Σκληρό μπρα ντε φερ Στουρνάρα-Τόμσεν στο ραντεβού της Δευτέρας - iefimerida.gr

Σκληρό μπρα ντε φερ Στουρνάρα-Τόμσεν στο ραντεβού της Δευτέρας

Σκληρό μπρα ντε φερ Στουρνάρα-Τόμσεν στο ραντεβού της Δευτέρας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην πλέον κρίσιμη φάση μπαίνουν από το μεσημέρι της Δευτέρας οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Tρόικα για το νέο πακέτο μέτρων. Το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει προγραμματιστεί για τις δύο το μεσημέρι. Στις έξι το απόγευμα η Τρόικα θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο «σκληρός» του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν φτάνει στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις και αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του. Θα ζητήσει εδώ και τώρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, με την ελληνική πλευρά να ετοιμάζει τις δικές της «κόκκινες» γραμμές, σε μια συνάντηση που θα κρίνει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια, καθώς η συμφωνία των δύο πλευρών θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ.ευρώ.

Μπορεί στην τελευταία σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών να «κλείδωσαν» από ελληνικής πλευράς τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, όπως, όμως, σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου η αποδοχή του συνόλου των προτεινόμενων μέτρων δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε εύκολη, ούτε δεδομένη.

Σκληρό μπρα ντε φερ Στουρνάρα - Τόμσεν

Η πρώτη γεύση για τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν από τη Δευτέρα, δόθηκε στο Euroworking Group της Πέμπτη και της Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου, ότι πρέπει το ταχύτερο να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες και να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα, προκειμένου να παρουσιαστεί το πρόγραμμα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Τσακλόγλου αντιμετώπισε μια μάλλον χλιαρή αντίδραση, καθώς ειδικά όσον αφορά στα διαρθρωτικά μέτρα που συμπλήρωσαν το σχέδιο περικοπών, φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες αν όχι ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα τους.

Για το λόγο αυτό η Τρόικα θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέματα όπως τα εργασιακά, το άνοιγμα των κλειστών αγορών, και το λουκέτο σε οργανισμούς του Δημοσίου, τα οποία ενδέχεται να τα ζητήσουν ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή να ψηφισθούν πριν την εκταμίευση της δόσης.

Οσον αφορά συγκεκριμένα τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, φαίνεται ότι παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε ότι αφορά μέρος των παρεμβάσεων και άσκησε κριτική για τις καθυστερήσεις τόσο στην αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων όσο και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ φέρεται να ξεκόβει κάθε κουβέντα περί εφεδρείας και να απαιτεί απολύσεις τουλάχιστον 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι το χρονικό περιθώριο έχει στενέψει, ενώ απεύχονται το ενδεχόμενο μιας «ρήξης» με την Τρόικα.

Η τρόικα μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να ενημερώσει το Euroworking Group, το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου ώστε να προετοιμάσει το Eurogroup.

Τη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Ο Γιάννης Στουρνάρας το πρωί της Δευτέρας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013, στον οποίο ενσωματώνονται μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ και ο οποίος αναμένεται να είναι ένας από τους σκληρότερους των τελευταίων ετών. Οσον αφορά στα έσοδα, αναμένεται ότι θα κυμανθούν στο ίδιο επίπεδο με αυτά του 2012, εκφράζεται ωστόσο η ελπίδα ότι αυτά μπορεί να αγγίξουν και τα 57 δισ. ευρώ.

Επίσης, σε αυτόν θα διατυπώνεται η πρόβλεψη για παραμονή της ελληνικής οικονομίας για έκτη χρονιά σε ύφεση, η οποία υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 4%.

Επειδή, μάλιστα, χρόνος δεν υπάρχει, το προσχέδιο δεν θα τυπωθεί αλλά θα παραδοθεί στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής σε ηλεκτρονική μορφή μέσω usb stick ή ακόμα και μέσω e-mail.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις Σαμαρά με υπουργούς την Κυριακή

Ο κ. Σαμαράς έχει τεθεί ουσιαστικά επικεφαλής μιας «δύναμης κρούσης» με στόχο να υλοποιηθούν άμεσα οι αλλαγές αυτές που θα βελτιώσουν και θα εκσυγχρονίσουν τον κρατικό μηχανισμό.

Για το λόγο αυτό την Κυριακή είχε διαδοχικά ραντεβού με υπουργούς, στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων. Οι συναντήσεις έγιναν κατά ομάδες, και την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου, μεταξύ άλλων, πέρασαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ