Εκατόμβη νεκρών στη Γάζα – Ολο και πιο πιθανή η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ - iefimerida.gr

Εκατόμβη νεκρών στη Γάζα – Ολο και πιο πιθανή η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ

Εκατόμβη νεκρών στη Γάζα – Ολο και πιο πιθανή η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα της Γάζας από την ισραηλινή αεροπορία , ενώ εκ νέου επίθεση δέχθηκε κέντρο Τύπου όπου στεγάζονται πολλά διεθνή και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 100, ενώ υπάρχουν και τρεις νεκροί ισραηλινοί από επιθέσεις με ρουκέτες των προηγούμενων ημερών.

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έκανε πειρατεία στο κανάλι της Χαμάς και παρεμβάλει με μηνύματα κατά της ισλαμικής οργάνωσης, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από δημοσιογράφους στη Γάζα, ενώ σε ισχύ παραμένει η ανακοίνωση ότι το Ισραήλ ενδέχεται να αναλάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση με χερσαίες επιχειρήσεις.

Παρά ταύτα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανακωχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Χαμάς έχει εκτοξεύσει πάνω από 540 ρουκέτες προς το Ισραήλ, με το στρατό να ανακοινώνει ότι έχει αναχαιτίσει τις 320 από αυτές.

Σύγκλιση Φατάχ – Χαμάς

Η νέα κλιμάκωση της βίας στην περιοχή φέρνει πιο κοντά τις δύο ισχυρότερες ισλαμικές οργανώσεις της Παλαιστίνης να ανακοινώνουν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του Ισραήλ.

Φατάχ και Χαμάς δίνουν τέλος στο διχασμό που κρατάει από το 2006 και προετοιμάζουν συλλαλητήριο στη Ραμάλα τις επόμενες ημέρες.

Ως αποτέλεσμα της διένεξης η Παλαιστινιακή Αυτονομία ουσιαστικά έχει διαιρεθεί σε δυο μέρη. Τη Δυτική όχθη του Ιορδάνη, που ελέγχεται από τη Φατάχ, και τη λωρίδα της Γάζας, στην οποία έχει εκλεγεί η Χαμάς.

Εντονες διπλωματικές προσπάθειες

Η Αίγυπτος έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης, και εξακολουθεί να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο επίτευξης νέας εκεχειρίας.

«Νομίζω πως βρισκόμαστε κοντά, αλλά η φύση αυτού του είδους διαπραγμάτευσης [σημαίνει] ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις» επισημαίνει ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μπαν κι Μουν, από την πλευρά του ΟΗΕ, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργασθούν οι δύο πλευρές για την άμεση κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Αίγυπτο για να συμβάλει στις προσπάθειες για την εκεχειρία.
Ωστόσο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ , Αντερς Φο Ράσμουσεν υποστήριξε ότι «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ πρέπει να τερματιστούν» θέση την οποία συμμερίζονται και οι ΗΠΑ, τονίζοντας ότι και το Ισραήλ πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ