Οι Ρεπουμπλικάνοι νικητές και στη μάχη των αντιπροέδρων - iefimerida.gr

Οι Ρεπουμπλικάνοι νικητές και στη μάχη των αντιπροέδρων

Οι Ρεπουμπλικάνοι νικητές και στη μάχη των αντιπροέδρων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκληρή μάχη έδωσαν χθες ο Τζο Μπάιντεν και ο ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν στο ντιμπέιτ των αντιπροέδρων εν όψει των προεδρικών εκλογών. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την εξωτερική πολιτική και την οικονομία ενώ και οι δύο αντίπαλοι ήταν ιδιαίτερα δυναμικοί, ωστόσο γκάλοπ που έγινε μετά το ντιμπέιτ αναδεικνύει νικητές τους Ρεπουμπλικάνους.

Μετά την μέτρια εμφάνιση του προέδρου Ομπάμα στο πρώτο προδρικό ντιμπέιτ, ο Μπάιντεν κατα τη διάρκεια της δικής του τηλεδιάσκεψης κινήθηκε αρκετά επιθετικά χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως : «Με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό, αυτά είναι ανοησίες», όταν ο Ράιαν κατηγόρησε το Λευκό Οίκο ότι προβάλλει στον κόσμο μια εικόνα αδυναμίας των ΗΠΑ.

Από τη μεριά του, ο βουλευτής του Ουισκόνσιν Πολ Ράιαν, παρόλο που είναι σχεδόν 30 χρόνια νεώτερος από τον πολύ έμπειρο αντίπαλό του, άντεξε καλά σε μια σειρά έντονων φραστικών αντιπαραθέσεων, ενώ δε δίστασε να αστειευτεί ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι γνωστός για τις γκάφες του, θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ότι «μερικές φορές οι λέξεις δεν βγαίνουν με τον σωστό τρόπο».

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία βρίσκονταν σε εγρήγορση, ενώ διέκοπταν συχνά ο ένας τον άλλο και μιλούσαν ταυτόχρονα. Ο Μπάιντεν ειδικά ήταν ιδιαίτερα επιθετικός αφού γνώριζε ότι οι Δημοκρατικοί βασίζονταν πολύ σε μία καλή επίδοση του, αφού η κακή επίδοση του Ομπάμα έδωσε στον Ρόμνεϊ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Οι δύο αντίπαλοι κάθονταν απέναντι ο ένας από τον άλλο σ' ένα τραπέζι, αλλά η κοντινή επαφή δεν περιόρισε τις συγκρούσεις τους.

«Κύριε Αντιπρόεδρε, ξέρω πως δέχεστε μεγάλη πίεση να ανακτήσετε το χαμένο έδαφος, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος θα εξυπηρετηθεί καλύτερα αν δεν συνεχίσουμε να διακόπτουμε ο ένας τον άλλο», είπε ο Ράιαν σ' ένα σημείο.

«Τότε μην χρησιμοποιείτε και τα τέσσερα λεπτά» απάντησε επιθετικά ο Μπάιντεν. Αργότερα πρόσθεσε: «Δεν ξέρω σε ποιο κόσμο ζει αυτός ο τύπος».

Ο Ράιαν υποστήριξε πως η κυβέρνηση Ομπάμα προκάλεσε σύγχυση με τις πληροφορίες που έδωσε για το φόνο του πρεσβευτή των ΗΠΑ Κρίστοφερ Στίβενς τον περασμένο μήνα στη Λιβύη και ισχυρίστηκε ότι « ο πρόεδρος χρειάστηκε δύο εβδομάδες για να παραδεχθεί πως ήταν μια τρομοκρατική επίθεση», ενώ ο Μπάιντεν απάντησε ότι η κυβέρνηση θα βρει τους δράστες της επίθεσης και θα διορθώσει τα λάθη στην ασφάλεια της διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη.

Επίσης μιλώντας για την οικονομία, ο Ράιαν κατηγόρησε την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με την απασχόληση και την οικονομία και υποσχέθηκε πως ο Ρόμνεϊ δεν θα αυξήσει τους φόρους, ενώ θα βάλει τέλος στα «φορολογικά παραθυράκια και τις μειώσεις για τους πιο εύπορους φορολογούμενους, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση».

Ο Μπάιντεν ωστόσο υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό είναι «μαθηματικά αδύνατο», υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προτείνει αύξηση των φόρων για τους πλούσιους.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους των ανθρώπων που κερδίζουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια. Δεν το έχουν ανάγκη. Η μεσαία τάξη το έχει ανάγκη», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Όσο για το επίμαχο θέμα των αμβλώσεων που τόσες συζητήσεις -και γκάφες- έχουν γίνει, ο Ράιαν είπε πως δεν είναι υπέρ των αμβλώσεων παρά μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, όταν έχει υπάρξει βιασμός, αιμομιξία ή όταν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει.

«Πιστεύω ότι η ζωή αρχίζει από τη σύλληψη, γι' αυτό είμαι εναντίον της άμβλωσης», δήλωσε ο Ράιαν, πιστός καθολικός, υιοθετώντας έτσι την επίσημη θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο Μιτ Ρόμνεϊ. Η πολιτική μιας κυβέρνησης Ρόμνεϊ θα είναι να απαγορεύσει την άμβλωση εκτός από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει", πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι επίσης θρησκευόμενος καθολικός, ειρωνεύθηκε την αλλαγή θέσης του Ράιαν, για τον οποίο είπε πως είχε ως τώρα μια πολύ πιο αυστηρή θέση.

«Υποθέτω ότι τώρα αποδέχεται τη θέση του κυβερνήτη Ρόμνεϊ. Στο παρελθόν έκανε διάκριση ανάμεσα σ' ένα βιασμό και σ' ένα καταναγκαστικό βιασμό και υποστήριζε πως σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας θα ήταν έγκλημα να καταφύγει κανείς στην άμβλωση. Διαφωνώ θεμελιωδώς μαζί σας φίλε μου», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Παρά τον δυναμικό διαξιφισμό των δύο υποψηφίων, ένα γκάλοπ του CNN-ORC σε όσους τηλεθεατές παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, δίνει ένα μικρό προβάδισμα στον Ρεπουμπλικάνο Πολ Ράιαν με 48% έναντι του Μπάιντεν με 44%.

Παρά την δεύτερη πιθανή τηλεοπτική ήττα των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε πώς είναι «πολύ υπερήφανος» για τον Τζο Μπάιντεν: «Θέλω να υπογραμμίσω πως ο Τζο Μπάιντεν ήταν εξαιρετικός απόψε», δήλωσε ο πρόεδρος κατεβαίνοντας από το προεδρικό αεροπλάνο, στο οποίο παρακολούθησε την τηλεμαχία.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος γι' αυτόν, ήταν πολύ καλός. Πιστεύω αληθινά ότι η βούλησή του να εργαστεί για τη μεσαία τάξη έγινε σαφής. Είμαι πολύ υπερήφανος γι' αυτό» πρόσθεσε ο Ομπάμα, ο οποίος επέστρεφε στην Ουάσινγκτον έπειτα από προεκλογική επίσκεψη στο Μαϊάμι.

Ο Μπάρακ Ομπάμα διευκρίνισε επίσης πως δεν κατάφερε να μιλήσει παρά σύντομα στο τηλέφωνο με τον αντιπρόεδρό του αμέσως μετά το τέλος του ντιμπέιτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ