Συμφωνία χωρίς αστερίσκους ζητά ο Σαμαράς από Βενιζέλο και Κουβέλη - iefimerida.gr

Συμφωνία χωρίς αστερίσκους ζητά ο Σαμαράς από Βενιζέλο και Κουβέλη

Συμφωνία χωρίς αστερίσκους ζητά ο Σαμαράς από Βενιζέλο και Κουβέλη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την οριστική σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗ.ΜΑΡ. θα επιδιώξει θα αποσπάσει σήμερα στις 10.30 το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τα μέτρα των τουλάχιστον 11,5 δισ. που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τρόικα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. για την Ελλάδα από τους δανειστές μας.

Χθες το βράδυ, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η κυβέρνηση κατέληξε στις προτάσεις της οι οποίες προκαλούν σοκ.

Οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης καλούνται να συναποφασίσουν και να προτείνουν προς ψήφιση στην τρικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Βουλής μέτρα που μεταξύ άλλων προβλέπουν:

  • Την κατάργηση των Δώρων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων
  • Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 67 χρόνια
  • Την εφαρμογή αυστηρότερων ηλικιακών κριτηρίων στο ΕΚΑΣ (χορήγηση στους άνω των 64 ετών αντί 60 ετών) και
  • Τη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αναζητήσει 3 επιπλέον δισ. ευρώ από φορολογικά μέτρα, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες με οριζόντια μέτρα επί δικαίων και αδίκων.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει σήμερα τη συμφωνία των δύο άλλων αρχηγών και μάλιστα χωρίς αστερίσκους. Το βασικό επιχείρημα που θα διατυπώσει ο κ. Σαμαράς είναι ότι ο χρόνος έχει γίνει πλέον πιεστικός καθώς το συνολικό πακέτο θα πρέπει να είναι έτοιμο για να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους της Τρόικα που επιστρέφουν την Κυριακή. Από την επόμενη εβδομάδα δε θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή όπου θα ψηφιστεί σε ένα μόνο άρθρο με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Παράλληλα την επόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου θα πρέπει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και το πακέτο να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει ώστε η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. να ληφθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου -οπού θα θέσει και το αίτημα της επιμήκυνσης- και μετά να ακολουθήσει έκτακτο Eurogroup που θα εξειδικεύσει τις αποφάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ