Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου πάνω από τη Γάζα - Ολομέτωπη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς - iefimerida.gr

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου πάνω από τη Γάζα - Ολομέτωπη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου πάνω από τη Γάζα - Ολομέτωπη σύγκρουση Ισραήλ και Χ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανελέητοι βομβαρδισμοί, εκατοντάδες εκτοξεύσεις ρουκετών, καταστροφές και δεκάδες νεκροί συνθέτουν για ακόμη μια φορά το παζλ στην πολύπαθη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας με την ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να κλιμακώνεται και τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν ξανά.

Από το πρωί του Σαββάτου η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπάει τη Γάζα με σκοπό να πλήξει στρατιωτικούς στόχους ή να ανοίξει το δρόμο για μαι ακόμη χερσαία επιχείρηση, όπως φοβούνται αρκετοί αναλυτές, με αποτέλεσμα να καταστραφεί εντελώς το αρχηγείο της κυβέρνησης της Χαμάς, αλλά και να ισοπεδωθούν ολόκληρες περιοχές με τον απολογισμό των νεκρών να φθάνει στους 43, 40 παλαιστίνιοι και τρεις ισραηλινοί

Σύμφωνα με την Χαμάς το αρχηγείο αποτέλεσε στόχο τεσσάρων επιθέσεων με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ εκπρόσωποι της οργάνωσης υπογράμμισαν ότι «η κυβέρνηση στις θέσεις της και στέκεται στο πλευρό του λαού».

«Μερικές πλευρές του αρχηγείου καταστράφηκαν και τα παρακείμενα σπίτια υπέστησαν ζημιές μετά το βάρβαρο ισραηλινό βομβαρδισμό», είπε εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κινήματος.

«Στόχος του ισραηλινού στρατού ήταν το αρχηγείο (του επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς) Ισμαήλ Χανίγια στη Γάζα», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Τις τελευταίες έξι ώρες ο στρατός έπληξε 85 νέες θέσεις τρομοκρατών» ήταν η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού μέσω twitter.

To μεσημέρι του Σαββάτου ήχησαν ξανά σειρήνες συναγερμού στο Τελ Αβίβ και λίογ αργότερα ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη, ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η ρουκέτα που εκτοξέυθηκε αναχαιτίστηκε στον αέρα.

Σε διεθνές επίπεδο, ο υπουργός Αμυνας του Ιραν, Αχμάντ Βαχίντι κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ για να τεθεί τέλος στα εγκλήματα του «σιωνιστικού καθεστώτος», προσθέτοντας ότι «Οι άγριες επιθέσεις κατά του αθώου πληθυσμού της Γάζας είναι η επιτομή των εγκλημάτων πολέμου. Μόνο η ενότητα, η επαναστατική δράση και τα αντίποινα από τον ισλαμικό κόσμο μπορούν να θέσουν ένα τέρμα στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος», τ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου και τους χειρισμούς της στο παλαιστινιακό ζήτημα και τη διαμάχη με τη Χαμάς.

Στηρίζουν το Ισραήλ οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη συμπαράστασή του στην ισραηλινή κυβέρνηση υπερασπιζόμενος το δίκαιο των κινήσεών της, ενώ ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι παραβίασε την εκεχειρία

«Πιστεύουμε ότι η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα αποτέλεσε τον παράγοντα που πυροδότησε τη σύγκρουση αυτή», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς και πρόσθεσε «Πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν και ότι θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για την τακτική που θα χρησιμοποιήσουν».

Συνομιλία Μέρκελ – Νετανιάχου

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και συμφώνησε μαζί του ότι «μια πλήρης εκεχειρία πρέπει να συμφωνηθεί το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», ανακοίνωσε η καγκελαρία.

Η καγκελάριος «συμφωνεί με τον Ισραηλινόπρωθυπουργό ότι πρέπει να καταλήξουν σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», σημειώνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γεργκ Στράιτερ στην ανακοίνωση αυτή.

Κατά την συνομιλία της με τον Νετανιάχου, η Μέρκελ υπογράμμισε επίσης το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και το καθήκον του να προστατεύει τον ισραηλινό πληθυσμό.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε επίσης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, η Μέρκελ του ζήτησε να «συνεχίσει να ασκεί τον σημαντικό του ρόλο ως μεσολαβητής» με τις παλαιστινιακές οργανώσεις ώστε αυτές «να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ. Πρέπει να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας», προστίθεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ