Ολες οι αλλαγές-φωτιά στα συνταξιοδοτικά και οι εξαιρέσεις μετά το νέο Μνημόνιο - iefimerida.gr

Ολες οι αλλαγές-φωτιά στα συνταξιοδοτικά και οι εξαιρέσεις μετά το νέο Μνημόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια από την 1η Ιανουαρίου 2013 πέτυχε η Τρόικα μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου, με το υπουργείο Εργασίας να εκδίδει σήμερα 18 ερμηνευτικές εγκυκλίους με τις αναλυτικές οδηγίες.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, τα στελέχη της Τρόικα πίεσαν για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και πέτυχαν την αλλαγή των ηλικιακών κριτηρίων για την σύνταξη κατά δύο χρόνια, με αποτέλεσμα το γενικό όριο από τα 65 έτη να μεταφερθεί στα 67 έτη, συμπαρασύροντας και όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας.

Παράλληλα, από την αρχή του νέου έτους, τίθενται άμεσα σε ισχύ οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη για τα εργασιακά. Έτσι, σύμφωνα με τον Ν.3863/2010, οι ηλικιακές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση διαμορφώνονται στα 62 έτη με ασφάλιση 40 ετών ή με 15 έτη ασφάλισης στα 67 χρόνια.

Υπάρχουν ακόμα εξαιρέσεις

Μπορεί τα νέα μέτρα να «εγκλωβίζουν» για αρκετά χρόνια παραπάνω στην απασχόληση αρκετούς εργαζομένους, αλλά περιέχουν και διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρούνται από τις αλλαγές.

Έτσι, το Μνημόνιο, κρατά στο παλιό εργασιακό πλαίσιο τις μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων, τους χήρους πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων και τους ασφαλισμένους που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (νόμος 4024/2011).

Ανοιχτό το «παραθυράκι» του 2012

Ανεπηρέαστοι από αυτές τις αλλαγές είναι όσοι μπήκαν για πρώτη φορά στην εργασιακή απασχόληση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 1982, έχουν δηλαδή παραπάνω από 30 έτη απασχόλησης, και για τους οποίους ισχύουν οι προϋποθέσεις που υπήρχαν πριν από το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη.

Βέβαια, όλες οι αλλαγές θα ξεκινήσουν να έχουν ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013, με αποτέλεσμα όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 να μπορούν να αποχωρήσουν με το ήδη ισχύον συνταξιοδοτικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ