Στην τσιμπίδα της εφορίας με το προσωπικό περιουσιολόγιο, όχι με τεκμήρια διαβίωσης - iefimerida.gr

Στην τσιμπίδα της εφορίας με το προσωπικό περιουσιολόγιο, όχι με τεκμήρια διαβίωσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερχεται το τέλος για τα τεκμήρια διαβίωσης. Με την ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου για όλους τους φορολογουμένους από το 2013, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει τα τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τα τεκμήρια θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν μόνο για τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως δικλίδα ασφαλείας για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και των αδήλωτων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όταν ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, μπορούν να συγκριθούν εισοδήματα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζονται τα τεκμήρια.

«Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της περιουσίας και τους ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογούμενου, δεν θα έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια» αναφέρουν.

Το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει από το επόμενο έτος να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, μέσω της κατάρτισης ενός ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογουμένου καθώς επίσης και για όλες τις αποταμιεύσεις του, δηλαδή τις καταθέσεις και τις επενδύσεις σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.

Τα τεκμήρια θα ισχύσουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορολογούμενους που ασκούν ατομική επιχείρηση. Με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τις κατοικίες, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό η εφορία προσδιορίζει ένα «τεκμαρτό εισόδημα». Το εισόδημα αυτό συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος και όποιο από τα δύο εισοδήματα είναι μεγαλύτερο, αυτό φορολογείται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ