Η NASA καταγράφει το «τραγούδι της γης» [ηχητικό + βίντεο] - iefimerida.gr

Η NASA καταγράφει το «τραγούδι της γης» [ηχητικό + βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχει πλανητικό σώμα στο σύμπαν που να μην παράγει το δικό του ηλεκτρομαγνητικό ίχνος. Πρόκειται για ηλεκτρομαγνητικά κύματα που οι πλανήτες αποστέλλουν στο διάστημα: είναι η άηχη «φωνή» τους και το «βουβό» τραγούδι τους. Η γη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Από τον περασμένο Αύγουστο, η NASA «αφουγκράζεται» και καταγράφει τα χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διαχέει η γη στον περιβάλλοντα κενό χώρο του διαστήματος. Αυτά τα κύματα συλλαμβάνονται από ένα όργανο, το οποίο βρίσκεται ενσωματωμένο σε δύο δορυφόρους, τους RBSP-A και B, βασική αποστολή των οποίων είναι η παρατήρηση των γεωμαγνητικών καταιγίδων.

Το όργανο αυτό, το οποίο φέρει το ελληνικό όνομα Emfisis, έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε ηχητικά

Αυτή η καταγραφή είναι το ίχνος ενός εφέ, γνωστού ως «εφέ chorus»: πρόκειται για προϊόν των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που αποστέλλονται στο γήινο μαγνητικό πεδίο, όταν προσκρούουν πάνω του φορτισμένα ηλιακά σωματίδια.

Αυτό το εφέ έχει καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν από ραδιοερασιτέχνες και επαγγελματίες, το καταγεγραμμένο όμως αποτέλεσμα της NASA είναι σπάνιας ηχητικής καθαρότητας.

Για όσους επιθυμούν να ακούσουν το «τραγούδι της γης» ας επισκεφτούν την ακόλουθη διεύθυνση: http://soundcloud.com/theworld/the-sound-of-earths ή ας παρακολουθήσουν το βίντεο.

Πηγή: Huffington Post.fr, Le Monde

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ