10 νέα είδη που ανακαλύφτηκαν το 2010 - iefimerida.gr

10 νέα είδη που ανακαλύφτηκαν το 2010

10 νέα είδη που ανακαλύφτηκαν το 2010
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέα είδη ζώων, φυτών και μικροοργανισμών, πέφτουν στην αντίληψη της επιστημονικής κοινότητας, καταγράφονται και ταξινομούνται. Μεταξύ αυτών μπορεί να βρει κανείς, κάποια πραγματικά περίεργα, όμορφα ή αστεία είδη ζωής, τα οποία κινούν τη περιέργεια των επιστημόνων και κοινού. Το Διεθνές Ινστιτούτο για τα Είδη προς Εξαφάνιση στην Αριζόνα των ΗΠΑ, επέλεξε τα 10 πιο ιδιαίτερα είδη που ανακαλύφτηκαν μέσα στο 2010 και τα έστειλε στον τύπο. Στη παρακάτω λίστα των most extreme, θα βρεις μεταξύ άλλων, φωσφορίζοντα μανιτάρια, περίεργα έντομα, τεράστιες σαύρες και βακτήρια που σιγοτρώνε το κουφάρι του Τιτανικού.

Darwin’s Bark Spider (Caerostris darwini)

Πρόκειται για την αράχνη που γνέθει το πιο δυνατό ιστό που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Το αραχνοΰφαντο (κυριολεκτικά) της συγκεκριμένης αράχνης φτάνει τα 25 μέτρα μήκος και μπορεί να καλύψει περιοχή 2.8 τ.μ. Παράλληλα, ο ιστός παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα, δύο φορές μεγαλύτερη, από κάθε γνωστό ιστό.

T. rex Leech (Tyrannobdella rex)

H συμπαθής αυτή βδέλλα βρέθηκε να τρέφεται από τις μύξες ενός μικρού κοριτσιού στο Περού. Το είδος προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είναι το μόνο είδος βδέλλας με τόσο μεγάλα σαγόνια.

Leaproach (Saltoblattella montistabularis)

H Κατσαρίδα-ακρίδα είναι και αυτή ένα απεχθές νέο είδος, που χαίρεσαι τόσο που δεν υπάρχει στο κήπο σου. Με ειδικά διαμορφωμένα άκρα, ώστε να μπορεί να εκτελεί ψηλά άλματα ,ημισφαιρικά μάτια και τεράστιες κεραίες προκειμένου να διατηρεί την ισορροπία της όσο χοροπηδά, η leaproach είναι ένα ενδιαφέρον νέο είδος, για να βλέπεις μόνο από φωτογραφίες.

Louisiana Pancake Batfish (Halieutichthys intermedius)

Το εντυπωσιακό αυτό «νυχτεριδόψαρο σε σχήμα τηγανίτας», ανακαλύφτηκε λίγο καιρό πριν τη πετρελαιοκηλίδα που δημιούργησε η BP στο Κόλπο του Μεξικού. Το αγκαθωτό, επίπεδο ψάρι με τα τεράστια μάτια, κατοικούσε αποκλειστικά στη περιοχή που έγινε η κηλίδα του πετρελαίου, γεγονός που μείωσε στο ελάχιστο τη πιθανότητα να θεαθεί ξανά το συγκεκριμένο είδος.

Eternal Light Mushroom (Mycena luxaeterna)

Έχει υπολογιστεί ότι 71 είδη μανιταριών έχουν βιοφωσφορίζουσες ιδιότητες, ο μύκητας της φωτογραφίας ,όμως, είναι ένα από τα πιο φωτεινά μανιτάρια στο κόσμο. Το μανιτάρι που ανακαλύφτηκε σε ένα δάσος του Ατλαντικού κοντά στο Σάο Πάολο, εκπέμπει ένα πράσινο φως 24 κάθε μέρα και λέγεται ότι θα βοηθήσει να κατανοηθεί η προέλευση της δυνατότητας φωσφορισμού στα μανιτάρια.

Titanic-Eating Bacteria (Halomonas titanicae)

To βακτήριο που όπως δηλώνει και η ονομασία του βρέθηκε να τρέφεται από τα απομεινάρια του πλοίου του Τιτανικού, είναι ένα νέο είδος με μεγάλο ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο βακτήριο τρέφεται από οξείδια σιδήρου και μπορεί να αξιοποιηθεί από τον άνθρωπο ως ένας οικολογικός και έξυπνος τρόπος να αποσυντεθούν γρήγορα παλιά ναυάγια στα βάθη των ωκεανών.

Orchid-Pollinating Crinket (Glomeremus orchidophilus)

O γρύλος της φωτογραφίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το σπάνιο είδος ορχιδέας Angraecum cadetii. Η ορχιδέα που φυτρώνει αποκλειστικά στα βορειοδυτικά του Ινδικού Ωκεανού και είναι είδος υπό εξαφάνιση, χρωστά τη διαιώνισή της στο συγκεκριμένο έντομο καθώς αυτό την γονιμοποιεί. Πρόκειται για μια μεγάλη ανακάλυψη που επιβεβαιώνει την υπόθεση πως ορθόπτερα μπορούν να μεσολαβήσουν στη γονιμοποίηση ανθοφόρων φυτών.

Walter’s Duiker (Philantomba walteri)

Πρόκειται για ένα είδος αντιλόπης που ανακαλύφτηκε στην Δυτική Αφρική και βρέθηκε πρώτη φορά σε αγορά που πουλούσε κυνήγι. Το ζώο που όπως και πολλά άλλα αντιμετωπίζουν εμφανή κίνδυνο από το κυνήγι θηλαστικών στην Αφρική, έχει απασχολήσει τους οικολόγους που μελετούν τρόπους να το προστατέψουν.

Underwater Mushroom (Psathyrella aquatica)

Λίγα λόγια και καλά για τη θαυμαστή αυτή αποκάλυψη: το φυτό της φωτογραφίας είναι το πρώτο μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Golden Spotted Monitor (Varanus bitatawa)

H εικονιζόμενη σαύρα είναι ένα τεράστιο ερπετό του γένους Varanus και μπορείς να το συναντήσεις μόνο στο νησί Luzon στις Φιλιππίνες. Το μήκος του δράκου ξεπερνά τα 2 μέτρα, είναι ωστόσο ελαφρύς καθώς ζυγίζει περίπου 10 κιλά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι τα χρυσοκίτρινα στίγματα στο σώμα του. Είναι απορίας άξιο πώς μία τόσο μεγάλη σαύρα με φωτεινά σημάδια διέφυγε από τα μάτια των ερευνητών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ