Οι αγορές παραμένουν νευρικές, με τα spead στις 1.430 μονάδες - iefimerida.gr

Οι αγορές παραμένουν νευρικές, με τα spead στις 1.430 μονάδες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σχέδιο «Β» προετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, απέναντι στο σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να καθυστερήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ύψους 12 δισ. ευρώ. Κι αυτό αφού έχει γίνει σαφές ότι η παρούσα αξιολόγηση δεν αφορά μόνο στο τρέχον δάνειο αλλά κυρίως στην επόμενη ημέρα του Μνημονίου, κάτι που σημαίνει ότι, πριν ανάψει «πράσινο φως», θα προηγηθούν έντονες πολιτικές διαβουλεύσεις, οι οποίες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθούν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Αν και πιεστικές ταμειακές ανάγκες δεν υπάρχουν ούτε τον Ιούνιο ούτε τον Ιούλιο -με εξαίρεση τις λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ που θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες ανάλογες εκδόσεις-, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις λήξεις παλαιότερων ομολόγων ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνουν τον Αύγουστο, ενώ συν τοις άλλοις ουδείς μπορεί να παραβλέψει το μηνιαίο έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο καλύπτεται επί του παρόντος από τα ταμειακά διαθέσιμα. Εξ ου και η αναφορά -με μάλλον δραματικότερους της πραγματικότητας τόνους- του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου ότι μετά τις 15 Ιουλίου η χώρα θα είναι στην ίδια κατάσταση με τον περσινό Μάιο, λίγο πριν την υπογραφή του Μνημονίου.

Την ίδια ώρα, οι αγορές παραμένουν νευρικές αν όχι εχθρικές απέναντι στην Ελλάδα, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι η «ψαλίδα» επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα νωρίς το πρωί έδειχνε τάσεις ανοίγματος στις 1.490 μονάδες βάσης, αλλά στη συνέχεια έκλεισε στα ούτως ή άλλως υψηλά επίπεδα των 1.430 μονάδων και πλέον. Η αιτία δεν είναι άλλη από τα αντιφατικά μηνύματα που συνεχίζουν να έρχονται ακόμα κι από τους κόλπους της Ε.Ε. για το ελληνικό ζήτημα, παρά το ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το μόνο που συζητείται είναι η εθελοντική διακράτηση των ελληνικών τίτλων που λήγουν στην κρίσιμη περίοδο 2011- 2014, ως μέρος του νέου «πακέτου» βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ