Μπάχαλο στις εφορίες στο παρά 5' των δηλώσεων - iefimerida.gr

Μπάχαλο στις εφορίες στο παρά 5' των δηλώσεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στις εφορίες αφενός λόγω του γνωστού προβλήματος με τις αποδείξεις αφετέρου λόγω της απαίτησης του υπουργείου Οικονομικών να παίρνουν ειδικό κλειδάριθμο όσοι εγγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΠΥΟ και μάλιστα με σχετική αίτηση αυτοπροσώπως. Τα παράπονα που έφταναν σε καθημερινή βάση στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Δ. Κουσελά ήταν απίστευτα και αρκούσε μια μικρή αυτοψία για να διαπιστώσει κανείς τις ουρές που σχηματίζονταν από φορολογούμενους, οι οποίοι είχαν την... ατυχή έμπνευση να θέλουν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΚΕΠΥΟ. Έτσι ενώ γλίτωναν την ουρά για την υποβολή της δήλωσης, υποχρεώνονταν σε ακόμα μεγαλύτερη αναμονή στο Μητρώο για να εξασφαλίσουν τον πολυπόθητο... κλειδάριθμο, τη χρησιμότητα του οποίου ουδείς έχει μπει στο κόπο να εξηγήσει στους χιλιάδες φορολογούμενους.
Μόλις στις 24 του μήνα, λοιπόν, κι ενώ διαφάνηκε το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να γίνει το έλα να δεις στις εφορίες, όσο πλησιάζουν οι καταληκτικές προθεσμίες, το υπουργείο Οικονομικών έκανε ένα μικρό βήμα πίσω, επιτρέποντας την απόκτηση του κλειδάριθμου μέσω... αντιπροσώπου!Έτσι όπως ορίζεται στη σχετική εγκύκλιο, σε περιπτώσεις αδυναμίας αυτοπρόσωπης παρουσίας του φυσικού προσώπου ή του νομίμως εκπροσωπούντος το μη φυσικό πρόσωπο στην Δ.Ο.Υ., για την παραλαβή του κλειδαρίθμου (αντί του ειδικού πληρεξουσίου), αρκεί η προσκόμιση απλής εξουσιοδότησης για την παραλαβή του κλειδαρίθμου η οποία θα φέρει το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από Αστυνομικό τμήμα ή Κ.ΕΠ. ή από οποιαδήποτε άλλη δημόσια αρχή που έχει το δικαίωμα αυτό και δεν απαιτείται να αναγράφεται σαν ειδικό πληρεξούσιο ή συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Όσο για το μείζον θέμα των αποδείξεων, το υπουργείο Οικονομικών όσο και να τρίζει τα δόντια στους φορολογούμενους, έχει δύο προβλήματα να αντιμετωπίσει. Το ένα έχει να κάνει με την ασφαλή αποθήκευση των χιλιάδων φακέλων που περιέχουν τις αποδείξεις, με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει έστω τον δειγματοληπτικό τους έλεγχο, αλλά ήδη σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες εφορίες δεν κρατούν τους φακέλους αλλά τους επιστρέφουν προς φύλαξη στους εμβρόντητους φορολογούμενους. Το έτερο και πιο σοβαρό πρόβλημα έχει να κάνει με τη δήλωση πλασματικών δαπανών και όσο κι αν κομπάζει το υπουργείο Οικονομικών ότι όλα βαίνουν βάση προγραμματισμού, η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν υπολογίσει τόσο μεγάλο όγκο επιστροφών. Γι' αυτό, λοιπόν, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υποχρεωτικός έλεγχος στις επιστροφές δεν θα ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και πάνω αλλά από τα 1.000 ευρώ και πάνω...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ