15.000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν χαίρονται που επέστρεψε η Τρόικα - iefimerida.gr

15.000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν χαίρονται που επέστρεψε η Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τρεις επικεφαλής της Τρόικα επέστρεψαν στην Αθήνα και συναντώνται σήμερα στις 2:00 το μεσημέρι με τον Γιάννη Στουρνάρα και στις 6:00 με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να εξετάσουν το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ στο οποίο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η Τρόικα έχει ήδη διαμηνύσει ότι διαφωνεί με επιμέρους μέτρα όπως η εφεδρεία, τα δώρα στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να ζητούν άμεσες απολύσεις των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται στους υπό συγχώνευση οργανισμούς του δημοσίου και δεν πείθονται από το μέτρο της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης και της εφεδρείας που προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τα στοιχεία για τις υπό εξέταση συγχωνεύσεις ή καταργήσεις και προχωρά στην καταγραφή του προσωπικού. Πέραν των 21 φορέων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στην επόμενη φάση θα ενταχθούν περίπου 200 φορείς στους οποίους απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων 3.500 υπηρετούν σε φορείς που οδεύουν προς πλήρη κατάργηση. Στο τελικό κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων αναμένεται να περιληφθούν άλλοι 90 φορείς του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση περνάει εξετάσεις

Η κυβέρνηση φοβάται ότι θα ξεκινήσει νέος σκληρός γύρος αντιπαράθεσης με τους επικεφαλής της Τρόικα οι οποίοι ενδέχεται να ζητήσουν αντικατάσταση των μέτρων με άλλα σκληρότερα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι τα μόνα εφεδρικά μέτρα που έχουν να αντιπροτείνουν στην Τρόικα είναι πλέον το κόψιμο και των δώρων του ΟΓΑ καθώς και το χαμήλωμα του πλαφόν των 1.000 ευρώ, πάνω από το οποίο θα επιβληθούν μειώσεις στις συντάξεις.

Αιφνιδίως χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων σε διαδοχικές συσκέψεις που κράτησαν ως τα μεσάνυχτα. Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε τα μέλη της κυβέρνησης ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από ορισμένους υπουργούς δεν ικανοποιούν. «Δεν πρέπει να δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνουμε» διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς (εκτενές ρεπορτάζ για τη σύσκεψη στο iefimerida.gr).

Οι συσκέψεις αυτές έγιναν εσπευσμένα χθες το βράδυ επειδή ο Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να παρουσιάσει και το κυβερνητικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, παράλληλα με το πακέτο των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο συναγερμός που σήμανε στο Μαξίμου και υποχρέωσε τον Πρωθυπουργό σε ολονύκτιες συσκέψεις είναι ο φόβος ότι η τρόικα θα επαναφέρει τώρα δυναμικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (είναι πιθανό να το θέσει και ως προυπόθεση για την εκταμίευση της δόσης) μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστερούν : από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ως την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σπριντ 18 ημερών

Ο πρωθυπουργός, έχοντας ουσιαστικά συμφωνήσει στο γενικό πλαίσιο με τους κυβερνητικούς του εταίρους, προετοιμάζεται για ένα σπριντ 18 ημερών, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και την επιμήκυνση κατά δύο έτη του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη θέσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των κινήσεών του, και ευελπιστεί ότι στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι κρίσιμοι σταθμοί για την επίτευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας και την αλλαγή του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας είναι οι εξής:

  1. Η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της οποίας θα «κλειδώσουν» τα μέτρα.
  2. Η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που θα γίνει σήμερα και στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται σε γενικές γραμμές τα μέτρα τα οποία αποφάσισαν οι αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης, στη σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης.
  3. Η σύνοδος του Εurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει τα μέτρα και να πάρει από τους ομολόγους του το «πράσινο φως» τόσο για την εκταμίευση της δόσης όσο και για την επιμήκυνση.
  4. Η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου - πακέτου μέτρων από τη Βουλή, η οποία θα γίνει το αργότερο μέχρι τη 17η Οκτωβρίου
  5. Η κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση που θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Διάγγελμα Πρωθυπουργού

Πριν από την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή αναμένεται να προηγηθεί δημόσια παρέμβαση του κ. Σαμαρά μέσα στο διάγγελμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό. Αφού περιγράψει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του θα διαβεβαιώσει ότι πρόκειται για το τελευταίο πακέτο μέτρων και ότι από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί στην θετική στάση της Κομισιόν η οποία διαμηνύει ότι θέλει θετική έκθεση από την Τρόικα ώστε να μην πάει στο επόμενο Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας «με άδεια χέρια». Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν μάλλον αποφασίσει να παραχωρήσουν την επόμενη δόση στην ελληνική κυβέρνηση ώστε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου ο Αντώνης Σαμαράς να αποκομίσει μια θετική απόφαση για τη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ