Με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα επιστρέφουν απο το Αφγανιστάν οι Γάλλοι στρατιώτες - iefimerida.gr

Με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα επιστρέφουν απο το Αφγανιστάν οι Γάλλοι στρατιώτες

Με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα επιστρέφουν απο το Αφγανιστάν οι Γάλλοι στρατιώτ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει η Υπηρεσία Υγείας του Γαλλικού στρατού, η οποία κάνει λόγο για εφιάλτες, αϋπνία, παραισθήσεις, αυτοκτονικές τάσεις και πολλά ακόμη ψυχολογικά προβλήματα που εμφανίζονται σε εκατοντάδες Γάλλους στρατιώτες που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκατοντάδες στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς όταν επιστρέφουν σπίτια τους. Συγκεκριμένα, περίπου 400 Γάλλοι στρατιώτες έχουν διαγνωστεί με σοβαρά ψυχικά τραύματα από τους στρατιωτικούς γιατρούς, ενώ ο Πατρίκ Ντεβιλιέρ, επικεφαλής της Ψυχιατρικής Υπηρεσίας του γαλλικού στρατού, υποστηρίζει ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί: «Ο αριθμός θα αυξηθεί. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που δεν μιλούν (για αυτό το θέμα) και σε αυτούς που κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μιλούν»

Αυτά τα προβλήματα, είναι πιθανόν να εκδηλώνονται με διάφορες μορφές, όπως «αδιαφορία, επιθετικότητα και οξυθυμία», διευκρίνισε ο Φρανκ ντε Μοντλό επικεφαλής του Ψυχιατρικού Τμήματος του στρατιωτικού νοσοκομείου Περσί ντε Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι. «Οι στρατιώτες που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν, δεν έχουν καμιά δραστηριότητα, δεν μιλούν καν στα παιδιά τους» πρόσθεσε.

Επίσης «εκδηλώνουν κρίσεις πανικού και άγχους, εμφανίζουν το φαινόμενο να ξαναζούν επεισόδια μεγάλου στρες, όπως αυτά που βίωσαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», ενώ «Οι εφιάλτες μπορεί να είναι τόσο βίαιοι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην θέλουν να ξανακοιμηθούν» υπογραμμίζει ο Ντεβιλιέρ.

Οι 400 περιπτώσεις που έχουν διαγνωστεί στη Γαλλία είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των 60.000 Γάλλων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν από το 2001, όμως στη πραγματικότητα, οι περισσότεροι διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν αυτού του είδους τα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η περίοδος που είναι πιθανότερο να εμφανιστούν τα προβλήματα αυτά είναι τρεις ως έξι μήνες μετά την επιστροφή των στρατιωτών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα συμπτώματα εμφανίζονται χρόνια αργότερα.

Για το φαινόμενο αυτό που παρέμενε για πολύ καιρό ταμπού, το υπουργείο Άμυνας οργανώνει σήμερα και αύριο διήμερο συνέδριο με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα αόρατα τραύματα»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ