OTE: Παρεμποδίζονται τα επενδυτικά μας σχέδια - Πουλάμε για να καλύψουμε δάνεια - iefimerida.gr

OTE: Παρεμποδίζονται τα επενδυτικά μας σχέδια - Πουλάμε για να καλύψουμε δάνεια

OTE: Παρεμποδίζονται τα επενδυτικά μας σχέδια - Πουλάμε για να καλύψουμε δάνεια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτοιμος να προσφέρει –ακόμη και στο τέλος Νοεμβρίου- υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ μέσω τεχνολογίας VDSL, είναι ο ΟΤΕ τόσο απ'ευθείας στους πελάτες τους όσο και προς τρίτους. Ωστόσο η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) που ελήφθη - με καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών μόλις προ μιας εβδομάδας- ακόμη καθαρογράφεται.

«Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η καθυστέρηση;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τζαμάζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και στην οποία ανέλυσε τα επενδυτικά και στρατηγικά σχέδια του ΟΤΕ, εν μέσω πολιτικής κρίσης που μοιραία επηρεάζει όπως είναι φυσικό, την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.

«Κατηγορούμαστε ότι ξεπεράσαμε τα όρια της νομιμότητας επειδή επενδύσαμε νωρίτερα στο VDSL. Αυτό είναι πρωτάκουστο», δήλωσε με έμφαση ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ απευθύνοντας ευθείες βολές τόσο προς την ρυθμιστική αρχή όσο και προς τον ανταγωνισμό που όπως είπε, αποφεύγει να προβεί σε ανάλογες επενδύσεις, προσδοκώντας την μετατροπή του ΟΤΕ αλλά και της Cosmote «σε εταιρίες χονδρικής, που θα επενδύουν σε δίκτυα, χωρίς πρόσβαση στη λιανική για να πωλούν οι ανταγωνιστές όσο θέλουν».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ΟΤΕ προσπαθεί –σύμφωνα με τον κ. Τζαμάζ – να καλύψει τα δάνεια που λήγουν το 2013 ύψους 2,1 δις ευρώ πουλώντας δύο στρατηγικής σημασίας επενδύσεις που είχε κάνει στο παρελθόν και συγκεκριμένα: Την εταιρεία δορυφόρου Hellas Sat και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία Globul .

Το σκεπτικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες αποφέρουν σήμερα έσοδα στον ΟΤΕ σύντομα θα απαξιωθούν αν δεν γίνουν μεγάλες επενδύσεις, που όμως δεν είναι σε θέση σήμερα να κάνει ο ΟΤΕ λόγω οικονομικής συγκυρίας .

Σε ότι αφορά την Hellas Sat σε 4-5 χρόνια θα πρέπει να γίνει αγορά νέου δορυφόρου απαιτώντας μια επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ που θα διασφαλίσει ταυτόχρονα την τροχιακή θέση της Ελλάδας ως εθνικό περιουσιακό στοιχείο με τους όρους που θα τεθούν όπως η χρήση του αναμεταδότη να παραμείνει στην Ελλάδα .

Από την άλλη πλευρά για να μην κλονιστεί το μέλλον της Globul θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την ανάπτυξη σταθερής τηλεφωνίας. «Όμως προτεραιότητα μας είναι τα δάνεια και στόχος μας είναι να μειωθούν» τόνισε ο κ.Τζαμάζ απαντώντας σε ερώτηση μας για την στρατηγική σημασία της της επένδυσης αυτής.

Δεδομένου ότι αυτή εξακολουθεί να εκτιμάται σημαντική , άλλα στελέχη του ΟΤΕ- στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου- άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το θέμα αν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα, ανοίγοντας το δρόμο και στον ΟΤΕ να ανταποκριθεί με εναλλακτικούς τρόπους στις δανειακές του υποχρεώσεις. Εξάλλου όπως έλεγαν με νόημα η πώληση της Globul προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013.

Αξιζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μια εκ των ενδιαφερομένων για την απόκτηση της Globul είναι και η μέτοχος κατά 40% στον όμιλο Deutsche Telecom που σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ «για να την πάρει θα πρέπει να δώσει το καλύτερο τίμημα»

Εθελούσια έξοδος Προσλήψεις

Τέλος για τα εργασιακά ο Τζαμάζ ανέφερε ότι σχεδιάζεται εθελούσια έξοδος για 1.600 - 1.800 άτομα, των οποίων η αποχώρηση θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον όμιλο και καθόλου το δημόσιο με περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το προσωπικό του ΟΤΕ ανέρχενται σε περίπου 12.000 υπαλληλους και χρειάζεται ανανέωση .Μετά την αποχώρηση θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για περίπου 500 νέους υπαλλήλους με περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες στις νέες τεχνολογίιες.

Παράλληλα, θα υπάρξει ανακατανομή του προσωπικού σε άλλες διευθύνσεις με στόχο τη μείωση του μέσου κόστους λειτουργίας του Ομίλου.

Αγγελική Γυπάκη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ