Ευρωπαϊκές επικρίσεις για την υπερβολική καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκές επικρίσεις για την υπερβολική καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκές επικρίσεις για την υπερβολική καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης στην Ε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα χωρίς καθυστέρηση σε διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις για να τερματιστεί η υπερβολικά μεγάλη χρονική διάρκεια για την απονομή αστικής δικαιοσύνης τονίζει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, ζητά από την Ελλάδα να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα προσφυγής και αξίωσης αποζημίωσης, για όσους ταλαιπωρούνται από τις σχετικές χρονοβόρες διαδικασίες.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει έντονα, εκδικάζοντας την προσφυγή της Παναγούλας Γλυκατζή κατά της Ελλάδας καταδίκασε τη χώρας μας για παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και επιδίκασε την καταβολή αποζημίωσης 10.000 ευρώ, στην 74χρονη σήμερα γυναίκα, που αναγκάσθηκε να περιμένει 12 χρόνια και τρεις μήνες, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή της στην Ελλάδα.

Η κυρία Γλυκατζή εργάζονταν ως καθαρίστρια σε δημόσιο νοσοκομείο και η προσφυγή της αφορούσε τη διεκδίκηση των μειωμένων αμοιβών της από το ελληνικό Δημόσιο.

Το Δικαστήριο, επικρίνει έντονα την υπερβολική διάρκεια της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ειδικά για τις αστικές υποθέσεις και δίνει προθεσμία δύο ετών στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να θεσμοθετήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, για την επίσπευση απονομής δικαιοσύνης.

Μέχρι τότε, διευκρινίζεται στην απόφαση, το Δικαστήριο δεν πρόκειται να εκδικάσει καμία από τις 250 προσφυγές Ελλήνων που εκκρεμούν και που αναφέρονται στη χρονοβόρα διάρκεια των αστικών διαδικασιών στα ελληνικά δικαστήρια.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως το Δικαστήριο στη δεκαετία 2000- 2009 εξέδωσε πάνω από 300 καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της Ελλάδας, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής.

Παρ' όλα αυτά, τονίζεται στην απόφαση, δεν υπήρξε καμία αποτελεσματική θεραπεία για την επίλυση αυτού του προβλήματος, από τις ελληνικές αρχές

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ