H πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια μπόντιμπίλντινγκ βρίσκεται στην Αθήνα και είναι γυμνή - iefimerida.gr

H πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια μπόντιμπίλντινγκ βρίσκεται στην Αθήνα και είναι γυμνή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πολιόρκησαν με εκατοντάδες κλικ οι σημαντικότεροι φωτογράφοι. Την ξεγύμνωσαν και οι φωτογραφίες της έγιναν ιστορία. Η Lisa Lyon επέστρεψε «γυμνή» στην Αθήνα με την έκθεση του Helmut Newton στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ένα χρόνο μετά την έκθεση του Robert Mapplethorpe όπου είδαμε μια άλλη «γυμνή» πλευρά της.

Το ίδιο σώμα μπορεί να είναι αισθαντικό, επιθετικό, σέξι, τρυφερό, αληθινό, εξωπραγματικό: το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες της πρωτοπόρου του μπόντιμπίλντινγκ Lisa Lyon. Έγινε η μούσα του Robert Mapplethorpe αλλά και του Helmut Newton. Έγινε η πρώτη μπόντιμπίλντερ που μπήκε σε εξώφυλλο του Playboy, αφού ακόμη και ο Χιου Χέφνερ παραδέχθηκε ότι ο ερωτισμός της ξεπερνάει τον αντίκτυπο των διογκωμένων μυών της.

Πέρυσι είδαμε μερικές από τις φωτογραφίες που της τράβηξε ο ιδιοσυγκρασιακός και λυρικός του γυμνού σώματος Robert Mapplethorpe: καθισμένη στον θρόνο της και τυλιγμένη με ένα φίδι, σε στάση μπρα ντε φερ φορώντας ένα καπέλο με μαύρο βέλο, κρυμμένη πίσω από βράχους με τα πόδια της να κινούνται στον αέρα. Από σήμερα επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα, στο υπόγειο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, προκλητική και απροκάλυπτη, όπως την φωτογράφησε ο Helmut Newton.

Μια φαντασίωση που την έλεγαν Lisa

Όταν βρισκόταν στην ακμή της, η 59 χρονών σήμερα Lisa Lyon , αν και ζύγιζε 53 κιλά, σήκωνε βάρη που ξεπερνούσαν κατά δυόμιση φορές τα κιλά της. Ξεκίνησε να αθλείται με βάρη προκειμένου να προπονήσει το πάνω μέρος του σώματός της για το αγαπημένο της άθλημα, το κέντρο, μια ιαπωνική μορφή ξιφασκίας. Το σώμα της αντέδρασε μοναδικά σε αυτές τις ασκήσεις και έτσι στις 16 Ιουνίου του 1979, σε ηλικία 26 ετών κέρδισε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επαγγελματικού Μπόντιμπίλντινγκ στο Λος Άντζελες.

Ήταν η πρώτη αλλά και η τελευταία της συμμετοχή σε αντίστοιχο πρωτάθλημα, αρκούσε όμως για να γίνει η αγαπημένη των media. Εκατοντάδες περιοδικά και εκπομπές της αφιέρωσαν σελίδες και χρόνο, έγινε μια διασημότητα αλλιώτικη από τις άλλες, ενώ το 1981 έγραψε και ένα βιβλίο με συμβουλές προς τις γυναίκες για την προπόνηση με βάρη. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε φωτογραφηθεί γυμνή για το εξώφυλλο του Playboy – η φαντασίωση που έφερε το όνομά της είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται...

Tην ίδια χρονιά γνωρίστηκε με τον φωτογράφο Robert Mapplethorpe (φωτογραφία επάνω) και ξεκίνησε μια μακρά συνεργασία που εξήντλησε αμέτρητα φίλμ και οδήγησε μεταξύ άλλων στην έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος «Lady: Lisa Lyon» τo 1983. Η Lisa είχε οριστικά και συνειδητά στραφεί στην τέχνη, χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης το σώμα της. Άλλωστε οι κεντρικές της σπουδές ήταν στον τομέα της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Ακολούθησε ο Helmut Newton που πέρασε πολλές μέρες μαζί της, μέσα στο στούντιό της στο Λος Άντζελες. Οι φωτογραφίες είναι επιθετικές, απροκάλυπτες, το σώμα της σχεδόν αιχμηρό επιτίθεται στον θεατή. Ο Newton βρήκε αυτό που πραγματικά έψαχνε στη Lisa Lyon: όχι μόνο ένα μοντέλο, αλλά ένα άρτιο και ιδιαίτερο σώμα, μια γυναίκα έτοιμη να κάνει την πιο απαιτητική περφόρμανς, εναλλάσσοντας ψυχικές διαθέσεις από κλικ σε κλικ.

Μια από τις περίφημες φωτογραφίες του Helmut Newton πουλήθηκε τον Απρίλιο του 2010 από τον οίκο Sotheby's έναντι 5.535 ευρώ. Όσο κι αν ο Newton υπήρξε επικοινωνιακά ισχυρότερος από τoν Μapplethorpe στα κυρίαρχα μέσα της εποχής, ήταν ο δεύτερος αυτός που την αγάπησε και την κατανόησε καλύτερα από τον καθένα. Ο δηλωμένος γκέι φωτογράφος συνδέθηκε μαζί της και μπόρεσε να δει πέρα από τη ρώμη και την ομορφιά του κορμιού της. Συνδέθηκε βαθιά μαζί του και δεν είναι τυχαίο ότι μετά το θάνατό του, το 1989 η Lisa νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Έκτοτε εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και ουδείς γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ