Πέρασε κατά πλειοψηφία το «Μνημόνιο 3» στην Επιτροπή Οικονομικών - iefimerida.gr

Πέρασε κατά πλειοψηφία το «Μνημόνιο 3» στην Επιτροπή Οικονομικών

Πέρασε κατά πλειοψηφία το «Μνημόνιο 3» στην Επιτροπή Οικονομικών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα εύκολα τελείωσαν για την κυβέρνηση έπειτα από την ολοκλήρωση της θυελλώδους συνεδρίασης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με το πολυνομοσχέδιο να τίθεται το πρωί της Τετάρτης ενώπιον της Ολομέλειας .

Έπειτα από συνεδρίαση έντεκα ωρών, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, υπέρ του νομοσχεδίου με τη ΔΗΜΑΡ να εμμένει στο «Παρών».

ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.

Πλέον, το πρωί της Τετάρτης ξεκινάει η «τελική σύγκρουση» στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία δεν αναμένεται να ξεπεράσει, βάση κανονισμού της Βουλής, τις δέκα ώρες, καθώς έχει εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο, η ψήφισή του δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τις 9 το βράδυ.

Έντονοι διάλογοι στη Βουλή

Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση των κυβερνητικών στελεχών με μέλη της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης με σκληρά λόγια και μεγάλη ένταση να προσφέρουν μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στη συζήτηση της Τετάρτης,

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε την ψήφιση των μέτρων «μονόδρομο» για τη χώρα κάνοντας λόγο για ασφυκτικά περιθώρια, προκαλώντας την οργή του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κατάπτυστη δήλωση που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές». «Αποτελεί το πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Κάνετε εκτροπή προκειμένου να επιβάλλετε μια αδίστακτη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα» και πρόσθεσε «Ποιος βουλευτής μπορεί να διαβάσει 800 σελίδες σε λίγες ώρες;»

Εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον κ. Μαριά να επισημαίνει: «Το νομοσχέδιο είναι 753 σελίδες. Ελπίζω ότι το έχετε διαβάσει όλοι ώστε να μην βρεθείτε αργότερα σαν κάποιους άλλους που είπαν ότι το ψήφισαν χωρίς να το διαβάσουν». Ενώ και ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Παφίλης είπε: «Αυτό είναι το αστικό κοινοβούλιο. Είναι κοροϊδία η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτή είναι η δημοκρατία σας, η δικτατορία της αστικής τάξης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε τόνο δραματικό και με το βλέμμα στη ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι «εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα δεν θα υπάρχει δουλειά για κανένα άρα δεν θα μπρούμε να συζητάμε ούτε καν για τα τυπικά εργασιακά» και πρόσθεσε «Οποιος δει ψύχραιμα τα εργασιακά, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να ψηφίσει κάποιος "παρών", δεν δικαιολογούνται οι όποιες ενστάσεις. Τα εργασιακά δεν αποτελούν ουσιαστικό επιχείρημα για να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του».

Εκ μέρους της ΝΔ ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι κατανοεί τον όγκο του κειμένου, αλλά δεν μπορεί να συζητηθεί μέσω διαφορετικής διαδικασίας, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Δεν μπορούμε να αδρανήσουμε όχι μόνο για να πάρουμε την δόση αλλά για να βάλουμε την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης»

Θέμα προέκυψε ξαφνικά με τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, η οποία εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις της όχι μόνο για τα εργασιακά, αλλά και για ρυθμίσεις που αφορούν την εκπαίδευση.

Από μια τόσο έντονη συνεδρίαση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ξεσπάσματα τόσο της Ζωής Κωνσταντοπούλου όσο και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να διακόπτει τους περισσότερους από τους ομιλητές με αποτέλεσμα να έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη της ΝΔ, ενώ ο κ. Γεωργιάδης απάντησε σε έντονο ύφος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σπάθα, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «πελάτη της Τρόικα», φωνάζοντάς του «εσύ είσαι πελάτης κάτσε κάτω πασόκε».

Σημειωτέον ότι ακόμη και την ύστατη ώρα πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο με τον υπουργό Οικονομικών να εξαιρεί τα άτομα με αναπηρία από τις μειώσεις των συντάξεων έπειτα από έντονες πιέσεις πολλών βουλευτών.

Πρόσθεσε, πάντως, με τρόπο δηκτικό ότι «επειδή κανείς δεν πρότεινε δημοσιονομικό ισοδύναμο είμαι υποχρεωμένος το κόστος αυτό να το επιρρίψω στις συντάξεις άνω των 1500 ευρώ».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη λέξη «οικοθελή» από το κείμενο για τη συνεισφορά των εφοπλιστών για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Σημειωτέον ότι η υποχρεωτική, πλέον, βοήθεια θα είναι ύψους τουλάχιστον 140.000.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στη στάση που θα κρατήσουν κατά την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου, κυρίως οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ