Πρόβα δικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οι αποκρατικοποιήσεις - iefimerida.gr

Πρόβα δικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οι αποκρατικοποιήσεις

Πρόβα δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οι αποκρατικοποιήσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Πρόβα τζενεράλε» για την ψήφιση του «Μνημονίου 3» θα αποτελέσει η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το πρωί. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι όμως και από αυτούς της ΔΗΜΑΡ, αφού η Αγίου Κωνσταντίνου αποφάσισε να δηλώσει «παρών» επί της αρχής.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ συνεδρίασε την Τρίτη, χωρίς την παρουσία του προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, με θέμα τη στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στο να δηλώσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου και να καταψηφίσει τα άρθρα 2, 3 και 5 που αφορούν το ποσοστό του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν και εκείνες οι φωνές που πρότειναν τη συνολική καταψήφιση του νομοσχεδίου, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα ολοκληρώθηκε.

Στουρνάρας: Η Βουλή θα μπορεί να κυρώνει αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ

Η κίνηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα της Τρίτης, πάντως, όπου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής είπε πως η ολομέλεια θα μπορεί να κυρώνει συμβάσεις που αφορούν ορισμένες ΔΕΚΟ θεωρήθηκε ότι άνοιξε το παράθυρο που περίμεναν οι διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να υπερψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η δήλωση του κ. Στουρνάρα που θεωρήθηκε μια προσπάθεια αποφόρτισης του εκρηκτικού κλίματος έχει ως εξής: «Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής, να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, ώστε να θωρακισθεί η διαφάνεια και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ».

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι κατανοεί απόλυτα το αίτημα πολλών βουλευτών για την όσο τη δυνατόν διαφανέστερη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων από την οποία και θα πρέπει να προκύψει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ελληνική Οικονομία και κοινωνία.

Παράλληλα, εξήγησε ότι σε κάθε ξεχωριστή διαδικασία αποκρατικοποίησης θα ελέγχονται όλα τα στάδια της κι όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν, δηλαδή οι υποψήφιοι επενδυτές από την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ από τον μοναδικό του μέτοχο που είναι το ελληνικό Δημόσιο και ο υπουργός Οικονομικών για την προσήκουσα άσκηση των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Βενιζέλος το πρωί της Τρίτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αφού τάχθηκε αναφανδόν υπέρ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δεσμευτεί δημοσίως από του βήματος της Βουλής ότι οι μείζονες αποκρατικοποιήσεις θα έρχονται για κύρωση στη Βουλή και να ενημερώνεται η εθνική αντιπροσωπεία στην αρχή και στο τέλος των ελάσσονων περιπτώσεων.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ταχθεί με την ομάδα που αντιδρούσε στην τροπολογία Στουρνάρα (Δριβελέγκας, Μπόλαρης, Μωραϊτης κ.λπ.) προφανώς για να εξασφαλίσει τα εσωκομματικά νώτα του και να αποφύγει «εκπλήξεις» στην ψηφοφορία για τα μέτρα.

Ως εκ τούτου αντιτάχθηκε στην άποψη που είχαν εκφράσει ορισμένοι (Χρυσοχοΐδης, Ρήγας κ.λπ.) τονίζοντας ότι η κύρωση από τη Βουλή δεν θα σημαίνει «ξέπλυμα» εν είδη «πλυντηρίου».

«Είναι δικαίωμα της Βουλής να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Η κύρωση από τη βουλή είναι στοιχείο διαφάνειας, όχι ως πλυντήριο» είπε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ