Ανακοινώσεις-κόλαφος για την υπόθεση Βαξεβάνη από «Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα» και ΕΣΗΕΑ - iefimerida.gr

Ανακοινώσεις-κόλαφος για την υπόθεση Βαξεβάνη από «Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα» και ΕΣΗΕΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της σύλληψης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη από τις αρχές, η διεθνής οργάνωση «Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα» αναπαρήγαγε στην ιστοσελίδα της την ανακοίνωση-έκκληση του ελληνικού παραρτήματός της, όπου ζητείται να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του, εκφράζοντας ανησυχίες για τις προθέσεις, αλλά και τις επιπτώσεις της σύλληψής του.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα μέλη της οργάνωσης εκφράζουν την έκπληξη και την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία οι αρχές εξέδωσαν το ένταλμα σύλληψης, τονίζοντας ότι ο Κώστας Βαξεβάνης δεν είναι εγκληματίας και ότι θα μπορούσε απλά να είχε κληθεί σε ανάκριση.

Επιπλέον, η οργάνωση χαρακτηρίζει υπερβολική την όλη διαδικασία, η οποία καταδεικνύει μία στρατηγική συσκότισης από την πλευρά των αρχών που – καθώς φαίνεται – επιζητούν να παρεμποδίσουν τη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας. Η τελευταία, αν και ευαίσθητη, δεν παύει να άπτεται άμεσα του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Ο οργάνωση επιμένει στη διαρκή παρουσία δικηγόρου σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του δημοσιογράφου, όπως θα συνέβαινε σε κάθε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο δημοσιογράφος έχει επίσης το δικαίωμα να επιμείνει στην ανάγκη να προασπίσει τις πηγές του.

Ανακοίνωση-διαμαρτυρία όμως εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με την οποία:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πλέον έντονο τρόπο για τη δικαστική παρέμβαση, με την οποία το δικαίωμα στην ενημέρωση οδηγείται στο Αυτόφωρο και στην ουσία δικάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση στο πρόσωπο του Κώστα Βαξεβάνη.

Όταν η Εκτελεστική Εξουσία, κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και υπηρεσιακοί λειτουργοί σε τέτοιες κρίσιμες ώρες προκαλούν εξοργίζοντας τους πολίτες με δηλώσεις τους, ότι έχασαν τη «λίστα Λαγκάρντ» ή ότι την ξέχασαν δυόμιση χρόνια στο συρτάρι τους, είναι αδιανόητο ο δημοσιογράφος να μη θεωρεί τότε, ότι οφείλει τουλάχιστον εκείνος να υπηρετήσει το υπέρτατο αγαθό της αλήθειας.

Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να υποχρεώσει τις αρμόδιες Αρχές να πουν επιτέλους την αλήθεια, ώστε να ενισχυθεί η δημοσιογραφική προσπάθεια, που ανοίγει το δρόμο για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη, τι συμβαίνει και ποιος φταίει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Αποτελεί επίσης τεράστια πρόκληση για τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, να παρακολουθούν στην πολιτική και οικονομική σκηνή ένα θέατρο συγκάλυψης, διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού για το οποίο κανείς δεν λογοδοτεί.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή από την πρώτη στιγμή την υπόθεση και δηλώνει ότι μαζί με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων θα αγωνιστεί και στην περίπτωση αυτή για την ελευθερία του Τύπου. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι αύριο στις 12 το μεσημέρι στο χώρο των Δικαστηρίων για να συμπαρασταθούμε στον Κώστα Βαξεβάνη.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ