Αλαφούζος: «Ο Παναθηναϊκός δεν έχει λύσει ακόμη το οικονομικό πρόβλημά του» - iefimerida.gr

Αλαφούζος: «Ο Παναθηναϊκός δεν έχει λύσει ακόμη το οικονομικό πρόβλημά του»

Αλαφούζος: «Ο Παναθηναϊκός δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημά του»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γιάννης Αλαφούζος στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του Παναθηναϊκού τόνισε πως δεν έχει λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα, αναφέρθηκε στο «διαζύγιο» με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, τους στόχους της ομάδας, το γήπεδο στο Βοτανικό, αλλά και τις αποχωρήσεις των Καραγκούνη και Κατσουράνη.

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου:

«Θα κάνω αρχικά μια συνολική παρουσίαση. Ολα ξεκίνησαν νωρίς την άνοιξη, όταν ο κύριος Γόντικας μου είπε όταν δεν υπήρχε κανένα περιθώριο λύσης για τον Παναθηναϊκό. Τότε του είπα πως είχα μια ιδέα που θα ήταν ιδιαιτέρως επιτυχής. Αυτή θα μπορούσε να μας απαλλάξει από κάποιον επενδυτή. Μαζέψαμε κάποια χρήματα και μετά απευθυνθήκαμε και στον κόσμο. Μαζέψαμε όπως ξέρετε 2 εκατ. ευρώ που ήταν λιγότερα απ' όσα θέλαμε. Θα σας δώσω μερικά νούμερα για να καταλάβετε.

»Οι ζημιές από τον Ιούνιο 2010-11 ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ. Την επόμενη χρονιά ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα άνοιγμα 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα και σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση και αυτό είναι κάτι που το έχω πει και είναι κάτι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί από τους οπαδούς μας. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα του Παναθηναϊκού, απλά γίνονται προσπάθειες για να λυθεί.

»Οπως είναι ο νόμος σήμερα αν ένας παίκτης παίρνει 100.000 ευρώ στοιχίζει 200.000 ευρώ επειδή διπλασιαζεται ο φόρος. Τα έσοδά μας και η συμμετοχή ήταν πολύ λιγότερα από όσα περιμέναμε. Γι' αυτό φταίει η κρίση και η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπήρχε. Οπως σας είπα τα έσοδα ήταν λιγότερα απ ό,τι περιμέναμε. Και η συμμετοχή ήταν μικρότερη απ' ό,τι περιμέναμε. Η φετινή χρονιά αν δεν είχαμε τα περσινά τα χρέη θα ήταν περίπου ισοσκελισμένη. Αν δεν είχαμε το πρόβλημα του παρελθόντος φέτος θα ήμασταν μια φυσιολογική ομάδα, που θα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις της. Στα προβλήματα του Παναθηναϊκού νομίζουμε ότι συνετελεσε το ποδοσφαιρικό κατεστημένο το οποίο πολεμάμε και προσπαθούμε να το πολεμήσουμε», τόνισε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Αλαφούζος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απομάκρυνση του Ζεσουάλδο Φερέιρα από τον πάγκο της ομάδας:

«Από την πρώτη στιγμή ο κ. Φερέιρα μου είπε ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτίσει μια νέα ομάδα. Το κόστος δημιουργούσε αρκετά προβλήματα και θα χρειαζόμασταν 2-3 χρόνια. Δεν έχει αλλάξει κάτι σήμερα εκτός από την ανωμαλία με την αλλαγή προπονητή. Δεν γίνονται θαύματα. Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ ισχυρό κύτταρο και γι' αυτό θα επιβιώσει. Σήμερα δεν έχουμε δυνατότητα να δώσουμε πολλά χρήματα. Ο μόνος τρόπος να φτιάξουμε ομάδα βασιζόμενοι στις ακαδημίες και στους νέους. Ο Παναθηναϊκός είναι βαθύτατα τραυματισμένος. Του λείπουν παίκτες και χρήματα. Ο κ. Φερέιρα έφτασε σε ένα σημείο να καταλαβαίνει ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό. Τον προβλημάτιζε. Εκανα ό,τι μπορούσα να τον προστατέψω μέχρι τελευταία στιγμή. Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο Παναθηναϊκός να αμφισβητήσει τον προπονητή του», ενώ για τις καλοκαιρινές μεταγραφές και τον ρόλο του Πορτογάλου τεχνικού, είπε:

«Του είχαμε πει από την αρχή πως δεν έχουμε μπάτζετ και του ζητήσαμε να κάνει μεταγραφές. Μας είπε πως είναι μια πυραμίδα. Όσο πιο κοντά στη βάση είσαι μειώνονται οι πιθανότητες να βγει κάποιος. Συνήθως ένας στους πέντε. Δεν είχαμε από την αρχή άσχημη εικόνα. Κάναμε καλά παιχνίδια, ενώ είχαμε πολύ μεγάλη ατυχία με τον Σο, ο οποίος είναι σπουδαίος παίκτης. Εξαιρετικός είναι και ο Πίντο. Ο Βελάσκες έπαιξε καλά αλλά μετά είχε πτώση, όμως έκανε πολλά ταξίδια με την εθνική, όπως και ο Μπαρμπαρούσης. Εξαιρετικός είναι και ο Σισοκό. Δεν δέχομαι πως οι παίκτες που πήραμε είναι κακοί και ελπίζω αυτό να αποδειχτεί».

Για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποιος επενδυτής: «Αν βρεθεί επενδυτής θα είναι ευπρόσδεκτος. Το εύχομαι και θα είμαι ευτυχής αν γίνει κάτι τέτοιο. Μέχρι σήμερα δεν έχω καμία ενόχληση επίσημα ή ανεπίσημα από κανέναν. Πιστεύω όμως στο μοντέλο που ακολουθούμε και νομίζω πως στο μέλλον αυτή θα είναι η λύση για να είναι ο σύλλογος ανεξάρτητος και δεν θα έχει ανάγκη κανέναν επενδυτή».

Για το θέμα του γηπέδου στο Βοτανικό: «Είμαστε σε επαφή με το Δήμο που θεωρεί βασικό σχέδιο τη Διπλή Ανάπλαση. Με την ανάπλαση του Βοτανικού ξαναγεννιέται μια κατεστραμμένη περιοχή της Αθήνας. Βλέπω μια πολύ θετική βοήθεια από πλευράς Δήμου. Δημιουργούνται συνθήκες πολύ ευνοϊκές. Είμαστε σε επαφή με κατασκευαστικές. Προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος. Το γήπεδο λειτουργούσε έως το 2008. Είναι μύθος ότι θα καταρρεύσει. Έχει γίνει έλεγχος. Μηχανικοί θα ελέγξουν το γήπεδο και θα γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Είναι περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό. Θα διορθωθεί μια αδικία. Κάτι που έγινε στο σκοτάδι. Αναφέρομαι στο νόμο Μπιρμπίλη. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να σταματήσει τελείως τη Διπλή Ανάπλαση. Να πάει στο ΣτΕ και νομικά εάν αποφασίσουμε να παλέψουμε το θέμα έχουμε πολύ ισχυρή θέση».

Για τους στόχους της ομάδας: «Να πάμε όσο καλύτερα γίνεται. Το Κύπελλο είναι στόχος. Το πρωτάθλημα για την πρώτη θέση είναι ουτοπικό με τις συνθήκες που επικρατούν. Θα γίνει προσπάθεια να βγούμε στην Ευρώπη».

Για την ενίσχυση της ομάδας τον Ιανουάριο: «Συνεργαζόμαστε με έναν σπουδαίο σκάουτερ ο οποίος ξεκινά άμεσα προκειμένου να μας βρει παίκτες για τον Ιανουάριο γνωρίζοντας πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της ομάδας. Δεν πάμε να αγοράσουμε παίκτη αξίας γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Η γνώμη του κ. Σαμαρά είναι πάντα βαρύνουσα. Το να φτιάξεις ένα δίκτυο σκάουτερ απαιτεί χρόνο και χρήμα και γι' αυτό προτιμήσαμε αυτή τη συνεργασία».

Για τον Καραγκούνη: «Ο Καραγκούνης ήταν μια πολύ βασική συνισταμένη του Παναθηναϊκού χωρίς αμφιβολία. Μια ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα χωρίς συνέπειες να διακόψει ένα συμβόλαιο. Όταν ένας παίκτης είναι ακριβός και έχει σχετικά μεγάλες απαιτήσεις δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε. Του είπα ότι είναι ευπρόσδεκτος να παίξει έξι μήνες στον Παναθηναϊκό με ένα συμβολικό τίμημα κλείνοντας την καριέρα του. Η οικονομική πραγματικότητα επιβάλει πολλά πράγματα».

Για τον Κατσουράνη: «Βοήθησε τον Παναθηναϊκό και δέχτηκε έναν πολύ λογικό οικονομικό συμβιβασμό. Οι αποφάσεις παίρνονται και όπως συμβαίνει σε κάθε επιχείρηση κρίνονται. Μπορεί να είναι επιτυχημένες ή όχι. Ήταν ο πιο έμπειρος παίκτης κι όμως είχε παίξει πολύ λίγα χρήματα. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη διαλλακτικότητα που έδειξε. Αν ο προπονητής αποφασίσει κάτι, δεν γίνεται να μη στηρίξεις την απόφασή του».

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ