Αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ ανακοινώνει η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ ανακοινώνει η κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποκρατικοποιήσεις ώρα μηδέν! Τη χρυσή τομή ανάμεσα στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι δανειστές μας για επιτάχυνση-διεύρυνση του πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων και στις έντονες αντιρρήσεις που ήδη εκφράζουν επισήμως ή ανεπισήμως υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου, έχοντας παράλληλα κατά νου ότι εάν ο επικοινωνιακός χειρισμός είναι ανάλογος με εκείνον της μοιραίας παρουσίας του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, η αντίδραση των αγορών και των δανειστών μας θα είναι μάλλον καταστροφική.Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", σκιαγραφώντας τις εταιρίες που βρίσκονται στη κορυφή της λίστας των αποκρατικοποιήσεων, εταιρίες στις οποίες, όπως σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, το Δημόσιο έχει επιχειρηματική συμμετοχή. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ (Ιππόδρομος) και τα Καζίνο βαίνουν προς πλήρη ιδιωτικοποίηση. Ειδικά όσον αφορά στον ΟΤΕ, όπου το Δημόσιο έχει καθαρή συμμετοχή 15% (άλλο 5% έχουν τα Ταμεία), το αρχικό σχέδιο προέβλεπε παραχώρηση του 10%, όπως προβλέπει η σύμβαση με τη D.T., έτσι ώστε το Δημόσιο να μπορεί να έχει κάποιον λόγο (όχι βέτο) σε θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, αναλυτές σημειώνουν ότι δεν θα προκαλούσε έκπληξη η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου, διατηρώντας έμμεση συμμετοχή μέσω των Ταμείων, όπως περίπου συμβαίνει με την Εθνική Τράπεζα, κίνηση που θα μπορούσε να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την D.T., η οποία προσπαθεί να «τρενάρει» τον φάκελο, βάζοντας ευθέως στο τραπέζι την άρση της μονιμότητας στον Οργανισμό.

Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ, παρά το ότι το αρχικό πλάνο προέβλεπε την «ωρίμανση» της αποκρατικοποίησης για περίπου έναν χρόνο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υπεραξίες πριν πωληθεί ο Οργανισμός το 2012, δεν αποκλείεται η διαδικασία να επιταχυνθεί, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στις αγορές και να διευκολυνθούν οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου. Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Κατ' αρχήν στις τράπεζες, στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο, δηλαδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί κάποιο deal με άλλες εγχώριες τράπεζες, ειδικά μετά την ανακοίνωση των stress tests. Σε δεύτερη φάση, ίσως υπό τη μορφή «πακέτου», θα γίνει προσπάθεια πώλησης ακόμα και εντός του έτους, με το Δημόσιο να κρατά τον απόλυτο έλεγχο μόνο της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία εν τω μεταξύ θα έχει «ξεφορτωθεί» όλες τις εταιρίες μη τραπεζικού ενδιαφέροντος.


Το πλέον κρίσιμο βήμα, αφορά, ωστόσο, στη συμμετοχή του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος των δικτύων. Και βέβαια μιλάμε κυρίως για τη ΔΕΗ και δευτερευόντως για τη ΔΕΠΑ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Ειδικά όσον αφορά στη ΔΕΗ, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, πέρα από το προφανές οικονομικό εγχείρημα, το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό, αφού η ΓΕΝΟΠ που επί έτη «ελέγχει» την εταιρία αποτελεί «σάρκα εκ της σαρκός» του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό, άλλωστε, πέρα από τις «πολεμικές» ανακοινώσεις των συνδικαλιστών έναντι των προθέσεων της κυβέρνησης, έχουν διατυπωθεί και έντονες ενστάσεις από πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, οι οποίοι επικαλούνται μεταξύ άλλων τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων αυτών των «ευαίσθητων» ΔΕΚΟ, έτσι ώστε συν τοις άλλοις να υπάρχει έλεγχος στα τιμολόγια προς όφελος των μικρών καταναλωτών. Υπάρχουν, όμως, και στελέχη της κυβέρνησης που συντάσσονται σε αυτή τη γραμμή όχι για λόγους πολιτικούς, αλλά γιατί θεωρούν ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας, η ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης, η επόμενη ημέρα, έχει ή θα πρέπει να έχει ως προαπαιτούμενο τη διατήρηση του ελέγχου σε κρίσιμους τομείς όπως η Ενέργεια και η απάντηση του Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να είναι αρκούντως πειστική για να κάμψει τις αντιρρήσεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ