Βαριά «καμπάνα» περιμένει όσους χάνουν τα φορολογικά βιβλία - iefimerida.gr

Βαριά «καμπάνα» περιμένει όσους χάνουν τα φορολογικά βιβλία

Βαριά «καμπάνα» σε όσους χάνουν τα φορολογικά βιβλία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε τμήμα με 7μελή σύνθεση του ΣτΕ, παραπέμφθηκε η απόφαση για το εάν όσοι χάνουν τα φορολογικά τους βιβλία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την εφορία όπως ακριβώς όσοι δεν τα τηρούν ή τα τηρούν ανακριβώς, κάτι που σημαίνει ότι η φορολόγηση τους θα πρέπει να γίνεται με αυξημένο συντελεστή καθαρού κέρδους.

Όπως προκύπτει από την εκδίκαση της υπόθεσης σε 5μελή σύνθεση, το μόνο σίγουρο ότι όσοι δηλώνουν πως έχασαν τα φορολογικά τους βιβλία, θα υπόκεινται σε εξωλογιστικό προσδιορισμό των κερδών τους και από εκεί και πέρα θα αποφανθεί το ΣτΕ εάν θα επιβαρυνθούν και με αυξημένο συντελεστή.

Σημειώνεται ότι στη 5μελή του σύνθεση, το Τμήμα κατέληξε στο ότι δεν πρέπει να επιβάλλεται αυξημένος συντελεστής, καθώς αυτός επιβάλλεται ουσιαστικά ως κύρωση σε όσους δεν τηρούν ή τηρούν ανακριβώς τα φορολογικά τους βιβλία, ωστόσο υπήρξε και η άποψη ότι εν προκειμένω δεν πρόκειται περί κύρωσης, αλλά η προσαύξηση του συντελεστή καθαρού κέρδους αντανακλά την αυξημένη δυσχέρεια προσδιορισμού των ακαθαρίστων εσόδων, δηλαδή της βάσης επιβολής τού φόρου.

Διαβάστε την απόφαση του ΣτΕ εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ