Οι νυχτερίδες «φοβούνται» το φεγγάρι - Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα - iefimerida.gr

Οι νυχτερίδες «φοβούνται» το φεγγάρι - Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα

Οι νυχτερίδες «φοβούνται» το φεγγάρι - Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεχάστε τους μύθους που ξέρατε για βρικόλακες που γίνονται νυχτερίδες και πετάνε στο φως του φεγγαριού. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μεξικού, αποδεικνύει οι νυχτερίδες όχι μόνο δεν πετάνε στο σεληνόφως αλλά όσο μπορούν κρύβονται από αυτό.

Εξετάζοντας προηγούμενες μελέτες από όλο τον κόσμο οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κινητικότητα των νυχτερίδων μειωνόταν αισθητά όταν είχε φεγγάρι, ωστόσο τα στοιχεία που το αποδείκνυαν αυτό μέχρι σήμερα ήταν αντιφατικά, έτσι οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας Δρ. Ρόμεο Σαντάνα Βάσκες αποφάσισαν να διεξάγουν την έρευνα

Μελετώντας στοιχεία από 11 διαφορετικές έρευνες για 26 είδη νυχτερίδων, οι Μεξικανοί επιστήμονες σχημάτισαν ένα πλάνο σχετικά με τη δραστηριότητα των νυχτερίδων υπό το φως του φεγγαριού, στα διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη και οικοτόπους. Στη διάρκεια της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νυχτερίδες φοβούνται το φως του φεγγαριού και η δραστηριότητά τους υπό το σεληνόφως μειώνεται ανάλογα με τον τύπο του οικοτόπου.

«Οι νυχτερίδες που ζουν σε οικοτόπους όπου το φως διεισδύει με μεγάλη ευκολία εμφανίζουν μειωμένη δραστηριότητα συγκριτικά με τις νυχτερίδες που κινούνται σε πιο σκοτεινές περιοχές», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Βάσκες

Η συμπεριφορά τους αυτή πιθανά οφείλεται στο γεγονός ότι σε ανοιχτές περιοχές και όταν το φως της σελήνης είναι έντονο οι νυχτερίδες κινδυνεύουν περισσότερο από τους θηρευτές, ενώ οι ίδιες δε βρίσκουν τίποτα για να τραφούν αφού τα περισσότερα θηράματα κρύβονται.

Εξαίρεση ωστόσο αποτελούν οι νυχτερίδες που πετούν πάνω από τις κορυφές των δέντρων αφού όπως αποδείχθηκε τα είδη που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν μεταβάλουν την κινητικότητά τους ανάλογα με την ένταση του σεληνόφωτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ