Μπρα ντε φερ Βερολίνου - Ουάσινγκτον για το ελληνικό πρόγραμμα - iefimerida.gr

Μπρα ντε φερ Βερολίνου - Ουάσινγκτον για το ελληνικό πρόγραμμα

Μπρα ντε φερ Βερολίνου- Ουάσινγκτον για το ελληνικό πρόγραμμα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ- Γερμανίας φαίνεται ότι παίρνει για μια ακόμα φορά το ελληνικό ζήτημα, με δεδομένο ότι όπως και πέρσι αν και συμφωνούν στο ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, διαφωνούν... καθέτως και οριζοντίως για το πώς μπορεί να καλυφθεί αυτό το χρηματοδοτικό «κενό» για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό Χρέος.

Πέρσι κι ενώ η Ανγκελα Μέρκελ είχε στυλώσει τα πόδια της στο ενδεχόμενο να γίνει δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού Χρέους και όχι... «χάιδεμα»- όπως προέβλεπαν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών το καλοκαίρι του 2011- το ΔΝΤ επέμενε στα σενάρια που είχε εκπονήσει, σύμφωνα με τα οποία χωρίς «κούρεμα» τουλάχιστον 50%, δεν θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό Χρέος και ως εκ τούτου το Ταμείο δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Τελικά, μετά κόποις και βασάνων κι αφού είχε προηγηθεί μείζων πολιτική κρίση στην Ελλάδα, το Βερολίνο άναψε πράσινο φως στο PSI.

Έναν περίπου χρόνο, όλα δείχνουν ότι μάλλον θα δούμε το ίδιο έργο, με τη διαφορά ότι οι αντοχές του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας έχουν φτάσει- εάν δεν έχουν ξεπεράσει- τα όρια τους. Όλες οι πληροφορίες, διαρροές και οι δηλώσεις- επίσημες και ανεπίσημες- των τελευταίων ημερών, αρχίζουν και τελειώνουν με τη διαπίστωση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, καθώς έχουν ανατραπεί όλες οι προβλέψεις για το Έλλειμμα, για το ΑΕΠ και τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, πάνω στις οποίες έχει βασιστεί το σχέδιο βιωσιμότητας του Χρέους.

Οι εκτιμήσεις για το «κενό» ποικίλουν, αφού διαφέρουν και οι εκτιμήσεις για το «κενό» που ανοίγει η ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, με αποτέλεσμα άλλοι να θέτουν το πήχη στα 20 δισ ευρώ, άλλοι στα 30 δισ και άλλοι πάνω από τα 40 δισ ευρώ!

Κάπου εδώ τελειώνουν τα σημεία επαφής μεταξύ Ουάσινγκτον- Βερολίνου και αρχίζουν οι διαφωνίες, καθώς το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αυτό το «κενό» θα πρέπει να καλυφθεί με νέα χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους και νέο «κούρεμα» αυτή τη φορά στα ομόλογα της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών, ενώ η Γερμανία ούτε καν συζητά για «κούρεμα» και πρόσθετη χρηματοδότηση, αφήνοντας «παράθυρο» ανοικτό μόνο στο να φτάσουν πιο γρήγορα στην Ελλάδα κονδύλια από το δεύτερο πακέτο, έτσι ώστε να αναθερμανθεί η πραγματική οικονομία και να βελτιωθούν ακολούθως και οι δημοσιονομικοί δείκτες.

Το ζήτημα είναι, όμως, ότι αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ απειλεί να τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, που υπολογίζει να φτάσει η δόση των 31,5 δισ ευρώ το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ