Συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον - iefimerida.gr

Συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντός της ημέρας αναμένεται η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λίγες ώρες μετά την απόρριψη από την πλευρά του Νετανιάχου της προσέγγισης του Ομπάμα στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Δεν αντιλαμβάνεται τι αντιμετωπίζουμε», είπε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που μετέφερε τον Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον.

«Η σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού εκφράζει την απογοήτευσή του εξαιτίας της απουσίας βασικών θεμάτων τα οποία ζητούσε το Ισραήλ, κυρίως (το θέμα) των προσφύγων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη χθεσινή του ομιλία για τη Μέση Ανατολή, ο Ομπάμα εκφράσθηκε για πρώτη φορά υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση το συνοριακό καθεστώς του Ιουνίου 1967, το οποίο δηλαδή θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να χαραχθούν στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές (εδαφών) επί των οποίων θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ώστε να υπάρξουν ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα για τα δύο κράτη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε την προσέγγιση του Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι «η βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να υπάρξει εις βάρος της ύπαρξης του Ισραήλ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαναδιατυπώσει τις δεσμεύσεις του 2004, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ δεν θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί στις συνοριακές γραμμές του 1967.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ