Μιας εβδομάδας ξενύχτι για να προλάβουν τις εκκρεμότητες ενόψει Eurogroup - iefimerida.gr

Μιας εβδομάδας ξενύχτι για να προλάβουν τις εκκρεμότητες ενόψει Eurogroup

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να εισπράξει τα 44 δισ. ευρώ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αλλεπάλληλες συσκέψεις έγιναν την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως τονίζει μέσω στενών συνεργατών του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο χρόνος έως την Τρίτη 20 Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, είναι ελάχιστος για τα πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Το κακό, όπως λένε δηκτικά υπηρεσιακοί παράγοντες, είναι ότι αυτά τα προαπαιτούμενα δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση αλλά κατά βάση υπουργικές αποφάσεις, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αντίπαλος δεν είναι μόνο ο χρόνος αλλά και οι συναρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων και η γραφειοκρατία των κρατικών υπηρεσιών.

Oλες αυτές οι διεργασίες «τρέχουν» εν αναμονή της έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, η οποία όπως λένε οι κακές γλώσσες , δεν θα πρέπει να αναμένεται εάν ΔΝΤ και Βερολίνο δεν καταλήξουν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για τα επίπεδα του Χρέους που θα το χαρακτηρίζουν βιώσιμο και πολύ περισσότερο για το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης του σε αυτά τα επίπεδα.

Εάν και εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε αυτή την κατ' αρχήν συμφωνία, τότε ανοίγει ο δρόμος για την οριστική λύση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα αναζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 22- 23ης Νοεμβρίου, έτσι ώστε έως το τέλος του μήνα να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, όποια κι αν είναι τελικά αυτή.

Χάσμα ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Επί του παρόντος, πάντως, εξακολουθεί να υπάρχει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αναφορικά με το ύψος του Χρέους σε βάθος 10ετίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ επιμένει στο ότι μόλις και μετά βίας μπορεί να υποχωρήσει στα επίπεδα του 134% του ΑΕΠ.

Κι εδώ ξεκινάει η συζήτηση για το κατά πόσο είναι υποεκτιμημένες από το ΔΝΤ οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή, με απλά λόγια, ο παρανομαστής στο κλάσμα Χρέος/ ΑΕΠ, με τους Ευρωπαίους να επιμένουν ότι εάν η ελληνική οικονομία «τρέξει» με ρυθμούς έστω 0,5% υψηλότερους από τις εκτιμήσεις της Τρόικας, τότε το Χρέος το 2020 θα είναι έως 15 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο.

Κίνηση - μήνυμα Σαμαρά για τη στήριξη των ξένων επενδύσεων

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προέδρευσε την Τετάρτη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη και εκπροσώπων των εταιρειών Cosco, Hewlett Packard και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπεγράφη συμφωνία που μετατρέπει τον Πειραιά σε πύλη εισόδου της HP για την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια κίνηση που επαναβεβαιώνει το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη.

«Θέλω να πω ότι η σημαντική συμφωνία της Hewlett-Packard με την COSCO και την ΤραινΟΣΕ αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και με αυτή τη συμφωνία επαναβεβαιώνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας με τις υποδομές που διαθέτει στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ