Σωκράτης Ξυνίδης, ο «κηπουρός» του Παπανδρέου που βγάζει τα άπλυτα του ΠΑΣΟΚ στη φόρα - iefimerida.gr

Σωκράτης Ξυνίδης, ο «κηπουρός» του Παπανδρέου που βγάζει τα άπλυτα του ΠΑΣΟΚ στη φόρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πάνω που τον είχαμε ξεχάσει έγραψε ένα κείμενο που ανατινάζει το ΠΑΣΟΚ. Ο άνθρωπος που αποκάλεσε «καλτσοδέτα» την βενιζελική Εύα Καϊλή προκειμένου να αποδείξει πόσο παπανδρεϊκός είναι χτύπησε απρόσμενα. Ο Σωκράτης Ξυνίδης θα μείνει στην πολιτική εικονογραφία του τόπου ως ένας από τους «κηπουρούς» του Γιώργου Παπανδρέου που δεν άφησαν αποτύπωμα στην πολιτική ζωή.

Ο Σωκράτης Ξυνίδης ανακαλύφθηκε από τον Παπανδρέου στις εκλογές του 2007, οπότε τον ενέταξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2009, εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης.

Ένα μήνα αργότερα το ΠΑΣΟΚ σοκάρεται όταν ακούει τον Γιώργο Παπανδρέου να τον προτείνει για γραμματέα του κόμματος. Μέχρι τότε εκείνη η θέση καταλαμβανόταν από προσωπικότητες που παρουσίαζαν είτε μεγάλη πορεία στο κόμμα (Λαλιώτης, Σκανδαλίδης), είτε είχαν αυξημένη δημοτικότητα (Χρυσοχοΐδης).

Ο Σωκράτης Ξυνίδης ανέλαβε την γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου και μόλις λίγους μήνες μετά οι οργανώσεις του κόμματος παρουσίαζαν εικόνα διάλυσης. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την ανθρωποφαγική καρέκλα του Γραμματέα, σύντομα έχασε τον έλεγχο και ζήτησε από τον Παπανδρέου να τον απαλλάξει.

Αμέσως ο Σωκράτης Ξυνίδης πήρε θέση στην κυβέρνηση όπου παρέμεινε ως το τέλος. Στις τελευταίες εκλογές του 2012 δεν έβαλε υποψηφιότητα λέγοντας «οι εκλογές αυτή τη στιγμή δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στη χώρα, παρά μόνον κάποια εκτόνωση».

Η καλτσοδέτα του Σωκράτη

Ο 49χρονος Σωκράτης Ξυνίδης διακρίθηκε σε σχέση με τους άλλους μειλίχιους «κηπουρούς» για το οξύ ύφος του και τους απότομους τρόπους.

Όταν σε κάποια συνεδρίαση, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, η Εύα Καϊλή σηκώθηκε όρθια και φώναζε γιατί διακόπτεται η συνεδρίαση και δεν της δίνεται ο λόγος, ο Σωκράτης Ξυνίδης της είπε αφήνοντας άφωνους πολλούς βουλευτές: «Σιγά την καλτσοδέτα»!

Κάποιος από τους παριστάμενους αντέδρασε και του είπε: «Ρε συ Σωκράτη πώς μιλάς έτσι στην κοπέλα; Τι είναι αυτά που της λες;»

Και εκείνος απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο:

«Γιατί θα την φοβηθώ. Δεν ξέρεις που την έχω γραμμένη;».

Βέρος παπανδρεϊκός

Θαυμάζει τόσο πολύ τον Παπανδρέου και μισεί τόσο πολύ τον Βενιζέλο που παρότι βρίσκεται πλέον εκτός πολιτικής και δικηγορεί στην Ξάνθη, έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου ένα κείμενο-φωτιά στο οποίο περιγράφει με 360 λέξεις όλο το μυθιστόρημα υπονόμευσης στο ΠΑΣΟΚ από το 2007 ως σήμερα :

«Ο Βενιζέλος ήθελε να γίνει αρχηγός και αφού δεν τα κατάφερε στα ίσια υπονόμευσε τον Παπανδρέου. Ο Λοβέρδος ήθελε και αυτός να γίνει αρχηγός και το είπε, θυμώνοντας τον Βενιζέλο, αλλά στο τέλος αγκαλιάστηκαν με τον Βενιζέλο, προκειμένου να τελειώνουν με τον Παπανδρέου. Στη συνέχεια και όταν έριξαν τον Παπανδρέου, έγινε πολέμιος του Βενιζέλου και όταν είδε ότι δεν τον έπαιρνε, αποφάσισε να κάνει δικό του κόμμα (αλλά δεν το λέει ακόμη για να μην τον πουν προδότη και χρεωθεί τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ). Ο Χρυσοχοίδης ήθελε να γίνει αρχηγός, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι έπρεπε να αγκαλιαστεί με τον Λοβέρδο, που τα είχε βάλει με τον Βενιζέλο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Όταν είδε ότι αγκαλιάστηκε ο Λοβέρδος με τον Βενιζέλο (και αφού είπε μερικές χαζομάρες), αποφάσισε να αγκαλιαστεί και αυτός με τον Βενιζέλο, προκειμένου να τελειώνουν με τον Παπανδρέου και σε αντάλλαγμα ο Βενιζέλος τον έκανε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, αλλά ποτέ δεν πήγε στη βουλή να κάνει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, γιατί είχε αποφασίσει ότι δεν μπορεί ο Βενιζέλος αλλά δεν ήθελε να πάει και με τον Λοβέρδο και είχε αρχίσει να πιστεύσει ότι ίσως ο Σαμαράς να μην ήταν τόσο κακή περίπτωση ενόψει σύγκρουσης με αντιμνημονιακό λαϊκισμό. Ο Σκανδαλίδης, πιο πονηρός από όλους, αφού ξέχασε τις αριστερές του ανησυχίες που εκφραζόταν στη βουλή για ψύλλου πήδημα και την αποστροφή του για τον Παπανδρέου από τη στιγμή που έγινε υπουργός, το έπαιζε παραίνεση προς όλους, έγραφε βιβλία, συνέχισε τα καθημερινά σουαρέ με τους μεγαλοπαράγοντες του ΔΟΛ και την κατάλληλη στιγμή άδειασε τον Παπανδρέου και το έπαιξε συνεταίρος του Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ. Μέχρι να ψιλοστραβοπατήσει ο Βενιζέλος οπότε και οι πλασαρισμένοι σε κομβικά πόστα άνθρωποί του έγιναν οι δεσμοφύλακες του Βενιζέλου. Βεβαίως τώρα θέλει να γίνει αρχηγός. Άλλωστε το είχε πει και το 2007 ότι δεν του αρέσουν τα δίπολα. Θέλει να είναι ή σε τριπλέτα ή μόνος του. Οι πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστές αφού έκαναν το κίνημα κατά του Παπανδρέου το 2007, πλαισίωσαν τον Βενιζέλο μέχρι να ρίξει τον Παπανδρέου αλλά τον εγκατέλειψαν μόλις το κατάφερε. Τους είχε κάνει τη δουλειά. Σήμερα ο Σημίτης μετά από πολύ-πολύ καιρό πήγε στη Βουλή. Και εμείς είμαστε εδώ και τραβάμε τα ......... πάθη μας.»

Ξυνίδης και σκάνδαλο Βατοπαιδίου

Οταν έσκασε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου δημοσιεύματα έφεραν τον τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή Ξάνθης και δικηγόρο Σωκράτη Ξυνίδη να είχε συναινέσει να αποδοθούν εκτάσεις στο μοναστήρι που είχαν δεσμευτεί για τον λιμένα του Πόρτο Λάγος.

Ειδικότερα, μετέχοντας στη Λιμενική Επιτροπή του Λάγος, εκλήθη να λάβει θέση για τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένος, προκειμένου να αποδοθεί στη Μονή Βατοπεδίου.

Με ομόφωνη απόφασή τους, τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής αποφάσισαν τον αποχαρακτηρισμό δύο τμημάτων της Ζώνης Λιμένος Λάγος, τα οποία και αποδόθηκαν στη Μονή.

Η απόφαση της Επιτροπής, τον Απρίλιο του 2001, αποτέλεσε μία από τις πρώτες νίκες της Μονής Βατοπεδίου, καθώς κατεγράφη σε πράξεις της διοίκησης η ιδιοκτησία της επί της νησίδος της λίμνης.

Ο Σωκράτης Ξυνίδης απέρριψε τις κατηγορίες και απέδωσε την ανάμειξη του ονόματός του σε ...εκβιασμό ενώ απείλησε με τον γνωστό τσαμπουκά ότι οι εκβιαστές δεν θα καταφέρουν να τον τελειώσουν.

«Η "εύρεση" και η ανάδειξη αυτού του πασίγνωστου και χρησιμοποιημένου κατ' επανάληψη στις δίκες μεταξύ δημοσίου αλλά και φορέων της Ξάνθης με την Μονή Βατοπεδίου δημοσίου εγγράφου την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σχετίζεται άμεσα με εκβιασμό που μου τέθηκε προ ημερών στο γραφείο μου στη Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης Καλλικράτη, προκειμένου να υπαναχωρήσω της άποψής μου για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων. Οι διακομιστές των εκβιασμών που νόμιζαν ότι δήθεν είχαν στα χέρια τους κάτι που μου κάνει κακό, πήραν βέβαια την απάντησή τους σε απλή καθομιλουμένη.

Είναι πράγματι απορίας άξιο πως πιστεύουν κάποιοι ότι θα "με τελειώσουν" όπως μου είπαν μέσω των μαντατοφόρων τους που μ' επισκέφτηκαν, με ένα θέμα που έχει αποτελέσει τον κύριο προσωπικό μου αγώνα αλλά και της οικογένειάς μου με τεράστιο κόστος αλλά και κοινωνική αναγνώριση και επιβράβευση.

Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ με κανέναν και για κανέναν λόγο την πολιτική και προσωπική μου αυτονομία. Αν αλλιώς είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα δικό τους πρόβλημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ