Γερμανικά ΜΜΕ προς Μέρκελ: Πρόσεχε, πας στο στόμα του λύκου - iefimerida.gr

Γερμανικά ΜΜΕ προς Μέρκελ: Πρόσεχε, πας στο στόμα του λύκου

Γερμανικά ΜΜΕ προς Μέρκελ: Πας στο στόμα του λύκου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με καχυποψία αντιμετωπίζει ο γερμανικός τύπος την αιφνιδιαστική απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να επισκεφθεί αύριο την Αθήνα. Μπορεί το Βερολίνο να υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη επίσκεψη, «ωστόσο τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν η Μέρκελ επισκέπτεται τη δεδομένη χρονική στιγμή την Αθήνα», σημειώνει το Spiegel.

Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Μέρκελ αποφάσισε να επισκεφθεί την Τρίτη το «επίκεντρο της ευρωκρίσης» όπως χαρακτηρίζει την Αθήνα τονίζοντας πως η καγκελάριος θα βρεθεί «στο στόμα του λύκου» λόγω της αρνητικής εικόνας που έχει η ίδια στην ελληνική κοινή γνώμη.

Από την πλευρά του το Spiegel αναφέρει, ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα είναι κάθε άλλο παρά φυσιολογική. «Εδώ και καιρό οι σύμβουλοί της σκέπτονταν εάν θα έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι, και αν ναι, πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Τώρα λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα πως η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τους Έλληνες... Μετά τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί κατά καιρούς για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η καγκελάριος είναι στο μεταξύ αποφασισμένη να κρατήσει τους Έλληνες στην ευρωζώνη» λέει.

Υπερβολικά μέτρα φύλαξης

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να τεθούν σε επιφυλακή σε μέγιστο βαθμό όλες οι υπηρεσίες ασφάλειας για την έλευση της καγκελαρίου στην Αθήνα. Στην κυβέρνηση φθάνουν διάφορες πληροφορίες περί σχεδίου πρόκλησης επεισοδίων, κλείσιμο της Ηρώδου Αττικού ή της Αττικής Οδού προκειμένου να αποκλειστεί η κυρία Μέρκελ και εξαιτίας αυτών σήμανε κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση. Σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό αποφασίστηκε να κινητοποιηθεί το σύνολο της αστυνομικής δύναμης στην Αττική, ενώ θα υπάρξουν και ενισχύσεις από την περιφέρεια.

Ευκαιρία για σόου από την αντιπολίτευση

Τις προθέσεις τους να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά την έλευση της κυρίας Μέρκελ γνωστοποίησαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το ΚΚΕ. Ο Πάνος Καμμένος κάλεσε την γερμανίδα καγκελάριο «να φέρει πρώτα τη λίστα Χριστοφοράκου για το σκάνδαλο Siemens καθώς και τα χρήματα από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις και μετά να μιλήσουμε σαν ισότιμοι εταίροι». Προειδοποίησε επίσης ότι σχεδιάζει μπλόκο στη γερμανική πρεσβεία, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ΚΚΕ κάλεσε το λαό σε εξέγερση και σχεδιάζει μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να υποδεχθεί ειρηνικά την Ανγκελα Μέρκελ σε μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, δίπλα στον Μπερντ Ρίξινγκερ, το νέο πρόεδρο του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke που βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην γιορτή της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε χθες.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε χθες τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια «συγκλονιστική αλλά ειρηνική πορεία» και τόνισε ότι «θα την υποδεχθούμε όπως πρέπει».

Το Μαξίμου επενδύει στην επίσκεψη

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρότι δεν πιστεύουν ότι η έλευση της κυρίας Μέρκελ οδηγεί σε οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος, εντούτοις επενδύουν στο θετικό κλίμα που αυτή δημιουργεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κυβερνητικό επιτελείο χαμηλώνει τώρα τον πήχυ των προσδοκιών. «Για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας χρειάζεται πολύ δουλειά» αναφέρουν. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η καγκελάριος δεν έρχεται στην Αθήνα χωρίς σχεδιασμό και πιστεύουν ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί κάποιες εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα από γερμανικής πλευράς.

Το περιβάλλον του Πρωθυπουργού αναμένει από την Ανγκελα Μέρκελ να προχωρήσει σε ακόμη πιο σαφή δήλωση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ σε σχέση με τη δήλωσή της στο Βερολίνο τον περασμένο Αύγουστο όταν υποδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πριν από την Τρίτη θα έχει οριστικοποιηθεί και η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Την παραμονή της επίσκεψης Μέρκελ, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, και οι ίδιες πηγές απέκλειαν σχεδόν κατηγορηματικά να διαμορφωθεί στο Eurogroup μια ατζέντα που θα μπορούσε να δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα στις επίσημες συζητήσεις του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο.

Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων Σαμαρά - Μέρκελ θα βρεθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, παράλληλα με το αίτημα της διετούς επιμήκυνσης και το θέμα της διακράτησης έως το 2020 των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2016.

Από την πλευρά του πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στις διμερείς συζητήσεις θα τεθεί και το ενδεχόμενο να γίνει απευθείας από τους μηχανισμούς στήριξης η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως εξετάζεται για την Ισπανία, ώστε τα σχετικά ποσά να μην προστεθούν στο ελληνικό χρέος. Η ίδια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ζητήσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Γερμανοί πολιτικοί βάζουν φρένο στις ελληνικές προσδοκίες

Πρώτος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε φρένο στις ελληνικές ελπίδες που αναπτερώθηκαν μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα. «Η Τρόικα θα εκτιμήσει αν η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της από το πρόγραμμα βοήθειας, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την καταβολή της επόμενης δόσης. Ολα τα υπόλοιπα είναι λίγο φαντασία» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε γερμανικό κανάλι.

Αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα διατηρεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Μέρκελ Μίκαελ Φουξ ο οποίος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δοθεί τρίτο πακέτο βοήθειας στη χώρα μας. «Δεν θα υπάρξει άλλη χαλάρωση ή καθυστέρηση. Τάσσομαι κατηγορηματικά κατά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας και είμαι βέβαιος ότι έτσι βλέπουν τα πράγματα και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί της γερμανικής κυβέρνησης» είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ