Εταιρεία Αμερικανών χάκερς αναλαμβάνει «βελτιώσεις» ανθρώπινων σωμάτων [βίντεο] - iefimerida.gr

Εταιρεία Αμερικανών χάκερς αναλαμβάνει «βελτιώσεις» ανθρώπινων σωμάτων [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολόκληρη η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από τις αρχές του έως τις μέρες μας θα μπορούσε να θεωρηθεί αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας χάκινγκ ή ελληνιστί «πειράγματος» υλικών τα οποία ανέκαθεν αποσπούσαμε από το φυσικό ή τεχνητό περιβάλλον, τα μεταποιούσαμε, προσδίδοντάς τους διαφορετική λειτουργία: πετρώματα και ορυκτά μετασχηματίστηκαν σε εργαλεία, τα οποία με τη σειρά τους έδωσαν τη θέση τους σε άλλα πιο εκλεπτυσμένα εργαλεία...

Οι ζώντες οργανισμοί, μηδενός εξαιρουμένου με προεξάρχοντα τον άνθρωπο, είναι από τη φύση τους χάκερς: αναδημιουργούν το δεδομένο φυσικό περιβάλλον τους, φτιάχνοντας μικρούς «τεχνολογικούς» κόσμους στα μέτρα τους.

Στις μέρες μας, το «χακάρισμα» σε φυσικό όσο και σε δυνητικό επίπεδο, αποτελεί πλέον κοινή πρακτική. Γιατί όμως να περιοριστεί κανείς στο «χακάρισμα» αντικειμένων και να μην επεκταθεί στο ίδιο του το σώμα; Συνήθως, αυτό συμβαίνει λόγω μίας θεμελιακής παρεξήγησης που θέλει το σώμα να αποτελεί κάτι το ιερό και άβατο – ένας μεταφυσικός μύθος προϊόν κυρίως θρησκευτικών προκαταλήψεων.

Το επονομαζόμενο «body hacking» (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση: «μετατροπή σώματος») συνιστά τμήμα ενός ευρύτερου κινήματος ανθρώπων που επιχειρούν να βελτιώσουν το σώμα τους, ενσωματώνοντας σε αυτό νέες τεχνολογίες, εξωτερικές και εσωτερικές: ενθέτουν, λόγου χάρη, στο σώμα τους μαγνήτες, προκειμένου να «πιάνει» ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Ένας τέτοιος «body hacker» είναι ο Τιμ Κάνον ο οποίος, μαζί με άλλους, έχουν ιδρύσει μία εταιρεία με την ονομασία Grindhouse Wetware, στόχος της οποίας είναι η διερεύνηση προηγμένων τεχνολογιών μετατροπής σωμάτων. Το κοινό στο οποίο απευθύνονται αριθμεί προς το παρόν περί τους 250 ανθρώπους – ένας αριθμός που αναμένεται ωστόσο να αυξηθεί όσο αυξάνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τέτοιες πρακτικές.

Αυτό τον καιρό, ο Κάνον εργάζεται πάνω σε ένα πρότζεκτ ανάπτυξης ορισμένων τεχνολογιών οι οποίες θα διεγείρουν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τη βελτίωση κάποιων ειδικών λειτουργιών, όπως η προσοχή και η μνήμη.

Ο Λίο Κεντ από το online περιοδικό τεχνολογίας HUMANS iNVENT συνομίλησε με τον Κάνον για κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές του κινήματος, αλλά και του εταιρικού εγχειρήματός του:

Πώς ορίζεται το «body hacking»;

Το χάκινγκ σωμάτων ουσιαστικά χρησιμοποιεί τη γενική φιλοσοφία του χάκινγκ, αυτή τη φορά όμως σε βιολογικό επίπεδο. «Χάκινγκ» σημαίνει να κατανοείς τον τρόπο λειτουργίας ενός πράγματος και επιφέροντάς του μερικές μετατροπές να το αναδιευθύνεις προς άλλες λειτουργίες. Οτιδήποτε και αν χακάρεις, συστήματα ασφαλείας ή απλές μηχανές, στην ουσία βρίσκεις τρόπους να προσδίδεις νέες χρήσεις σε ήδη διαθέσιμα υλικά. Η μετατροπή σώματος έχει ως στόχο τη βελτίωση και διεύρυνση της ανθρώπινης εμπειρίας.

Τι είναι η εμφύτευση μαγνητών;

Παντού γύρω μας υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε. Κάθε φορά που παρεμβάλλεις ένα μαγνήτη στην κυκλική συχνότητα των ταλαντώσεων ενός πεδίου, ο μαγνήτης «πιάνεται» στο δίχτυ των ταλαντώσεων. Όταν οι μαγνήτες τοποθετούνται σε μία περιοχή του σώματος όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση νευρώνων, τότε μπορείς να αντιληφθείς το πεδίο τόσο εντονότερα, όσο πιο κοντά πλησιάζεις στην ηλεκτρομαγνητική πηγή.

Πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι πρακτικές;

Προσπαθούμε να εξαγάγουμε όσο το δυνατόν ασφαλέστερες εκτιμήσεις και να επιτρέπουμε στον καθένα να αποφασίζει ο ίδιος για το επίπεδο επικινδυνότητας της μετατροπής στην οποία υποβάλλεται.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Η εταιρεία εξελίσσει ένα παλαιότερο πρότζεκτ που δίνει στο σώμα την ικανότητα να εντοπίζει αντικείμενα και αποστάσεις μέσω ηχητικών σημάτων, ούτως ώστε να μπορεί να περιηγείται κανείς στο χώρο με τα μάτια κλειστά.

Επιπλέον, εργαζόμαστε πάνω σε μία τεχνολογία η οποία διοχετεύει ρεύμα σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου, προκαλώντας συγκεκριμένα διανοητικά καθεστώτα.

Η διέγερση διαφορετικών τμημάτων του εγκεφαλικού φλοιού προκαλεί διαφορετικά ψυχοδιανοητικά φαινόμενα.

Θα γίνει ποτέ η μετατροπή σώματος μέρος της καθημερινότητάς μας;

Θα δημιουργήσει τις ίδιες εντάσεις και συγκρούσεις που επιφέρει η εισαγωγή στην κοινωνία κάθε νέας τεχνολογίας. Δεν πιστεύω όμως ότι θα γίνει ποτέ νόρμα, κυρίως λόγω των πολιτικο-θρησκευτικών αντιδράσεων που προτάσσουν τη φυσική ακεραιότητα του σώματος, καθώς και τον ανίερο χαρακτήρα τέτοιων εγχειρημάτων. Πολλοί θα θεωρήσουν πως αποτελεί ύβρη να έχει στα χέρια του ο άνθρωπος τόση δύναμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ