Για έκτη χρονιά η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση - Αμφισβητούνται οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού - iefimerida.gr

Για έκτη χρονιά η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση - Αμφισβητούνται οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Η ύφεση συνεχίζει να βυθίζει την Ελλάδα για έκτη συνεχή χρονιά, με τη χώρα να κινδυνεύει να χάσει σωρρευτικά πάνω από 20% του ΑΕΠ της, καθώς ήδη αμφισβητούνται ως υπεραισιόδοξες από διεθνείς αναλυτές οι προβλέψεις του Προσχεδίου για αρνητικούς ρυθμούς 3,8% το 2013.

Ωστόσο ακόμα κι αν συγκρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα η ύφεση- ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ μόλις προχθές εκτίμησε ότι θα φτάσει στο 5%- το ΑΕΠ θα έχει υποχωρήσει στα 193 δισ. ευρώ, χάνοντας ουσιαστικά μια ολόκληρη 8ετία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας βρισκόταν σε αυτά το επίπεδα το 2005!

Το θέμα βέβαια δεν απλώς φιλοσοφικό, καθώς όπως αποδεικνύεται κι από την ανάλογη αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων, όσο βαθαίνει και επιμηκύνεται χρονικά η ύφεση, τόσο απομακρύνονται και οι βασικοί στόχοι του προγράμματος ήτοι η μείωση του Ελλείμματος και η υποχώρηση του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τα νέα μέτρα λιτότητας «ενοχοποιούνται» από το ίδιο το Προσχέδιο για την απώλεια περίπου 5,5 δισ. ευρώ επιπλέον από το ΑΕΠ της χώρας, όπως επίσης για το ότι τα καθαρά έσοδα του επόμενου έτους θα είναι 2,2 δισ. ευρώ λιγότερα από φέτος λόγω της αναμενόμενης μείωσης της κατανάλωσης και της μείωσης του φόρου εισοδήματος από τις νέες αιματηρές περικοπές μισθών και συντάξεων.

Το κερασάκι στη τούρτα είναι ότι το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι χωρίς ανάπτυξη, η βιωσιμότητα του Χρέους πάει περίπατο, άρα τίθεται και ζήτημα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τους δανειστές μας, ειδικά το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το Προσχέδιο, για τη βιωσιμότητα του Χρέους, απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις: η μείωση του Ελλείμματος κάτω από το 1% του ΑΕΠ έως το 2015, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με πορεία ανοδική και η αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Όπως προκύπτει, όμως, από τα μεγέθη του ίδιου του Προσχεδίου και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς αναβάλλεται τουλάχιστον για το 2014 και η μείωση του Ελλείμματος θα εξαρτηθεί από το βάθος της ύφεσης. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου, αρκεί να ανατρέξει κανείς στις νέες προβλέψεις για το Χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10 μονάδες πάνω από τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου, απέχοντας μια ανάσα από το 180% του ΑΕΠ!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ