Γιούνκερ: Η έναρξη λειτουργίας του ESM είναι ένα ιστορικό βήμα - iefimerida.gr

Γιούνκερ: Η έναρξη λειτουργίας του ESM είναι ένα ιστορικό βήμα

Γιούνκερ: Η έναρξη λειτουργίας του ESM είναι ένα ιστορικό βήμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ισχύ τέθηκε τελικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το μόνιμο χρηματοπιστωτικό τείχος ασφαλείας της Ευρωζώνης, μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

«Η έναρξη λειτουργίας του ESM συνιστά ιστορικό βήμα για την οικοδόμηση του μέλλοντος της νομισματικής Ένωσης. Η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον ένα μόνιμο και αποτελεσματικό τείχος ασφαλείας», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στην συνέχεια ο προεδρεύων του συμβουλίου των διοικητών του ESM, τόνισε πως «ο ESM δεν είναι ένα απομονωμένο όργανο, εντάσσεται σε ένα σύνολο για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη».

Ο ESM πρόκειται να αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό ευρωδιάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο ωστόσο θα συνεχίσει την λειτουργία του μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Μηχανισμού, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι «η παλέτα των εργαλείων του ESM είναι η ίδια με αυτήν του EFSF, με προγράμματα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και λοιπά».

Ο ESM θα είναι σε θέση να δανείσει έως και 150 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Το όργανο αυτό θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, χωρίς να επιβαρύνει το χρέος των κρατών, υπό τον όρο όμως ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός τραπεζικής επιτήρησης.

Κάτι τέτοιο προβλέπεται να γίνει, στην καλύτερη περίπτωση, στις αρχές του 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ