Στουρνάρας: Το πακέτο πρέπει να κλείσει για να προλάβουμε τη δόση - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Το πακέτο πρέπει να κλείσει για να προλάβουμε τη δόση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tο πακέτο των μέτρων πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά του απόψε έτσι ώστε αύριο το πρωί να παρουσιαστεί στο euroworking group και να εξασφαλίσουμε την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος το πρωί ανακοίνωσε πως το πακέτο έχει κλείσει καθώς η Τρόικα έκανε δεκτές κάποιες αλλαγές στα εργασιακά, μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι μέχρι σήμερα το βράδυ δεν πρέπει να έχει μείνει η παραμικρή εκκρεμότητα.

Μάλιστα αποκάλυψε πως τα μέτρα δεν θα έρθουν στη Βουλή σε δύο διαφορετικά νομοθετήματα αλλά με ένα νομοσχέδιο, την επόμενη εβδομάδα, δείγμα του ότι η συζήτηση με την Τρόικα βρίσκεται στο τέλος της.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στις υπαναχωρήσεις που έκανε η Τρόικα αφού από τους τρεις μήνες που απαιτούσε ως χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση αυτοί γίνονται τέσσερις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ανέβηκε στα 2.000 ευρώ το ποσό που θα είναι το πλαφόν για την αποζημίωση.

Οσον αφορά τις ενστάσεις που προβάλει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ο κ. Στουρνάρας είπε πως «η προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ να βρει ισοδύναμα είναι ευπρόσδεκτη. Σήμερα, όμως, η διαφορά είναι περί όνου σκιάς».

Ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια της συζήτησης για την κατάργηση του εγγυημένου ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και τα λιμάνια, όταν η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ελενα Κουντουρά αμφισβήτησε την προσπάθεια της κυβέρνησης λέγοντας πως δεν διεξάγει διαπραγμάτευση, ο κ. Στουρνάρας είπε της απάντησε εξηγώντας της τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

Καταρχάς αναφέρθηκε στο σημερινό επιτόκιο δανεισμού από το EFSF, το οποίο όπως εξήγησε «είναι δώδεκα μονάδες βάσης πάνω από τη Γερμανία, πάνω από το κόστος του EFSF».

« Η Ελλάδα, δηλαδή, σήμερα δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο απ' ό,τι δανείζεται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, ακόμα και η Αυστρία, όσον αφορά το δάνειο από το EFSF» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ακόμη πως αν και η Τρόικα στην αρχή ήθελε το κομμάτι των δαπανών, αυτό που λέει «σκληρά μέτρα» -δηλαδή μείωση συντάξεων, μείωση κοινωνικών δαπανών, επιδομάτων και μείωση μισθών- να είναι ακριβώς το ίδιο με το ποσοστό αυτών των τριών στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών του δημόσιου τομέα, δηλαδή από τα 11,5 δισ., τα 9 δισ. να ήταν μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, με τη διαπραγμάτευση έγινε εφικτό αυτό να μειωθεί στα 6,5 δισ. Ευρώ.

Συνεχίζοντας να εξηγεί τι έχει επιτευχθεί μέσω της διαπραγμάτευσης μέχρι σήμερα, ο κ. Στουρνάρας έκανε και μια αναφορά στην επιμήκυνση η οποία προκάλεσε αίσθηση και έκανε πολλούς να αναρωτηθούν τι εννοούσε.

«Τι πετύχαμε σήμερα; Πετύχαμε επιμήκυνση» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε πως «χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε το 2014 να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν πετυχαίναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα ύψους μόνο 13,5 δισεκατομμυρίων, αλλά 18,5 δισεκατομμυρίων», συνέχισε ο υπουργός

Η αναφορά αυτή του υπουργού προκάλεσε και την έντονη οργή του Βερολίνου. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως «είναι εικασία που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω». Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκαν και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αλλά και ο Γιόργκ Άσμουσεν

Βρούτσης: Εχουν γίνει βελτιωτικά βήματα στα εργασιακά

Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι «από χθες έχουν γίνει βελτιωτικά βήματα στα εργασιακά με την Τρόικα», προφανώς εννοώντας τις οριακές βελτιώσεις στο πακέτο των εργασιακών, στο θέμα του πλαφόν των αποζημιώσεων και του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης.

Ολα δείχνουν πάντως ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος δήλωσε «δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί νέα σύσκεψη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ