Tι είναι αυτό το (ασήμαντο) συγκρότημα Pussy Riots που κήρυξε πόλεμο στον Πούτιν - iefimerida.gr

Tι είναι αυτό το (ασήμαντο) συγκρότημα Pussy Riots που κήρυξε πόλεμο στον Πούτιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Tο μεσημέρι της 21ης Φλεβάρη 2012 τρία κορίτσια μπήκαν στον καθεδρικό ναό του «Σωτήρος Χριστού» στην Μόσχα και σπρώχνοντας μια διαχωριστική πόρτα στάθηκαν μπροστά από το ιερό. Έβγαλαν μερικά ρούχα και άρχισαν να πηδούν πάνω κάτω και να φωνάζουν σα δαιμονισμένες». Αυτή είναι η κατάθεση στο δικαστήριο μιας εργαζόμενης στον καθεδρικό ναό όπου περιγράφει το «χάπενινγκ» του πανκ συγκροτήματος Pussy Riots. Τρία μέλη του συγκροτήματος, όλες γυναίκες, προφυλακίστηκαν, δικάστηκαν με βαριές κατηγορίες και καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση σε στρατόπεδα εργασίας.

Στην πραγματικότητα, μέσα στον καθεδρικό ναό οι τρεις γυναίκες των Pussy Riots φόρεσαν τις χαρακτηριστικές τους στολές που χρησιμοποιούν σε κάθε τους εμφάνιση και άρχισαν να ψάλλουν στην αρχή και μετά να τραγουδούν στίχους ενάντια στον Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, τα μέλη του Pussy Riot ζήτησαν από την Παναγία να «πετάξει έξω τον Πούτιν», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος κατηγόρησε τις γυναίκες για βλασφημία.

Με αυτό τον τρόπο ένα παγκοσμίως άγνωστο ρωσικό πανκ συγκρότημα έγινε το διεθνές σύμβολο της πάλης εναντίον του Πούτιν. Το θέμα πήρε διεθνής διαστάσεις, από τη Μαντόνα ως τη Γιόκο Ονο, από την πρώτη ως την τελευταία γυναικεία οργάνωση και όλες ανεξαιρέτως οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πήραν θέση υπέρ των Pussy Riots, έστειλαν ανάθεμα στον Πούτιν. Δεν περνάει μέρα που τα τρία κορίτσια του πανκ συγκροτήματος να μη κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και να μη γίνονται θέμα στα δελτία ειδήσεων.

Γνωστή κάθε τους κίνηση

Πρόσφατα το ένα από τα κορίτσια αφέθηκε ελεύθερο. Μιλώντας σε ρωσική εφημερίδα, η 29χρονη μουσικός είπε πως αποχαιρέτισε τις δυο συντρόφους της μέσα στη φυλακή, την 22χρονη Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα και την 24χρονη Μαρία Αλεξίνα , λέγοντάς τους πως «ο αγώνας εναντίον του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζεται, απλώς θα πρέπει πλέον να βρούμε νέους, εξυπνότερους τρόπους διαμαρτυρίας απέναντι στο καθεστώς».

«Θα πρέπει να είμαστε πλέον πιο προσεκτικές στο πως εκδηλώνουμε την αντίθεση μας», είπε η ακτιβίστρια, προσθέτοντας πως «αναμένω τις κρατικές υπηρεσίες να αυξήσουν την παρακολούθηση».

Μα, τόσο τέρας είναι ο Πούτιν;

Τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Στάλιν;

Τότε, γιατί τον ξαναψήφισαν για πρόεδρο οι Ρώσοι;

Μπορεί να πέσει ο Πούτιν από ένα γυναικείο συγκρότημα πανκ;

Την ίδια στιγμή πάντως, ολοένα περισσότερες πληροφορίες γίνονται γνωστές, σύμφωνα με τις οποίες οι Pussy Riot, με την αποφυλάκισή τους, έχουν εξασφαλίσει αρκετά χρυσοφόρα συμβόλαια στη Δύση.

Ακόμη και ο Μεντβέντεφ «λύγισε»

Ακόμη και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ (που ως χθες δήλωνε ότι οι Pussy Riots του προκαλούν ναυτία) αναγκάστηκε να πει δημόσια ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην φυλακή οι δύο γυναίκες μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot, οι οποίες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών για μια «πανκ προσευχή» που τραγούδησαν κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αν ήμουν δικαστής δεν θα τις έβαζα στη φυλακή. Μόνο και μόνον επειδή πιστεύω ότι δεν είναι δίκαιο να στερηθούν την ελευθερία τους. Έχουν ήδη περάσει αρκετό καιρό στη φυλακή και αυτό αρκεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα πρόωρης απελευθέρωσης της 22χρονης Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα και της 24χρονης Μαρία Αλεχίνα, οι οποίες φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα εργασίας που βρίσκονται μακριά από τη Μόσχα.

Ο Μεντβέντεφ σημείωσε ωστόσο ότι το θέμα αυτό δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας, αλλά εναπόκειται στις δικαστικές αρχές και στους δικηγόρους τους.

«Έχουν το δικαίωμα να κάνουν έφεση και πιστεύω ότι θα κάνουν. Και το δικαστήριο είναι αρμόδιο να εξετάσει αυτό το θέμα σε βάθος και να πάρει μια απόφαση», πρόσθεσε.

Ο Μεντβέντεφ επανέλαβε εξάλλου ότι τα μέλη του συγκροτήματος του προκαλούν «ενόχληση». Τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι οι Pussy Riots του προκαλούν «ναυτία», αν και είχε και τότε σημειώσει ότι του φαίνεται «ανώφελο» και «αυστηρό» να τις κρατήσουν στη φυλακή.

Σκληρό σύστημα Πούτιν

Η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα και η Μαρία Αλεχίνα, και οι δύο μητέρες, και ένα τρίτο μέλος του συγκροτήματος, η Εκατερίνα Σαμουτσέβιτς, καταδικάστηκαν τον Αύγουστο σε διετή φυλάκιση σε στρατόπεδα εργασίας για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση θρησκευτικού μίσους» αφού τραγούδησαν την «πανκ προσευχή» κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε καθεδρικό ναό στη Μόσχα.

Η καταδίκη της Τολοκονίκοβα και της Αλεχίνα επικυρώθηκε σε έφεση που εκδικάστηκε στις 10 Οκτωβρίου, ενώ αυτή της Σαμουτσέβιτς μετατράπηκε σε ποινή με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερη μετά τη δίκη.

Από τα τέλη Οκτωβρίου η Τολοκονίκοβα βρίσκεται σε στρατόπεδο εργασίας στην Μορδοβία, η οποία βρίσκεται 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, και η Αλεχίνα σε ένα άλλο στρατόπεδο εργασίας στο Περμ, το οποίο βρίσκεται 1.400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Η ρωσική αστυνομία εξαπέλυσε ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό αναζητώντας και άλλα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot. «Πραγματοποιούνται τώρα επιχειρήσεις έρευνας για τον εντοπισμό των άλλων μελών του συγκροτήματος», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μόσχας.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Νέο μουσικό βίντεο έδωσε προ καιρού στη δημοσιότητα το ρωσικό συγκρότημα Pussy Riot, στο οποίο μέλη του συγκροτήματος πυρπολούν ένα πορτραίτο του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει το μένος του Κρεμλίνου.

Στο βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, εμφανίζονται τρία ανώνυμα μέλη του συγκροτήματος, με πρόσωπα καλυμμένα από κουκούλες. Το συγκρότημα είναι μία γυναικεία κολεκτίβα και αποτελείται από δεκάδες μέλη.

«Μαχόμαστε για το δικαίωμα να τραγουδάμε, να σκεπτόμαστε, να ασκούμε κριτική. Για να είμαστε μουσικοί και καλλιτέχνες, έτοιμες να κάνουμε τα πάντα για να αλλάξουμε τη χώρα μας, ανεξάρτητα από τους κινδύνους. Συνεχίζουμε με το μουσικό μας αγώνα στη Ρωσία και η χώρα μας κυριαρχείται από έναν κακό άνδρα», τραγουδούν στα αγγλικά γυναικείες φωνές.

Έπειτα, οι τραγουδίστριες εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στη Madonna, τους Red Hot Chili Peppers, και άλλους μουσικούς που έχουν υποστηρίξει το σκοπό τους.

Στη συνέχεια, η κάμερα στρέφεται σε ένα φλεγόμενο πορτρέτο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ξεκινήστε ένα Pussy Riot και μην σταματήστε ποτέ. Ο αγώνας για την ελευθερία είναι ένας ατελείωτος αγώνας που είναι μεγαλύτερος από τη ζωή», καταλήγει το τραγούδι.

Η ρωσική αντιπολίτευση.

Την εξέλιξη της υπόθεσης Pussy Riot, πάντως, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η ρωσική αντιπολίτευση προς όφελός της. Να σημειωθεί πως η ετυμηγορία για τις Pussy Riot συνοδεύτηκε από νέα κατασταλτικά μέτρα κατά της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της ποινής υπεξαίρεσης κατά του ηγέτη των διαδηλώσεων Αλεξέι Ναβάλνι, την οποία πολλοί θεωρούν πολιτικά υποκινούμενη.

Ο βουλευτής της κρατικής Δούμας από το κόμμα Δίκαιη Ρωσία, Ηλία Πονομαριόφ, πιστεύει ότι η δίκη ατσαλώνει το κίνημα της αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις που εδραιώνουν την αντιπολίτευση», είπε και αναφερόμενος στο συγκρότημα «Pussy Riot» δήλωσε: «Δεν ήταν και πολύ δημοφιλές στην κοινωνία, αλλά τώρα η κυβέρνηση κατάφερε να τις κάνει ηρωίδες».

Περίπου 1500 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο δρόμο μπροστά από το δικαστήριο, για να διαμαρτυρηθούν για την αναμενόμενη ετυμηγορία, φωνάζοντας «ελευθερώστε τις Pussy Riot», ενώ η αστυνομία τους κράτησε μακριά από το κτίριο. Τελικά, συνελήφθησαν πάνω από 20 διαδηλωτές. Εκεί πάντως, βρέθηκαν και μερικές δεκάδες πιστών που φώναζαν: «Ηγέτης μας είναι ο Πατριάρχης Κύριλος». Μια μικρή ομάδα από αυτούς έκαψαν τη φωτογραφία ενός μέλους του συγκροτήματος που ήταν κρεμασμένη πάνω σε ένα σταυρό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ