Προσπάθησαν να «ξεφορτωθούν» τα ελληνικά ομόλογα - iefimerida.gr

Προσπάθησαν να «ξεφορτωθούν» τα ελληνικά ομόλογα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με ελληνικά ομόλογα ύψους 100 δισ. ευρώ στα χέρια τους έχουν μείνει εγχώριες και ευρωπαϊκές τράπεζες, αφού απέτυχε η προσπάθειά τους να τα ξεφορτωθούν, υπό το φόβο χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπως αναφέρει το πρακτορείο REUTERS, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές που συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία!

Οι συμφωνίες που επιχείρησαν οι τράπεζες κατέρρευσαν υπό την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρά το ότι οι τιμές των ελληνικών τίτλων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ συν τοις άλλοις η ασφάλιση αυτών των ομολόγων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας είναι πλέον πανάκριβη, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα CDS στα 5ετή ομόλογα έχουν σπάσει ακόμα και το ψυχολογικό όριο των 1.600 μονάδων βάσης! "Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των τραπεζών είναι ανήμπορη να κάνει το παραμικρό. Η ασφάλιση είναι πανάκριβη, τώρα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κλείσουν τα μάτια και να ελπίσουν" δήλωσε τραπεζίτης που παρείχε συμβουλές σε άλλες τράπεζες που επιχείρησαν να "ξεφορτωθούν" τους ελληνικούς τίτλους. "Για πολλές τράπεζες, ο χειρότερος εφιάλτης τους φαίνεται να υλοποιείται. Τώρα ξέρουμε ότι ο ελληνικός καπνός έχει όντως φωτιά και πολύς κόσμος βρίσκεται ιδιαιτέρως εκτεθειμένος" ανέφερε άλλο στέλεχος επενδυτικής τράπεζας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, στο έντονο απόηχο των δηλώσεων Δαμανάκη που έχουν κάνει ήδη το γύρο της Ευρώπης και όχι μόνο, αλλά και των δηλώσεων Όλι Ρεν και Ζ.Κ. Γιούνκερ, που αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο για αναδιάταξη του συνόλου του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, οι εγχώριες τράπεζες έχουν "έκθεση" πάνω από 50 δισ. ευρώ, ενώ από τα υπόλοιπα 50 δισ. ευρώ, τουλάχιστον τα 19 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια γερμανικών τραπεζών και άλλα 15 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια γαλλικών τραπεζών.

Όπως σημειώνουν στο REUTERS αναλυτές και τραπεζίτες, το παρήγορο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι στη περίπτωση του... μοιραίου, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα έπρεπε να βρει τρόπους χρηματοδότησης ασφαλιστικών ταμείων, ασφαλιστικών εταιριών αλλά και Κεντρικών Τραπεζών που έχουν στη κατοχή τους ελληνικό χρέος ύψους άνω των 170 δισ. ευρώ, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη ότι και η ΕΚΤ βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και στην περίπτωση αναδιάρθρωσης, θα χρειαζόταν επανακεφαλαιοποίησή της. Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνουν αναλυτές, δεν θα υπάρξει στιγμή που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα προκαλούσε επιπτώσεις στις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι ζητούμενο είναι η ελαχιστοποίηση αυτών των επιπτώσεων...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ