Τοξοπλάσμωση: μύθοι και πραγματικότητα - iefimerida.gr

Τοξοπλάσμωση: μύθοι και πραγματικότητα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τοξοπλάσμωση είναι ένα νόσημα των ζώων και του ανθρώπου που προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma gondii και έχει παγκόσμια εξάπλωση. Η μόλυνση τόσο των ζώων όσο και του ανθρώπου είναι συχνή, η εμφάνιση όμως νόσου θεωρείται σπάνια. Η γάτα αποτελεί τον τελικό ξενιστή του παρασίτου, ενώ ο άνθρωπος και τα υπόλοιπα ζώα είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές και φιλοξενούν τις κύστεις του παρασίτου στους ιστούς τους.

Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τον τρόπο μετάδοσης του τοξοπλάσματος τόσο στη γάτα όσο και στον άνθρωπο. Στη γάτα και στα ζώα ,το παράσιτο μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος (ωμού ή ατελώς μαγειρεμένου), τρωκτικών, σκουληκιών και άλλων μηχανικών μεταφορέων. Μόλις η γάτα καταπιεί το μολυσμένο γεύμα τα παράσιτα φτάνουν στο έντερο και ύστερα από μια διαδικασία πολλαπλασιασμού και ρήξης των εντερικών κυττάρων δημιουργούνται οι «ανώριμες» ωοκύστεις . Οι τελευταίες αποβάλλονται με τα κόπρανα στο περιβάλλον για 1 με 2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και στη συνέχεια η γάτα αναπτύσσει ανοσία για το υπόλοιπο της ζωής της (εκτός και αν υπάρξει ανοσοκαταστολή). Για να γίνουν μολύνουσες οι παραπάνω ωοκύστεις, πρέπει να μείνουν στο περιβάλλον για 1-5 ημέρες οπότε και μεταπίπτουν σε «ώριμες» ωοκύστεις.

Από τα κατοικίδια ζώα, μόνο η γάτα μπορεί να αποβάλλει με τα κόπρανα τις ωοκύστεις του παρασίτου και να μολύνει το περιβάλλον. Η μόλυνση του ανθρώπου από το παράσιτο είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης μολυσμένων λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά ή ατελώς ψημένου κρέατος που φέρει τις κύστεις του παρασίτου. Ο ρόλος της γάτας στη μόλυνση του ανθρώπου έχει να κάνει με τη μόλυνση του περιβάλλοντος ,ως εκ τούτου η γάτα που έχουμε στο σπίτι μας και δεν βγαίνει εκτός ούτε έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε μία ενδεχόμενη μόλυνση από τοξόπλασμα είναι να τηρούμε πάντα σωστούς κανόνες υγιεινής:

  • Καλό πλύσιμο των χεριών μετά από εργασίες στον κήπο ή επαφή με χώματα.
  • Καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών προς κατανάλωση.
  • Κατανάλωση καλά μαγειρεμένου – ψημένου κρέατος.
  • Καθημερινή αλλαγή της άμμου υγιεινής της γάτας και καλό πλύσιμο της αμμοδόχου με τη χρήση προστατευτικών γαντιών ( ιδιαίτερα για αδέσποτα γατιά που υιοθετούμε κυρίως τις πρώτες εβδομάδες ).
  • Ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των παραπάνω κανόνων υγιεινής πρέπει να δίνουν οι έγκυες όπου η μόλυνση από τοξόπλασμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Η σωστή ενημέρωση ξεδιαλύνει τους μύθους και ανατρέπει τους φόβους.

Μαθιουδάκη - Πάλμου Ειρήνη, DVM

Ντόβα Ελένη, DVM

Περιμένουμε με ενδιαφέρον και άλλες απορίες καθώς και τα σχόλια σας στο pet@iefimerida.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ