Στη Δικαστήρια οι πανεπιστημιακοί για τις περικοπές των μισθών τους - iefimerida.gr

Στη Δικαστήρια οι πανεπιστημιακοί για τις περικοπές των μισθών τους

Στη Δικαιοσύνη οι πανεπιστημιακοί για τις περικοπές των μισθών τους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα δικαστήρια, εντός και εκτός Ελλάδας, προτίθενται να προσφύγουν καθηγητές Πανεπιστημίου , προκειμένου να διασφαλίσουν τις αποδοχές τους, όπως επισημαίνει η ΠΟΣΔΕΠ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣΔΕΠ, επισημαίνεται ότι ότι θα προχωρήσουν άμεσα «στις επιβαλλόμενες δικαστικές ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να διασφαλισθούν οι ελάχιστες εκείνες απολαβές, που αναλογούν στο λειτούργημα του Πανεπιστημιακού Δασκάλου, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να αποφευχθεί η σημαντική διαρροή επιστημόνων (brain drain) σε Ιδρύματα του εξωτερικού και να συνεχισθεί η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού οικοδομήματος της χώρας».

Σ΄αυτή την απόφαση κατέληξαν με το σκεπτικό ότι «οι έλληνες κυβερνώντες αδυνατούν να αντιληφθούν τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρουν σε εθνικό επίπεδο οι πρόσθετες απαράδεκτα μεγάλες περικοπές στις απολαβές μας».

Επίσης, στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει πως οι καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα:

  •  Δεν ανήκουν στις ευνοημένες ομάδες των ειδικών μισθολογίων, καθότι οι αμοιβές μας έχουν ουσιαστικά καθηλωθεί στο μισθολόγιο του 2004, ενώ στο διάστημα 2008-2009 άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων έτυχαν σημαντικών έως προκλητικών και ίσως μη νόμιμων αυξήσεων μέχρι και 100%!
  • Συνεισφέρουν αδιαλείπτως στη δημοσιονομική «μνημονιακή προσαρμογή» πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει, με ποσό που ανέρχεται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, σε 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ήδη από το 2009
  • Σε συντριπτική πλειοψηφία -άνω του 80%- δεν έχουν ή δεν ασκούν τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης.

Επίσης, στην ανακοίνωσή τους επικαλούνται απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη διαμόρφωση των μισθών των πανεπιστημιακών καθηγητών και επισημαίνουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι συναδέλφοι τους στη Γερμανία και δεν είναι άλλα από τα εξής:

  • Ορισμένες παραδοσιακές θεμελιώδεις αρχές, στις οποίες συγκαταλέγεται και η παροχή ενός μισθού, που θα επιτρέπει να προσελκύονται οι καλύτεροι με βάση τα διεθνή δεδομένα για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα,
  • το γεγονός ότι με το μισθό θα πρέπει να εξασφαλίζεται στους δημόσιους λειτουργούς η αναγκαία οικονομική ασφάλεια και ανεξαρτησία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,
  • το γεγονός ότι οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές συνήθως εισέρχονται στο λειτούργημα στην ηλικία των 35-40 ετών και ότι άλλες κατηγορίες λειτουργών του δημοσίου έχουν υψηλότερες αμοιβές.

Με βάση τα παραπάνω επιχειρήματα «το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε ( με άνετη πλειοψηφία έξι προς ένα) ότι οι ισχύοντες σήμερα μισθοί των Πανεπιστημιακών Καθηγητών στη Γερμανία , προφανώς, δεν συνάδουν με τα αυξημένα προσόντα, το κύρος και τον κοινωνικό ρόλο του πανεπιστημιακού λειτουργήματος (Ας σημειωθεί ότι στα γερμανικά πανεπιστήμια οι μισθοί των νεοδιόριστων στην κατώτερη βαθμίδα κυμαίνονται από 3.500 έως 4.000 ευρώ!)».

Τέλος η ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει ότι αυτές οι παραδοχές, «έχουν γενική ισχύ, άρα βρίσκουν εφαρμογή και στη χώρα μας, αν μάλιστα αυτά συνδυαστούν με το γράμμα και το πνεύμα του 'Αρθρου 16, παρ. 5 του Ελληνικού Συντάγματος, που χαρακτηρίζει τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές ως δημόσιους λειτουργούς και τους περιβάλλει με ιδιαίτερες εγγυήσεις ανεξαρτησίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ