Ο Στουρνάρας έκοβε κι έραβε τα μέτρα ως την τελευταία στιγμή - iefimerida.gr

Ο Στουρνάρας έκοβε κι έραβε τα μέτρα ως την τελευταία στιγμή

Κόβει και ράβει ο Στουρνάρας τα μέτρα ως την τελευταία στιγμή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχείς αλλαγές, προσθήκες αλλά και αφαιρέσεις ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα μέτρα των 13,5 δισ. και τα εργασιακά έκανε όλη την ημέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, και για τον λόγο αυτο καθυστέρησε η κατάθεση του στην Βουλή.

Από την επεξεργασία που έγινε τις τελευταίες ώρες προέκυψε πως αρκετοί υπουργοί έχουν εντάξει στο νομοσχέδιο άσχετα με το περιεχόμενο του ζητήματα, που μπορεί να οδηγήσουν, χωρίς ουσιαστικό λόγο, σε τεράστια θέματα κατά την διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του.

Είναι ενδεικτικό ότι στην συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ( Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Ανδρέας Μακρυπίδης) με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και το υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ζήτησαν να αποσυρθούν όλες οι ρυθμίσεις που δεν περιλαμβάνονται στις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες λέγοντας μάλιστα πώς «αν δεν συμβεί αυτό εμείς καταψηφίζουμε».

Ειδικότερα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρονταν στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο οποίος συμπεριέλαβε στο νέο Μνημόνιο τέσσερα άρθρα που αφορούν τον τρόπο εκλογής των Πρυτάνεων στα ΑΕΙ. Ο κ. Στουρνάρας παρείχε διαβεβαιώσεις στο ΠΑΣΟΚ ότι θα αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που δεν σχετίζονται με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας και γι αυτό από το πρωί , προχωρά μαζί με το επιτελείο του σε ένα ξεκαθάρισμα διατάξεων που έχουν προστεθεί ως «τσόντα» από διάφορους υπουργούς.

Το νομοσχέδιο τελικά κατατέθηκε στις 19.00 κι αύριο στις 11:00 θα μπει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και την Τέταρτη στην Ολομέλεια με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής πάντως είναι αρκετές. Για παράδειγμα , . όπως αναφέρουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ, ανοίγει παράθυρο για μικρότερη μείωσή στα εφάπαξ μαζί με βελτίωση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με Ττην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα παρέχεται μελλοντικά η δυνατότητα μέσω αναλογιστικών μελετών να αναπροσαρμόζονται τα ποσά των εφάπαξ με στόχο η μείωση να είναι ηπιότερη έως και 35%.

Επίσης η επεκτασιμότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) παραμένει ως προς τα θεσμικά. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΓΣΣΕ διατηρεί τη γενικότητα και την καθολική ισχύ της ακόμη και για όσους εργοδότες δεν είναι μέλη των φορέων που υπογράφουν τη σύμβαση, για όλα τα θεσμικά ζητήματα (άδειες, πρωτοβουλίες κοινωνικών εταίρων κ.ά.).

Όσον αφορά τα εφάπαξ, με το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι στους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους από 1-8-2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ μειώνεται από 1,94% έως 83% (ανάλογα με το Ταμείο).

Επίσης όπως διευκρινίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση:

  • Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 θα γίνει άπαξ από την 1-1-2013 και αναμένεται να θίξει περίπου 50.000 ασφαλισμένους το 2013 και 50.000 ασφαλισμένους το 2014.
  • Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μεταβατικής περιόδου. n Από την 1-1-2014 το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας.
  • Η περικοπή από 5%-15% των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική σύνταξη) αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους. Η περικοπή θα είναι 5% για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 10% για ποσά από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ και 15% για μεγαλύτερα ποσά. n Εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις θα υπάρξει και στα άτομα με βαριά αναπηρία ( Εκτιμάται πως θα επηρεαστούν 30.000 άτομα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ υπουργός εκλογή μνημόνιο συντάξεις ΑΕΙ υπουργός Οικονομικών υπουργός Παιδείας ρύθμιση Γιάννης Στουρνάρας διάταξη κατάθεση πρυτάνεις καταψήφιση Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εργασιακά Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας ΕΓΣΕΕ Αναγγέλθηκε κατάθεση στις 18.00 αλλά ίσως καθυστερήσει κι άλλο Υπουργοί έβαλαν άσχετες διατάξεις ακόμα και για τον τρόπο εκλογής... Πρυτάνεων Το ΠΑΣΟΚ απείλησε με καταψήφιση. Όλες οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε εργασιακά και συντάξεις. Συνεχεί προσθήκες αλλά και αφαιρέσεις ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα μέτρα των 13 5 δισ. και τα εργασιακά κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και για τον λόγο αυτό καθυστερεί η κατάθεση του στην Βουλή. Από την επεξεργασία που γίνεται τις τελευταίες ώρες έχει προκύψει πως αρκετοί υπουργοί έχουν εντάξει στο νομοσχέδιο άσχετα με το περιεχόμενο του ζητήματα που μπορεί να οδηγήσουν χωρίς ουσιαστικό λόγο σε τεράστια θέματα κατά την διάρκει
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ