Θωρακίζουν το «ξέφραγο αμπέλι» - Φρούριο η Αθήνα λόγω Μέρκελ - iefimerida.gr

Θωρακίζουν το «ξέφραγο αμπέλι» - Φρούριο η Αθήνα λόγω Μέρκελ

Θωρακίζουν το «ξέφραγο αμπέλι» - Φρούριο η Αθήνα για την επίσκεψη Μέρκελ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη λεωφόρο Κατεχάκη με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ στην Αθήνα.

Την ώρα που στην αστυνομία αναζητούν ευθύνες, διατάζουν ΕΔΕ για να τιμωρηθούν όσοι ολιγώρησαν και επέτρεψαν με την αδράνεια τους να εισβάλουν διαδηλωτές στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έγινε γνωστό πως η Ανγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Αμέσως στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναβίωσαν μνήμες από το Νοέμβριο του 1999 και την επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Σε Κατεχάκη και Αλεξάνδρας αναμένονται να πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες συσκέψεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου αστυνόμευσης, καθώς συνδικάτα και αντεξουσιαστές θα προσπαθήσουν να ετοιμάσουν μία «θερμότατη» υποδοχή στην κ.Μέρκελ, όπως είχαν κάνει και στον Μπιλ Κλίντον.

Αν και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, αναμένεται να ενεργοποιηθεί στο σύνολό της σχεδόν το ανθρώπινο δυναμικό της αστυνομικής δύναμης της Αττικής.

Το βέβαιο είναι πως την Τρίτη η Αθήνα θα μοιάζει με φρούριο, αφού χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στα στενά όρια του Μεγάρου Μαξίμου και της Βουλής -όπου δεν θα κινείται φύλλο-, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι ακροβολισμένες στα επικίνδυνα για εκδήλωση επεισοδίων σημεία, ενώ μοτοσικλετιστές των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και Δέλτα θα οργώνουν τους δρόμους της πρωτεύουσας και θα πραγματοποιούν ελέγχους και προληπτικές προσαγωγές.

Την ίδια στιγμή θα έχουν στηθεί ο μεταλλικός φράχτης και τα κιγκλιδώματα έξω από το Κοινοβούλιο, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν και τις πρώτες τους βόλτες στους δρόμους της πρωτεύουσας οι «υδροφόρες» της ΕΛ.ΑΣ.

Οταν ήρθε ο Κλίντον η Συγγρού άδειασε από αυτοκίνητα

Το Νοέμβριο του 1999 όταν ο Μπιλ Κλίντον είχε επισκεφθεί τη χώρα μας περίπου 10.000 αστυνομικοί ήταν στη διάθεση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και είχαν εντολές για περιφρούρηση στόχων και δημόσιων κτιρίων. Οι αστυνομικοί πλαισιώνονταν και από άνδρες των ΕΚΑΜ και «χτένιζαν» όλους τους χώρους από τους οποίους προβλεπόταν να περάσει ο Μπιλ Κλίντον, ενώ υπήρχε και από αέρος επιτήρηση από τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα από όποιο σημείο περνούσε ο πλανητάρχης εκκενωνόταν σε απόσταση 1.000 μέτρων η γύρω περιοχή. Άλλωστε κατά τη μεταφορά του Μπιλ Κλίντον από το αεροδρόμιο του Ελληνικού τότε έχει αποφασιστεί να εκκενωθεί η λεωφόρος Συγγρού και όσα οχήματα παρέμεναν παρκαρισμένα, απομακρύνονταν με γερανούς πριν από την προσγείωση του Air Force 1.

Χαρακτηριστικό της ασφάλειας που είχαν «επιβάλει» οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν πως ακόμα και οι αστυνομικοί που πλησίαζαν των Αμερικανό πρόεδρο ελέγχονταν εξονυχιστικά από άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας.

Ο Μπιλ Κλίντον είχε επισκεφθεί την Ελλάδα στις 19 Νοεμβρίου του 1999, την εποχή που οι πορείες και οι διαδηλώσεις έξω από την Αμερικανική πρεσβεία για την εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ήταν καθημερινές και το αντιαμερικανικό στοιχείο ήταν πολύ έντονο.

Σήμερα, μπορεί να μην υπάρχει εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων σε κάποια χώρα, ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είναι persona non grata στην Ελλάδα και αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στην ΕΛ.ΑΣ. Η ανησυχία μάλιστα γίνεται ακόμα πιο έντονη μετά και την εισβολή των διαδηλωτών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Μπορεί το Νοέμβριο του 1999 τα μέτρα που είχαν ληφθεί να θύμιζαν ταινία δράσης και η Αθήνα να έμοιαζε απόρθητο φρούριο, ωστόσο λίγες ώρες μετά την προσγείωση του Air Force 1η πρωτεύουσα θύμιζε εμπόλεμη ζώνη με τις μολότοφ και τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή. Γι αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η ιστορία θα επαναληφθεί.

Θερμή υποδοχή ετοιμάζουν τα συνδικάτα στην Γερμανίδα καγκελάριο

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «θα υποδεχθούμε τη Μέρκελ ως φίλη», κάτι που δεν ισχύει για όλους αφού τα συνδικάτα ετοιμάζουν το δικό τους καλωσόρισμα στη Γερμανίδα καγκελάριο, με τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις τρεις και συλλαλητήριο από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που είναι προγραμματισμένο για τη μία το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος

«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλο την τιμωρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντί να λύνει τα προβλήματα της χώρας, εξαθλιώνει την κοινωνία και βουλιάζει σε αδιέξοδα και ύφεση την οικονομία», αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

Υποδοχή... αλά ελληνικά ετοιμάζουν στην Ανγκελα Μέρκελ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου και καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γερμανική Πρεσβεία τους πολίτες την Τρίτη στις 18:00. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, στόχος είναι να εκφραστεί η αντίθεση «στη μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο». Επίσης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα επιδώσουν στο Γερμανό Πρέσβη «Ψήφισμα Διαμαρτυρίας για να απαιτήσουμε τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και την επιστροφή του Κατοχικού Δανείου καθώς και την παράδοση στις ελληνικές αρχές της περιβόητης "Λίστας Χριστοφοράκου"».

Πολλοί λοιπόν οι «πονοκέφαλοι» για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Νίκο Παπαγιαννόπουλο, οι οποίοι καλούνται μέχρι την Τρίτη να έχουν αλλάξει την εικόνα που παρουσίασε η χώρα και πολλοί την χαρακτήρισαν ξέφραγο αμπέλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ