Ρένα Δούρου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που φωνάζει στην τηλεόραση και θέλει να γίνει υπουργός Εξωτερικών - iefimerida.gr

Ρένα Δούρου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που φωνάζει στην τηλεόραση και θέλει να γίνει υπουργός Εξωτερικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πιο διάσημη στιγμή της ήταν όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης της πέταξε ένα ποτήρι νερό στο πρόσωπο στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Εκεί, κράτησε την ψυχραιμία της. «Επιτέλους, έδειξες ποιός είσαι», του είπε, ειρωνικά. Αλλες φορές τη χάνει και συναγωνίζεται τη Λιάνα Κανέλη σε κραυγές. Η ξανθιά «πασιονάρια» του Αλέξη Τσίπρα -όπως της αρέσει να την αποκαλούν- μετά από πολλές εκατοντάδες ώρες «πτήσης» στα ΜΜΕ, δεν έχει τη γλώσσα στην τσέπη.

Κόρη αστυνομικού, γεννήθηκε και ζει στο Αιγάλεω. Εκανε σπουδές δασκάλας αλλά συνέχισε με πτυχία στις πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία, την Τουρκία και την Αγγλία. Μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες, έγραψε ένα βιβλίο, πολλά άρθρα και έχει ένονη παρουσία στο ...twitter.

«Πλάκα κάνετε;»

Ανήκει στην κατηγορία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν χρησιμοποιούν την «ξύλινη γλώσσα» της Αριστεράς, ίσως γιατί προέρχεται από τον Συνασπισμό και όχι από το ΚΚΕ. Συνήθως μιλάει και φέρεται σαν κανονικός άνθρωπος και ακόμη και όταν βάζει την κομματική κασέτα να παίζει, μοιάζει να τα λέει όπως τα σκέφτεται

Τη ρώτησαν προ καιρού στον Σκάι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ψηφιστούν τα μέτρα για να ξεμπερδεύει με ορισμένες δαπάνες και απάντησε:

«Πλάκα κάνετε;» ήταν η πρώτη της αντίδραση.
«Γιατί να θέλουμε να ψηφιστούν τα μέτρα; Για να πάνε τα 1,5 εκατομμύρια άνεργοι στα 2 εκατομμύρια; Για να πάνε οι 3.500 αυτοκτονίες στις 5 χιλιάδες; Για να πάει το χρέος στο 200% του ΑΕΠ;» απάντησε.

Κρατικιστές, λίγο, πολύ, καθόλου

Ανήκει στην «φιλοευρωπαϊκή» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνει κατανοητό, θα λέγαμε ότι δεν ταυτίζεται σε τίποτα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη που θέλει να σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σημαία εναντίον του ευρώ και των δανειστών και να κάνει την Ελλάδα Σοβιέτ. Οταν ρώτησαν τη Ρένα Δούρου τι άποψη έχει για τις κρατικοποιήσεις δεν το απέκλεισε, αλλά το στρογγύλεψε, με τέχνη:

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν καταλάβει τον δημόσιο τομέα. Η κρατικοποίηση δεν είναι μια κομμουνιστική μέθοδος. Στη Σουηδία πολλές τράπεζες κρατικοποιήθηκαν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ορθά φοβούνται για τις κρατικοποιήσεις αλλά εμείς λέμε ότι όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα πρέπει να υπάρχει και δημόσιος έλεγχος. Οι τράπεζες πρέπει να ενδυναμωθούν και να μη ρημάξει το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιούνται γιατί προσφέρουν και κοινωνικό έργο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2008 έλεγε πως πρέπει να δούμε ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης. Θέλουμε έλεγχο αυτών των χρημάτων, δεν είμαστε κρατικιστές, είμαστε υπέρ της μεικτής οικονομίας. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε ένα τεράστιο δημόσιο, αλλά σαν φορολογούμενη θέλω να ελέγχω το χρήμα που διακινείται. Στην Κύπρο ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες και ζήτησαν να μειωθεί το επιτόκιο. Εμείς δε ζητήσαμε εχέγγυα αλλά σώζαμε τράπεζες που πίσω τους είχαν σκάνδαλα σαν του κ. Λαυρεντιάδη».

Η ρομαντική Αριστερά

Πιστεύει ότι αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ως δια μαγείας τα χρόνια «αμαρτήματα» της Ελλάδας θα λυθούν, όπως η περιουσία της Εκκλησίας και η φορολογία επί δικαίων και αδίκων:

«Θα πρέπει να βάλουμε τα του οίκου μας σε μια σειρά. Θα πρέπει να γίνει διάκριση και αυτό θα ωφελήσει και την εκκλησία. Δεν έχουμε ούτε κτηματολόγιο ούτε περιουσιολόγιο. Αν μπουν τα πράγματα σε μια σειρά θα σταματήσει και η σπέκουλα για τον αμύθητο πλούτο της εκκλησίας. Επιμένουμε σε διάκριση εκκλησίας και κράτους και να φορολογηθεί δίκαια για να ελέγχεται και η περιουσία της» είπε για την Εκκλησία.

Σε ότι αφορά τη φοροδιαφυγή είπε:

«Η φορολογική ικανότητα Ελλήνων και Ελληνίδων είναι ανύπαρκτη. Δεν θα φορολογήσουμε τους πάντες και τα πάνταγια να μαζέψουμε έσοδα. Το δεύτερο είναι ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση. Θα πρέπει να υπάρχουν σοβαροί εισπρακτικοί μηχανισμοί και θα στηρίξουμε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τάξη».

Είναι τόσο εύκολο;

Είναι Αρσακειάδα

Πολλοί στην Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η «Πασιονάρια» του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ενεργό ρόλο στο υπουργικό σχήμα που θα σχηματίσει ο Αλέξης Τσίπρας αν εκλεγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι κάνουν λόγο για την επόμενη υπουργό Εξωτερικών ή υπουργό Εθνικής Άμυνας, υπουργική θέση που δεν έχει λάβει ποτέ γυναίκα βουλευτής.

«Δεν έχει ψηθεί ακόμα» σιγοψιθυρίζουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι στους διαδρόμους του κόμματος. Οι φίλοι της υποστηρίζουν ότι κανένα από τα δύο υπουργεία δεν θα δυσκόλευε την Ρένα Δούρου καθώς πρόκειται για «αντράκι», σκληρή και δυναμική περισσότερο από άλλους υποψηφίους.

Η απόφοιτος του Αρσακείου ανήκει στους εκπροσώπους της κεντροαριστεράς, δεν είναι Σοβιετόφιλη. Συχνάζει με την παρέα της σε κουτούκια του κέντρου της Αθήνας, ή στο Αιγάλεω όπου μεγάλωσε. Λογομαχεί για την επίδοση του Ολυμπιακού, οργανώνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό με μεγάλη παρέα ή ανοίγει κουβέντα για τις διεθνείς εξελίξεις. Είναι «κουλ», όπως λένε οι δικοί της άνθρωποι.

Τα χαστούκια του Ηλία Κασιδιάρη και ο Φαήλος

Μετά την διαβόητη εκπομπή στην οποία ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης χαστούκισε τη Λιάνα Κανέλη και πέταξε το νερό στη Ρένα Δούρου, το συμβάν έκανε το γύρο του διαδικτύου. Ο δεξιός Φαήλος Κρανιδιώτης, πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, έγραψε αιχμηρά:

«Αδέρφια, η Ρένα Πασσιονάρια Δούρου, μ' ένα ποτηράκι νερό παριστάνει την επιζήσασα του Ολοκαυτώματος. Που να ΄χε διασχίσει τον Γιανγκ Τσε κολυμπώντας...».

Και δεν ήταν το μοναδικό σχόλιό του. Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, είχε σημειώσει στη σελίδα που διατηρεί στο facebook: «Σκίστηκε το αριστερό καλσόν. Όμοιος ομοίω...»

Ενώ αργότερα επανήλθε σε αυστηρό στυλ: «Μαντάμ Δούρου και μπαρμπα Θωμά, η εφαρμογή του 8ου άρθρου του ψηφίσματος των Κορυσχάδων και το σπάσιμο της Συμφωνίας της Βάρκιζας ενέχουν κινδύνους.

Μπορεί να χαλάσετε το «γαλλικό» κι εκεί στο Γράμμο να σπάσετε κανά τακούνι»...

Δεν τη συμπαθούν οι παπάδες

Ενα περίεργο μπλογκ Ελλάς-Ορθοδοξία την έχει βάλει στο μάτι. Σε κάποια συνάντευξη στην τηλεόραση είχαν ρωτήσει τη Ρένα Δούρου:

Θα συμφωνούσατε το παιδί σας να παντρευτεί αλλόθρησκο;

Κι εκείνη, σαν στέλεχος της liberal Αριστεράς που σέβεται τον εαυτό της, είχε απαντήσει:

«Εννοείται. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να αποκτήσω παιδιά. Η γενιά των συμβασιούχων και των 700 ευρώ, η γενιά των 30άρηδων δεν δικαιούται στο σπίτι των γονιών που μένει ακόμα να ονειρεύεται τη δική της οικογένεια. Τα μέτρα που έχει προτείνει τόσες φορές ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να μπορέσουμε οι νέοι και οι νέες του τόπου να σταθούμε στα πόδια μας καταψηφίζονται στη Βουλή, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Τα χρήματα υπάρχουν για να δίνονται σε μίζες δομημένων κι αδόμητων ομολόγων».

Η Ελλάς-Ορθοδοξία βγήκε από τα ρούχα της:

«Επιτελους κοψτε το παραμυθακι & την κλαψα για τη γενια των 700 ευρω!Εχετε βρει μια καραμελα & την πιπιλατε για να κερδιζετε ψηφους,καθημενοι στις βιλαρες σας σε Εκαλη,Κολωνακι & Μυκονο.Αληθεια,εσεις τι επαγγελεστε;Στο βιογραφικο σας γραφει οτι ειστε "πολιτικη αναλυτρια".Τι ακριβως ειναι αυτο,μας εξηγειτε & σ'εμας τους...ανιδεους;Κι αν λετε αληθεια & ειστε οντως αναλυτρια,εχουμε 2 ερωτησουλες να σας κανουμε:
1)700 ευρω βγαζει ενας πολιτικος αναλυτης;Ή με καποια...μηδενικα παραπανω;
2)Πώς ειναι δυνατον ενας πολιτικος αναλυτης να ειναι ταυτοχρονα υποψηφιος βουλευτης κομματος;Τι...σοι πολιτικη αναλυση θα κανει & για ποιον;Για τον εαυτο του;!»

Εξωτερική Πολιτική

Την κατηγορούν ότι προωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μια εξωτερική πολιτική η οποία θα κλείσει την Ελλάδα intra muros. Οτι ονειρεύεται μια Ελλάδα που θα συνεργάζεται με τον Φιντέλ Κάστρο, τον Ούγκο Τσάβες, το Ιράν, του Παλαιστίνιους. Και ότι αυτή η Ελλάδα θα εχθρεύεται την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ

«Η αμφιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξάλλου, επιβεβαιώνεται και από τις ευρωσκεπτικιστικές δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί κατά καιρούς τα υψηλόβαθμα στελέχη του.
Συμπερασματικά, η προτεινόμενη εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο ιδεολόγημα του αριστερού απομονωτισμού. Πίσω από το φιλοευρωπαϊκό προσωπείο κρύβονται βαθιά αντιδυτικές και αντιευρωπαϊκές απόψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ» έγραφε στην Καθημερινή ο Μάνος Καραγιάννης, επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Είναι ψύχραιμη στα οικονομικά

Πρέπει να της αναγνωριστεί ότι ανήκει στην πτέρυγα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιδιώκουν μονομερή καταγγελία του Μνημονίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση έχει δηώσει χαρακτηριστικά:

«Δεν προκρίνουμε μονομερείς ενέργειες. Δε μας είπαν οι δανειστές μας μειώστε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα στο 22%. Βενιζέλος και Σαμαράς συνδέουν αυθαίρετες πολιτικές λιτότητας με τον δανεισμό. Δεν είναι μονομερής ενέργεια το να διαπραγματευτούμε τους όρους. Μονομερής ενέργεια υπάρχει από την πλευρά των δανειστών μας. Από την άλλη δεν υπήρχε ισχυρή κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί σθεναρά. Ο κ. Βενιζέλος μας κατήγγειλε ότι εγχώριες ενέργειες οδήγησαν την Τρόικα στο να επιβάλλει μέτρα».

Ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει εξαιρετικά μετριοπαθής:

«Δεν είμαι αφελώς αισιόδοξη. Τις λέξεις μπλόφα ή ρίσκο δεν έχουμε αναφέρει εμείς. Αυτά αποδίδονται στους αντιπάλους μας. Θα ήμασταν αφελείς αν λέγαμε ότι μπορούμε να ρισκάρουμε. Παίρνουμε σοβαρά υπόψη τα περιθώρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε αντίθεση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδεύουν υποταγμένοι πάνω στις εξελίξεις αφού κατέβασαν το κεφάλι και τα υπέγραψαν όλα».

Είναι ψύχραιμη και για τις κινητοποιήσεις

Είναι η μόνη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που καταδίκασε τη βία που άσκησαν δημοτικοί υπάλληλοι στον Γερμανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, πρόσφατα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα κάθε είδους βία, γιατί η βία δεν είναι μέσα στην κουλτούρα της Αριστεράς και δεν οφείλει να είναι μέσα στην κουλτούρα καμιάς ευρωπαϊκής χώρας» δήλωσε στο Mega η Ρένα Δούρου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ