Χαράτσι 25 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και 1 ευρώ σε κάθε συνταγή - iefimerida.gr

Χαράτσι 25 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και 1 ευρώ σε κάθε συνταγή

Χαράτσι 25 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ από κάθε νοσηλευόμενο στα νοσοκομεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 καθώς σύμφωνα με το «Μνημόνιο 3» που ψηφίζεται σήμερα, θα επιβληθεί εισιτήριο 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία της χώρας και χαράτσι ενός ευρώ σε κάθε συνταγή.

Όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, το 25ευρω που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι θα χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, στον οποίο εντάσσεται από 1ης Δεκεμβρίου το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Προσωπικό ΜΜΕ).

Παράλληλα, το ΕΤΑΑ (ασφαλιστικός φορέας δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (ταμείο υπαλλήλων τραπεζών και ΔΕΚΟ) εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου στις ΔΕΚΟ μια τροπολογία με την οποία εντασσόταν στον ΕΟΠΥΥ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (σύνταξη) και ο ΕΔΟΕΑΠ (περίθαλψη) των δημοσιογράφων, η οποία όμως καταψηφίστηκε.

Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

Εκτός από τα δύο χαράτσια στους ασφαλισμένους και την ένταξη των παραπάνω Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, το πολυνομοσχέδιο για το Μνημόνιο 3 που θα ψηφιστεί σήμερα, προβλέπει τη συνταγογράφηση με βάση της δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, μια προσπάθεια που κινείται στη λογική της προώθησης των γενοσήμων φαρμάκων. Ειδικότερα, στο νέο Μνημόνιο υπάρχει ρητή αναφορά πως «το μερίδιο των συνταγών με εμπορική ονομασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της συνολικής αξίας των συνταγών που χορηγεί κάθε ιατρός». Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός θα συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και ο ασφαλισμένος θα πηγαίνει στο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα πρέπει να του προτείνει το φθηνότερο φάρμακο, αυτό δηλαδή που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Αν επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, τότε θα καλύπτει τη διαφορά από την τσέπη του...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ