Ολα τα βλέμματα στραμμένα στις ΗΠΑ – Στην τελική ευθεία Ομπάμα και Ρόμνεϊ [live βίντεο με αποτελέσματα] - iefimerida.gr

Ολα τα βλέμματα στραμμένα στις ΗΠΑ – Στην τελική ευθεία Ομπάμα και Ρόμνεϊ [live βίντεο με αποτελέσματα]

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις ΗΠΑ – Στην τελική ευθεία Ομπάμα και Ρόμνεϊ [βίντε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν, πλέον, οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντως έδιναν ένα μικρό προβάδισμα στον Μπαράκ Ομπάμα χωρίς, ωστόσο, να εμφανίζονται κατηγορηματικοί.

Ό,τι ξεκίνησε σαν υποτιθέμενος περίπατος του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών εξελίσσεται σε θρίλερ με τους δύο υποψήφιους να βρίσκονται πολύ κοντά, ενώ οι ειδικοί αναλυτές δε θεωρούν απίθανο να ζήσουμε ένα «ντέρμπι» ανάλογο της αναμέτρησης Μπους – Γκορ, το 2000.

Υπάρχουν, μάλιστα, αρκετές πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής ο Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά ο Ομπάμα να είναι εκείνος που θα κερδίσει το σώμα των εκλεκτόρων παραμένοντας πρόεδρος για άλλη μια θητεία.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με εκατοντάδες ειδικούς να παρατηρούν τη διαδικασία προς αποφυγή περιστατικών νοθείας, ενώ, δεν λείπουν και τα προβλήματα, ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Σάντυ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα θα βρίσκεται σε εκλογικό του κέντρο στο Σικάγο από όπου θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της αναμέτρησης παρέα με τη σύζυγό του, Μισέλ, ενώ σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον αντίπαλό του για τον δυναμικό προεκλογικό αγώνα. Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει ήδη ψηφίσει από τις 25 Οκτωβρίου, όπως και το 25% των ψηφοφόρων.

Από την πλευρά του ο Μιτ Ρόμνεϊ βρέθηκε στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα με τη σύζυγό του Αν στο πλευρό του και στη συνέχεια μετέβη στους δύο τελευταίους σταθμούς, Πενσυλβάνια και Οχάιο.

Κλειδί για άλλη μια φορά το Οχάιο

Τα επιτελεία των υποψηφίων στρέφουν το ενδιαδέρον τους κυρίως στις επτά κρίσιμες πολιτείες που συνήθως καθορίζουν το αποτέλεσμα και ιδιαίτερα στο Οχάιο όπου στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις είναι η πολιτεία που «βγάζει» προεδρεία.

Φλόριντα, Βιρτζίνια, Κολοράντο, Αϊόβα, Γουισκίνσκιν και Νιού Χάμσαϊρ είναι τα υπόλοιπα βασικά σημεία νίκης, ενώ στις περισσότερες από αυτές ο Ομπάμα καταγράφει οριακό προβάδισμα.

Οι ψηφοφόροι της κάθε πολιτείας ψηφίζουν για τους Μεγάλους Εκλέκτορες οι οποίοι με τη σειρά τους μοιράζουν τις ψήφους ανάλογες με εκείνες που αντιστοιχούν σε κάθε πολιτεία.

Ο πρώτος υποψήφιος που φτάνει τους 270 από τους 538 εκλέκτορες κερδίζει και την προεδρεία.

Με κομμένη την ανάσα αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εκογές τόσο οι ηγέτες όσο και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οικονομία της ηπείρου να βρίσκεται υπό κατάρρευση και τα μηνύματα και των δύο υποψηφίων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να μην είναι ξεκάθαρα.

Παρακολουθήστε την εξέλιξη της διαδικασίας και τα αποτελέσματα εδώ και από το BBC εδώ.

Δείτε την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο μέσω της Ηuffington Post εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ