Νίκη Ρόμνεϊ επί του Ομπάμα στα σημεία στο πρώτο ντιμπέιτ με θέμα την οικονομία - iefimerida.gr

Νίκη Ρόμνεϊ επί του Ομπάμα στα σημεία στο πρώτο ντιμπέιτ με θέμα την οικονομία

Με επίκεντρο την οικονομία διεξήχθη η πρώτη τηλεμαχία Ομπάμα - Ρόμνεϊ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν μερικές ώρες ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις τρεις συνολικά τηλεμαχίες των δύο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ που διεξήχθη στην κεντρική σκηνή του Πανεπιστημίου του Ντένβερ στο Κολοράντο. Σε χαλαρό κλίμα και με χιούμορ ξεκίνησε η συζήτηση, ενώ η τηλεμαχία κινήθηκε κυρίως γύρω από τον τομέα της οικονομίας.

Η τηλεμαχία ξεκίνησε με μία χειραψία μεταξύ των δύο πολτικών αντιπάλων, ενώ ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ντυμένος με μπλε κοστούμι και μπλε γραβάτα, στα χρώματα του δημοκρατικού κόμματος, ο οποίος συμπτωματικά την ίδια μέρα έκλεινε 20 χρόνια γάμου με τη σύζυγό του Μισέλ, πήρε πρώτος τον λόγο, ευχόμενος χρόνια πολλά στην σύντροφό του και αστειευόμενος είπε ότι «δεν γιορτάζουμε κάθε χρόνο μπροστά σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους»

Συνεχίζοντας στο ίδιο χιουμοριστικό κλίμα, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους Μιτ Ρόμνεϊ -ντυμένος επίσης με μπλε κοστούμι και κόκκινη ριγέ γραβάτα- ευχήθηκε κι αυτός με τη σειρά του χρόνια πολλά για την επέτειο γάμου του προέδρου και είπε αστειευόμενος: «Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το πιο ρομαντικό μέρος που θα μπορούσατε να φανταστείτε, εδώ μαζί μου»

Στη συνέχεια, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από θέματα οικονομίας, με τον Ομπάμα να υπενθυμίζει ότι ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω της οικονομικής κρίσης και από τότε «πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα» και συμπλήρωσε ότι «Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Απόψε το ερώτημα δεν είναι που έχουμε πάει, αλλά που έχουμε στόχο να πάμε» ενώ στη συνέχεια ξεδίπλωσε τις σκέψεις του για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει την επόμενη τετραετία

Από την πλευρά του ο Μιτ Ρόμνεϊ άσκησε κριτική στον πρόεδρο Ομπάμα κάνοντας λόγο για ανακρίβειες σχετικά με το προτεινόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους φορολογικό σχέδιο και ανέφερε ιστορίες ψηφοφόρων που συνάντησε στην προεκλογική του εκστρατεία οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης και υποσχέθηκε ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

«Ναι μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να αλλάξουμε προσέγγιση», είπε ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων, αναφέροντας ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εμπορίου και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ άσκησε έμμεση κριτική στην πολιτική του Ομπάμα εκφράζοντας την ανησυχία του ότι «ο δρόμος που βαδίζουμε είναι ανεπιτυχής», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ομπάμα με τη σειρά του άσκησε κριτική στο φορολογικό σχέδιο του Ρόμνεϊ, τη μείωση της φορολογίας στους πλούσιους, υποστηρίζοντας ότι με τη μέθοδο αυτή το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα πρέπει τελικά να αυξήσει τους φόρους στις οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Ο Ρόμνεϊ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι «σχεδόν ότι είπε ο Ομπάμα για το φορολογικό σχέδιο είναι ανακριβές» και στη συνέχεια ανέλυσε εν συντομία το φορολογικό του σχέδιο, τονίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται ένα διάλειμμα από τους φόρους.

«Προτεραιότητά μου είναι οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις εργασίες τους» είπε ο Ρόμνεϊ.

Η συζήτηση θεωρείται ως μία κρίσιμη δοκιμασία ιδιαίτερα για τον Μιτ Ρόμνεϊ ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση για λογαριασμό των NBC News / Wall Street Journal έδωσε στον Ομπάμα 49% και στον Ρόμνεϊ 46% και αυτές οι 3 μονάδες διαφορά βρίσκονται εντός του ορίου για το στατιστικό λάθος.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ΜΜΕ, νικητής της πρώτης από τις τρεις τηλεμαχίες, αναδείχτηκε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά αυτό θα είναι σίγουρο μέσα στις επόμενες μέρες όταν θα παρουσιαστούν κι άλλες δημοσκοπήσεις.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε ήρεμος, ειλικρινής, καθώς και πιο συγκροτημένος στις πολιτικές του θέσεις, θέλοντας έτσι να αναδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια ενός ηγέτη που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Αμερικανών. Επίσης, προσπάθησε με ψύχραιμο ύφος να κερδίσει τους ανεξάρτητους και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι παραδοσιακά δεν θέλουν ένα πρόεδρο θυμωμένο. Αντίθετα, ο Μιτ Ρόμνεϊ εμφανίστηκε πιο επιθετικός γιατί, όπως εκτιμάται από τους ίδιους αναλυτές, επιδίωκε να προκαλέσει τον αντίπαλό του και να τον εκθέσει για τη μέχρι τώρα πολιτική του, εκμεταλλευόμενος την αργή ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι αναλυτές υποστήριξαν ότι ορισμένες από τις θέσεις που παρουσίασε ο Ρόμνει, αναιρούν άλλες θέσεις που παρουσίασε τον τελευταίο καιρό στην προεκλογική περίοδο, σημειώνοντας ότι οι Δημοκρατικοί αναμένεται να αξιοποιήσουν δεόντως τις επόμενες μέρες τις «αντικρουόμενες απόψεις» του Ρόμνεϊ, ο οποίος σε ορισμένα σημεία επιχείρησε να έρθει πιο κοντά στο κέντρο, όπως σημειώνεται, για να κερδίσει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, γεγονός το οποίο φαίνεται να δυσαρέστησε μέλη της άκρας δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων, ενώ προκάλεσε άσχημη εντύπωση η δήλωσή του ότι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του λιγότερου κράτους και των περικοπών αποφάσισε να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση.

Πάντως, στο παρελθόν, υποστηρίζουν οι αναλυτές, και άλλοι πρόεδροι που διεκδικούσαν την επανεκλογή τους είχαν χάσει μεν τις εντυπώσεις, κυρίως στο πρώτο ντιμπέιτ, αλλά στη συνέχεια είχαν κερδίσει τις εκλογές.

Επίσης, στις 11 Οκτωβρίου αναμένεται η τηλεμαχία των υποψήφιων αντιπροέδρων Τζο Μπάιντεν και Πολ Ράιαν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι πιο επιθετικός θα εμφανιστεί ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Οι επόμενες δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις Ομπάμα-Ρόμνεϊ θα διεξαχθούν στις 16 και 22 Οκτωβρίου, σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ