Αγριοι, οι εταίροι μας, στο Eurogroup ζητούν να πάρουμε μέτρα και...βλέπουμε για τη δόση - iefimerida.gr

Αγριοι, οι εταίροι μας, στο Eurogroup ζητούν να πάρουμε μέτρα και...βλέπουμε για τη δόση

Αγριοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύσκολες ώρες πέρασε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας στη συνεδρίαση του Eurogroup αφού του ζητήθηκε να κλείσει 89 μέτωπα-διαρθρωτικές αλλαγές μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες προκειμένου να έχει ελπίδες να εξασφαλίσει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ μέσα στο Νοέμβριο.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισαν την «ουσιαστική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. «Είμαι εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και από τη βούληση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να ανταποκριθούν στα αιτήματά μας», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Ωστόσο, η κυρία Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι πολλά μένουν ακόμη να γίνουν σε όλους τους τομείς, τόσο σε δημοσιονομικές όσο και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη φορολογία και στην αναχρηματοδότηση του χρέους.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν αναγνώρισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Τρόικα στο πακέτο των μέτρων και να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη τροχιά. Ωστόσο ο κ. Ρεν κλιμάκωσε την αγωνία αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη δόση να δοθεί τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώνεται σε επιμέρους μέτωπα διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η επόμενη δόση των 31,5 δις. ευρώ θα εκταμιευθεί εφάπαξ και η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση.

Οι εταίροι μας δεν άφησαν κανένα περιθώριο για επιεική αντιμετώπιση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήγησε ότι ως τις 18 Οκτωβρίου θα πρέπει να δρομολογηθεί η υλοποίηση 89 προαπαιτούμενων δράσεων που προβλέπονται από τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου. «Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθεί μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τόσο η κυρία Λαγκάρντ, όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλυψαν απόλυτα τα στελέχη της Τρόικας, λέγοντας ότι εκτελούν τις εντολές που παίρνουν από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Αυτό σημαίνει ότι ο Πολ Τόμσεν επανέρχεται ενισχυμένος στην Αθήνα αφού η κυρία Λαγκάρντ τον κάλυψε πλήρως λέγοντας ότι αυτά που κάνει η ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα είναι συμβατά με όσα υποστηρίζει η ίδια και ότι απλώς «τέτοιου είδους συζητήσεις είναι πάντα δύσκολες».

Δηλώσεις Στουρνάρα

Η σημαντικότερη είδηση που προέκυψε χθες από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι ζήτησε από το Eurogroup να εκταμιευθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31,5 δισ. της επόμενης δόσης αλλά και τα 5 δισ. που προβλεπόταν για τον Σεπτέμβριο. Η Αθήνα ελπίζει σε μια εκταμίευση ως τα μέσα Νοεμβρίου καθώς τα ταμειακά μας αποθέματα εξαντλούνται αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να περιμένουμε ακόμη και ως τον Δεκέμβριο αν οι διαπραγματεύσεις καθυστερήσουν.

Ο κ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη η πρόοδος της Ελλάδας να γίνει κτήμα όλων των χωρών του ευρώ, καθώς όπως είπε, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν κράτη που θεωρούν, λανθασμένα, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται για την περίοδο 2013-14 τόνισε ότι το 84% εξ αυτών αφορά στη μείωση των δαπανών και το 16% σε αύξηση των εσόδων. Σημείωσε επίσης ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι οι χαμηλότερες στην ευρωζώνη και ανέρχονται στο 40% του ΑΕΠ. Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31, 5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης αλλά και τα 5 δισ. που προβλεπόταν το Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ακόμη υπερβολικές της απαιτήσεις της Τρόικα για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση, η οποία «βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων». Τέλος, τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε 12 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν όπως είπε να καλυφθούν με «τεχνικές λύσεις» χωρίς δηλαδή πρόσθετη χρηματοδότηση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ