Ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το «ψαλίδι» στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ - iefimerida.gr

Ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το «ψαλίδι» στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ

Ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το «ψαλίδι» στις συντάξεις κάτω των 1.000 ε
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα την Παρασκευή το πρωί, καθώς σε αυτή τη σύσκεψη θα εξαντληθούν όσα περιθώρια υπάρχουν για να προλάβουμε το Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που κατά γενική ομολογία φαντάζει πλέον ως εξαιρετικά δύσκολο.

Στην συνάντηση - αστραπή της Πέμπτης, σημειώθηκε μικρή μόνο πρόοδος και όπως αναφέρουν πληροφορίες, από τα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, το χάσμα έχει «περιοριστεί» στα περίπου 2 δισ. ευρώ, διαφορά που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται χαώδης ειδικά από τη στιγμή που η Τρόικα επιμένει σε νέες περικοπές συντάξεων.

Στη πραγματικότητα αυτό που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα είναι το θέατρο του παραλόγου, με δεδομένο ότι η Τρόικα υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η ύφεση θα είναι 5% και όχι 3,8%- όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών- χρειάζονται κι άλλα μέτρα για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2013, παραβλέποντας όμως το γεγονός ότι ήδη τα μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ που συμπεριλήφθηκαν στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, «ψαλιδίζουν» το ΑΕΠ κατά 5,5 δισ. ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, η εμμονή της Τρόικα ξαναφέρνει στο προσκήνιο σενάρια που είχαν εγκαταλειφθεί, όπως η κατάργηση των Δώρων και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Αυτό το μέτρο υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει κάτι λιγότερο από 600 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν αρκεί από μόνο του για να καλύψει τη διαφορά. Με αυτό το δεδομένο επανέρχεται και το σενάριο της μείωσης των συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ, με δημοσιονομικό όφελος περίπου 400 εκατ. ευρώ, εάν το «ψαλίδι» ξεκινήσει από τα 700 ευρώ.

Και τα δύο μέτρα αποτελούν διακαή πόθο των επικεφαλής της Τρόικα, οι οποίοι εξαρχής είχαν επισημάνει ότι οι συντάξεις είναι σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά έχουν δεχθεί «κόκκινη» κάρτα από τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι θα πρέπει να συσκεφθούν εκ νέου για να αποφασίσουν σχετικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ