Ψυχροπολεμικό κλίμα ΝΔ-Ευρώπης - iefimerida.gr

Ψυχροπολεμικό κλίμα ΝΔ-Ευρώπης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ικανοποίηση επικρατεί στη Συγγρού, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς, με τη γραμμή που ακολούθησε, ούτε συναίνεση έδωσε, ούτε ένα σκέτο "όχι" είπε. Παρόλα αυτά, οι σχέσεις της ΝΔ με την Ευρώπη παραμένουν τεταμένες, ενώ οι πιέσεις συναίνεσης εκ Βρυξελλών αναμένεται να... γίνουν αφόρητες. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε χθες να "ξεγλιστρήσει", βρίσκοντας έναν "εύσχημο" τρόπο να αρνηθεί να συναινέσει με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Έτσι, "έντυσε" την άρνησή του με τις ενστάσεις που έχει στη φορολογική πολιτική και επισήμανε ότι "δίνει συναίνεση μόνο για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου". Όπως προαναφέρθηκε, στη ΝΔ επικρατεί ικανοποίηση για τη στάση του, καθώς, όπως λένε συνεργάτες του, κατάφερε και να μην δυσαρεστήσει μεγάλα Συγκροτήματα Τύπου που τον πιέζουν για "στάση ευθύνης", αλλά και να μην αυτοκτονήσει πολιτικά, συναινώντας με το Γιώργο Παπανδρέου.

Οι Βρυξέλλες καραδοκούν

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η στάση του κ. Σαμαρά δεν ικανοποίησε τους δανειστές μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες, με το που τελείωσε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, η Κομισιόν, δια του αρμόδιου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση. Μία ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζε την απογοήτευσή της για τη μη επίτευξη συναίνεσης, αλλά προειδοποιούσε κιόλας τον κ. Σαμαρά ότι "οι προσπάθειες για συναίνεση πρέπει να συνεχιστούν, γιατί ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει". Η φράση αυτή του Όλι Ρεν είναι φράση-κλειδί. Ουσιαστικά, ο φινλανδός επίτροπος προειδοποιεί τη Συγγρού για τις νέες πιέσεις συναίνεσης που είναι να 'ρθουν σε ένα μήνα, όταν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα κληθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας να αποφασίσουν την πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ύψους 60 δισ. που χρειάζεται στα μέσα του 2012. Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση για τη χώρα, αφού τότε, στα μέσα του 2012, θα έχουν εξαντληθεί τα 110 δισ. του Μνημονίου, αλλά ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης δε θα βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία -ως τις αρχές του 2013. Αν, λοιπόν, η Ευρώπη δεν αποφασίσει την πρόσθετη βοήθεια, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί "ξεκρέμαστη" για ένα εξάμηνο, με πιθανότερο σενάριο τη στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία.
Ήδη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνει γύρο των πρωτευουσών για να προλειάνει το έδαφος για την εν λόγω απόφαση, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα συναντηθεί εκτάκτως με τον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, για να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα.
Κοινοτικές πηγές θεωρούν απίθανο να προχωρήσει η Σύνοδος Κορυφής στη λήψη απόφασης για επιπρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, αν πρώτα δεν επιτευχθεί συναίνεση των κομμάτων εξουσίας στο νέο Μνημόνιο, όπως έγινε και στην Πορτογαλία.

Για το λόγο αυτό, στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά γνωρίζουν οτι οι πιέσεις για να συναινέσει ο πρόεδρος της ΝΔ στο νέο Μνημόνιο θα είναι αφόρητες και ένα ενδεχόμενο "όχι" θα μπορούσε να φέρει από πρόωρες εκλογές ως μη εκταμίευση της 6ης δόσης -άρα στάση πληρωμών...

Ταξίδια και Κοινοβουλευτική Ομάδα

Για το λόγο αυτό, στις αρχές Ιουνίου ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Βασικός στόχος του κ. Σαμαρά θα είναι να τους "πείσει" να μην τον πιέσουν δημόσια να συναινέσει στην πολιτική Παπανδρέου, την οποία θα χαρακτηρίσει "αδιέξοδη" λόγω της ύφεσης, στην οποία έχει βουλιάξει την Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ.Σαμαράς, μεθαύριο Δευτέρα, θα επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές του για την ορθότητα της απόφασής του να πει "όχι" στη συναίνεση, καθώς αρκετοί βουλευτές κινούνται σε άλλο μήκος κύματος.


Παρόλα αυτά, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι σε έναν μήνα, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των διεθνών εταίρων μας και της τρόικας, θα έρθει η "ώρα της αλήθειας" για τον Αντώνη Σαμαρά. Το κλίμα γι' αυτόν είναι εξαιρετικά αρνητικό και στις Βρυξέλλες και στη "αδελφά" κόμματα της ευρω-Δεξιάς, ενώ όλοι -μα όλοι- στην Ευρώπη θεωρούν ότι... "χωρίς συναίνεση, δεν έχει βοήθεια". Και όταν έρθει αυτή η ώρα, πριν τη Σύνοδο της 24ης Ιουνίου, τότε θα είναι κάπως δύσκολο γα τον κ. Σαμαρά να "ξεγλιστρήσει" όπως έκανε χθες, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ