Απόφαση-Έκπληξη: Το Νόμπελ Ειρηνης απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση - iefimerida.gr

Απόφαση-Έκπληξη: Το Νόμπελ Ειρηνης απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Νόμπελ Ειρηνης απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις έξι δεκαετίες προσπαθειών της για την προώθηση της ειρήνης στην Ευρώπη. Η επιτροπή Νόμπελ δήλωσε ότι η ΕΕ έχει βοηθήσει να μετατραπεί η Ευρώπη από μια ήπειρο του πολέμου σε μια ήπειρο ειρήνης.

Το βραβείο αξίας 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, (περίπου 1,2 εκατομμύρια δολάρια), -10 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από πέρσι- έρχεται σαν μάννα εξ ουρανού στην ΕΕ η οποία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της 54χρονης ιστορίας της, με πολλά από τα κράτη μέλη της βυθισμένα στην ύφεση.

Η τελευταία οργάνωση που παρέλαβε το βραβείο ήταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το 1999. Φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ρόιτερς, μεταξύ των επικρατέστερων Ρώσων υποψηφίων για Νομπέλ Ειρήνης ήταν η Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, που θεωρείται η "γιαγιά" του ρωσικού κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σβετλάνα Γκανουσκίνα και η οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα "Memorial" της οποία ηγείται, και ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού "Ηχώ της Μόσχας".

Βέβαια, όπως επεσήμανε νωρίτερα και το Ρόιτερς, στην απόφαση αυτή υπάρχει κι ένα παράδοξο: τα πέντε μέλη της επιτροπής Νόμπελ, τα οποία ψήφισαν τον νικητή του βραβείου, επιλέγονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο και η ίδια η Νορβηγία έχει δύο φορές ψηφίσει κατά της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανακοινώνοντας το βραβείο, ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Thorbjoern Jagland αναγνώρισε τα τρέχοντα προβλήματα και την κοινωνική αναταραχή της ΕΕ, αλλά είπε ότι η επιτροπή ήθελε να επικεντρωθεί στο έργο της Ένωσης η οποία πάνω από έξι δεκαετίες προωθεί «την ειρήνη και τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Μάρτιν Σούλτζ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε «βαθιά συγκινημένος και τιμημένος» με το βραβείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ