Παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων– Στο ναυτιλιακό καύσιμο στρέφονται οι επιτήδειοι - iefimerida.gr

Παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων– Στο ναυτιλιακό καύσιμο στρέφονται οι επιτήδειοι

Παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων – Στο ναυτιλιακό καύσιμο στρέφονται οι επιτήδε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν φτάνει η ένταση που δημιουργείται από την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, λίγο πριν ξεκινήσει ο χειμώνας και τώρα έρχεται ακόμα ένας πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, αφού το λαθρεμπόριο στα καύσιμα έχει ήδη βρει νέα διέξοδο και θα στραφεί στα ναυτιλιακά καύσιμα, που παραμένουν αφορολόγητα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη έως τώρα δεν έχει ληφθεί κάποια πρόβλεψη σχετικά με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, ώστε να εξαλείψει το κίνητρο για τους λαθρεμπόρους. «Η εξίσωση των φόρων στο ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, που θα ισχύσει σε λίγες ημέρες, θα εξαλείψει μεν το λαθρεμπόριο με το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά θα οδηγήσει σε αύξηση του λαθρεμπορίου στο αφορολόγητο πετρέλαιο ναυτιλίας», επισήμανε.

Όπως αναφέρουν τα Νέα μετά την εξίσωση του φόρου τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων θα στραφούν μαζικά στο ναυτιλιακό καύσιμο και θα το πωλούν ως πετρέλαιο θέρμανσης, σε τιμή 1,40-1,45 ευρώ το λίτρο, δηλαδή θα κερδίζουν 70 λεπτά το λίτρο - το ναυτιλιακό πετρέλαιο είναι αφορολόγητο και πωλείται 0,70 ευρώ το λίτρο-.

Η λύση που προτείνεται είναι η ενοποίηση των δύο τύπων πετρελαίου (θέρμανσης και κίνησης) σε έναν, πέραν της εξίσωσης των φόρων τους, επισημαίνουν όλες οι κατά καιρούς μελέτες που σχετίζονται με την πάταξη του λαθρεμπορίου. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει την ίδια ακριβώς περιεκτικότητα σε θείο με το ναυτιλιακό. Σε αυτή την περίπτωση αν το πετρέλαιο θέρμανσης γίνει ίδιων προδιαγραφών με το ντίζελ κίνησης θα βάλει φρένο στις τακτικές του λαθρεμπορίου αφού η πρόσμειξη με ναυτιλιακό θα εντοπίζεται εύκολα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ