Οχι, το ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης δεν πωλείται - iefimerida.gr

Οχι, το ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης δεν πωλείται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει ότι πωλείται το ιστορικό κτίριο της Σμύρνης που στεγάζει το ελληνικό Προξενείο. Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet με τον προκλητικό τίτλο «Αποχαιρετισμός στη Σμύρνη» θεωρούσε δεδομένο ότι η Ελλάδα λόγω των οικονομικών της προβλημάτων πουλάει το προξενείο στη Σμύρνη.

Ακολούθησαν και άλλα δημοσιεύματα στις τουρκικές εφημερίδες τα οποία προχωρούσαν περισσότερο και αναφέρονταν σε τούρκους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονταν να το αγοράσουν και να το κάνουν Μουσείο Ανεξαρτησίας !

Η εφημερίδα Milliyet ανέφερε ότι στη λίστα με τα 30 ακίνητα προς πώληση βρίσκεται και το ιστορικό προξενείο της Σμύρνης.

Το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Μετά από το 1922 μεταφέρθηκε στη σημερινή οδό Ataturk Caddesi, στο νούμερο 264, στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στην περιοχή Πούντα που ονομάζεται σήμερα Αλσαντζάκ.

Το εν λόγω κτίριο είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και αποτελεί κληροδότημα του ομογενούς εμπόρου Εμμανουήλ Απέργη προς το ελληνικό κράτος.

Από τις 24 Οκτωβρίου 1955, οπότε έγινε και η επίσημη τελετή εγκαταστάσεως του Προξενείου, στεγάζεται εκεί.

Το ιστορικό κτίριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για άμεση πώληση μαζί με τα κτίρια που βρίσκονται στο Βερολίνο, στην Ιταλία, στο Βελιγράδι, στη Σλοβενία, στην Ουκρανία και στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ