Βλάπτουν τα μάτια οι οθόνες της Apple; - iefimerida.gr

Βλάπτουν τα μάτια οι οθόνες της Apple;

Βλάπτουν τα μάτια οι οθόνες της Apple;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πρόσφατο άρθρο του, συντάκτης της Βρετανικής Telegraph, εξηγεί γιατί προτιμά να χρησιμοποιεί παλαιότερα μοντέλα της Apple, εγείροντας ανησυχίες για το πόσο ασφαλείς είναι τελικά οι οθόνες τελευταίας τεχνολογίας της Apple και τι επιπτώσεις έχουν στον οργανισμό.

Ο λόγος, όπως αναφέρει που χρησιμοποιεί προϊόντα της Apple από το 2008, είναι γιατί πονάνε τα μάτια του μετά από περίπου μία ώρα χρήσης. Υποστηρίζει ότι έχει ναυτία, ζάλη, και τσούξιμο στα μάτια μου, που μερικές φορές γυρίζει σε πόνο, γεγονότα ανησυχητικά για κάποιον που ζει και δουλεύει μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Προσπαθώντας να περιορίσει την ενόχληση από τις οθόνες, δοκίμασε να φορέσει γυαλιά κάλυψε τις οθόνες με ταινία anti-glare, έκανε ασκήσεις για τα μάτια (κοιτάζουμε ένα αντικείμενο 20 πόδια μακριά για 20 δευτερόλεπτα κάθε 20 λεπτά), ρύθμισε τη φωτεινότητα της οθόνης και το μέγεθος της γραμματοσειράς, όμως δεν είδε κανένα αποτέλεσμα κι έτσι αφοσιώθηκε στη χρήση των παλιότερων συσκευών της Apple.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του είεχε παρατηρήσει ότι γύρω στο 2009 η Apple ξεκίνησε την αντικατάσταση των LCD οθονών της με εξαιρετικά φωτεινές LED οθόνες. Βέβαια, εξηγεί, ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Apple, ωστόσο είναι πιθανό να σχετίζονται όντως οι καινούριες οθόνες με τα συμπτώματα αυτά.

Αναφέρει μάλιστα, ότι με όσους το έχει συζητήσει, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό είχε παρόμοιες εμπειρίες. Ενδικτικά αναφέρει την περίπτωση του αδελφού του, ο οποίος προκειμένου να λύει το πρόβλημα, μείωσε τη φωτεινοτητα της οθόνης στο ελάχιστο και έβαλε φίλτρο anti-glare. Αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα εντελώς, αλλά το καθιστά διαχειρίσιμο.

Κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά από οθόνες υπολογιστών. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο πόνος στα μάτια, η ναυτία και η ζάλη μπορεί να συνδέεται με τις οθόνες αυτές δεν αναγνωρίζεται ευρέως. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι δεν συγχέουν τα συμπτώματά τους με τις οθόνες που χρησιμοποιούν, αλλά ακόμη κι αν το κάνουν, δεν μπορούν να το αποδείξουν.

Στο τέλος του άρθρου, ο συντάκτης απευθύνεται στην Apple και ζητάει απότην εταιρία να βρει μία λύση ή να ερευνήσει το ζήτημα σε βάθος, προκειμένου να βρουν τι πραγματικά φταίει: «Αν και δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι οθόνες σας βλάπτουν την υγεία μας. Ένας στρατός ανθρώπων υποφέρει σιωπηλά για πάρα πολύ καιρό. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι 'αυτό;» γράφει

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ