Ωρες αγωνίας για την Ελλάδα ως το Eurogroup της Δευτέρας - iefimerida.gr

Ωρες αγωνίας για την Ελλάδα ως το Eurogroup της Δευτέρας

Ωρες αγωνίας για την Ελλάδα ως το Eurogroup της Δευτέρας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελάχιστες ώρες απομένουν για την έναρξη του πιο κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του οποίου υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πολυαναμενόμενης δόσης του δανείου.

Ενόψει της κρίσιμης αυτής συνεδρίασης που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων και οι οποίες αναμένεται να κρατήσουν μέχρι το παρά πέντε της έναρξης της συνεδρίασης, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών της χώρας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ληφθεί επιτέλους η πολυπόθητη απόφαση.

Στο πλαισίο αυτό, των διαρκών διαβουλεύσεων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου τρίωρη τηλεδιάσκεψη, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε επίπεδο ομάδων εργασίας, αλλά στη συνέχεια, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αναβαθμίστηκε σε Eurogroup, συμμετείχαν δηλαδή σε αυτή και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση του Σαββάτου περιορίστηκε σε θέματα τεχνικού περιεχομένου.

Mια μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή πηγή, προσκείμενη στη διαπραγμάτευση, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως οι 17 υπουργοί συμφώνησαν να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Αθήνα της φάσης του πρώτου «Μνημονίου», χωρίς όμως μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο νέο επιτόκιο.

Επίσης συμφώνησαν να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον τμήμα των κερδών που κάνουν κεντρικές τράπεζες μελών της ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα.

Κεκτημένο της διάσκεψης, σύμφωνα με τη ίδια πηγή ήταν και η σύμπτωση στην αρχή ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος».

Οπως ανέφερε η ίδια πηγή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα αναλάβει να κάνει επαναγορά ελληνικού χρέους στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, χωρίς ακόμα να συμφωνείται το εύρος της επαναγοράς.

Πάντως η ευρωπαϊκή πηγή δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει «εάν το ΔΝΤ συμφωνεί με τον συνδυασμό αυτών των μέτρων».

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Eurogroup εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν βρισκόμαστε κοντά σε απόφαση, τόνισε πως «αλίμονο αν δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία, τότε θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ